Visa in en webbläsare
 
 
 
Andra partiet från Le Battistelle. Det var mycket stort intresse för Le Battistelles Soave Classico när vi släppte den för första gången precis innan jul. Le Battistelle är en liten boutique-producent och en referens bland producenter nere i trakterna kring Soave. Huset producerar några av de bästa vita Soave-viner jag provat. Vinfälten ligger i toppläge i klassiska Soave. Jordmånen är svart vulkanisk och på  fälten växer några av Soaves äldsta vinstockar, planterade i slutet av 1800-talet. Husets viner är fräscha och alltid lagrade på ståltank. Single-vineyard Soave Classico "Le Battistelle" 2018 levererar oslagbar pris-prestanda. Pris 200 kr / flaska.
 
Le Battistelle producerar idag totalt 40.000 flaskor vin fördelat på tre torra vita och en liten produktion av husets desertvin. Vingården drivs idag av Gelmino och Cristina Dal Bosco som startade företaget Le Battistelle 2002. Dess förinnan hade familjen Bosco sålt familjens druvor till det lokala kooperativet. Vingården och de totalt 9 hektar vinfälten ligger i och kring byn "Brognoligo" i klassiska Soave.

Gelmino och Cristina Dal Bosco tillsammans med dottern Gloria vid vår senaste resa till Valpolicella / Soave

Vinfälten har funnits i familjens ägor sedan slutet av 1800-talet och har gått i arv från generation till generation. Det typiska i området har varit att omplantera vinstockarna för att få större skördeuttag. Ju äldre en vinstock är desto färre druvor per planta ger den. Så den ekonomiska logiken under 1900-talets andra hälft var att försöka maximera skördeuttaget och kunna sälja så många kilo druvor som möjligt till kooperativen.

 
Familjen Dal Bosco, med stark kärlek till de gamla 1800-tals stockarna, har istället med varsam och kunnigt handlag låtit de gamla stockarna växa kvar. Detta trots den minimala mängd druvor som kunnat skördas. Men tack vare de gamla vinstockarna är kvaliteten på vindruvorna sällsynt hög. Vinfälten, svåarbetade och otillgängliga, är klassificerade som “heroic viticulture”.
 
Druvor, jordmån och vinifiering: 100% garganega från vinfält i klassiska Soave. Alla druvorna kommer från vinfältet "Battistelle" som är beläget 80 - 200 meter över havet. Vinstockarna på fältet "Battistelle" är åttio år gamla. Druvorna skördas i början av oktober för hand. Direkt efter skörd tas stjälkarna bort och druvorna pressas försiktigt och kyls därefter ned. Musten får därefter jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar under 20 dagar. Vinet får därefter mogna tillsammans med jästfällningen under 6 - 8 månader med regelbunden "battonage". Vinet buteljeras därefter.
 
Bâtonnage är ett franskt uttryck som betyder att ”röra om med en pinne”. I vinframställningsprocessen rör man upp jästfällningen i vinet som samlas som bottensats under jäsningen i lagringskärlet. Bottensatsen består exempelvis av jästceller och druvskalfragment.
 
Jästfällningen är helt enkelt de döda jästsvamparna som faller till botten i jäsningskaret. De innehåller bland annat polysackarider, alltså flervärda sockerarter och mannoproteiner (proteiner som är bundna till den enkla sockerarten mannos). När de får ligga kvar i vinet efter jäsningens slut, börjar de lösas upp med hjälp av enzymer (autolys) och avge polysackariderna till vinet. Det här gör att vinet får en rundare, fylligare smak. Det är för övrigt det som sker i champagneflaskorna efter omjäsningen i flaskorna. Stilla viner låter man ligga kvar på sin fällning i små ekfat eller större rostfria tankar. Ett par gånger i veckan (oftare de första dagarna) rör man upp den fjäderlätta jästfällningen i vinet, så kallad battonage.
 
Alkoholhalt: 12,5%
 
Restsockerhalt: 2 gram/liter.
 
Smak: Välbalanserad, fint djup, mineralitet och komplexitet. Rik och fräsch smak av citrus, vita blommor, sälta, och aromatiska kryddor. Len, nästan krämig textur och mycket lång och god eftersmak.
 
Lagringspotential: Årgång 2018 är mycket bra nu. Drick 2020 - 2024.
 
Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Servera till skaldjur, rika fiskrätter, sparrisrisotto, eller kyckling.
 
 
Artikelnr: 70156, pris: 200 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
Vänliga hälsningar,
 
Fredrik Montelius