Visa in en webbläsare
 


Bonville, the epitome of Blanc de Blancs

God morgon! Vi släpper två Champagner i sommar från Bonville. Perfekta typexempel (epitome) av mästerliga blanc de blancs från Côte des Blancs - där Champagnes finaste Chardonnay-druvor växer. 

Först ut är husets utsökta "Extra Brut" från 2013. Sockerhalten är låga 2.5 gram så här fås en torr Champagne av mycket hög kvalitet och en riktigt bra årgång. 

Bonvilles alla vinfält är "Grand Cru-klassade" vilket innebär bästa läge och högsta klassificeringen i Champagne. Servera kall ocn bara njut. Santé!
 

 

 

Bästa hälsningar, 
Fredrik
 

 


Olivier Bonville


"Olivier Bonville gör viner med Chablislik renhet. Personligen tycker jag att Bonville och De Souza är de enda odlarna i Avize som kommer i närheten av Selosse." - Richard Juhlin

 

“Bonville Champagnes are the epitome of Blanc de Blancs…   A great discovery.” - Steven Spurrier, Decanter

 


 

Druvor 100% Chardonnay (Blanc de Blanc) från Grand Cru klassade vinfält i Avize

Sockerhalt: 2.5 g/l (se förklaring nedan). Denna Champagne uppfyller kraven för Ultra brut / Brut nature. Ett vin som inte alls tillsatts något socker i samband med den slutliga korkningen och alltså bara innehåller sin egen restsockerhalt.

Alkoholhalt: 12.5%

Lagringspotential: Drick 2021 - 2025+.

Servera riktigt sval som aperitif, till ostron, hummer eller bara njut av denna härliga Champagne vid nästa bästa tillfälle.


Artikelnr: 70819, pris: 494 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

 

 

Champagnes tillåtna druvor

Chardonnay – Bidrar med friskhet och elegans och är vanlig i champagne som ska lagras länge.

Pinot meunier – Bidrar med ungdomlig fruktighet och parfym. Vanlig i champagne som ska mogna snabbt.

Pinot noir – Ger ett kraftigt basvin som ger struktur till champagnen.

Ytterligare druvsorter är tillåtna, men är ovanliga: arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris.

 
Dosage och restsockerhalt
Källa: http://vinifierat.se

Med restsockerhalt avses det socker som finns kvar i vinet efter den alkoholiska jäsningen. Något som kan röra till det lite är att många fortsätter tala om vinets restsockerhalt även då produkten sötats, vilket kan gälla allt från ”torra” rödviner som ”marknadsanpassats” med en liten skvätt koncentrerad must till mousserande viner, som vanligtvis får sin smakprofil balanserad i samband med den slutliga korkningen.
 

I de sistnämnda fallen är mer korrekt att tala om vinets totala sockerhalt. Det är också denna som avses med de mousserande vinernas olika uttryck för flaskans sockerinnehåll, det vill säga brut, demi-sec och så vidare.

 

Dosage: När så en producent talar om sin ”dosage”, alltså den sockermängd som tillsätts det färdigjästa (mousserande) vinet, avses hur mycket socker som tillsätts mätt i gram per liter, till exempel 6 g/l. Till detta ska sedan det utjästa vinets restsockerhalt läggas, låt säga 2 g/l, vilket ger den totala sockerhalten 8 g/l.

Brut: Total sockerhalt måste vara < 12g/l.

Extra Brut: Total sockerhalt måste vara < 6g/l

Ultra brut / Brut nature: Ett vin som inte alls tillsatts något socker i samband med den slutliga korkningen och alltså bara innehåller sin egen restsockerhalt får kallas ”ultra brut”, ”brut nature” med mera, under förutsättning att restsockerhalten är lägre än 3 g/l