Premiär för den nya superårgången av Massimagos Ripasso "Mariabella". Ripasso Mariabella är sedan årgång 2016 ekologiskt certifierad och bjuder in till en rymd av rena, harmoniska bärdofter (både unga ljusa som i Valpolicellan men här hittas också mörka lite söta körsbär). Allt dekorerat av en Mezzane-typisk (dalgången som Massimago ligger i) mineralitet och den för Massimago unika myntan som hittas i husets alla viner.
Diderot.se om Massimago Ripasso Mariabella 2016
Doften är typisk från Valpolicella med ljuvliga körsbärsnyanser i lyxig kombo med plommon, björnbär, rosmarin och vaniljdröm. Smaken sitter som hand i elegant skinnhandske med fantastiska körsbärsaromer ihop med höstmogna plommon, italienskt kaffe, fin vanilj och behagliga tanniner.
Vinet är från årgång 2016 och som för de flesta vinområden i Italien en av de allra bästa någonsin. Ett bra recept för framgångsrik lagring är att vinet är riktigt gott redan i unga år och det har vi i denna lyckade skapelse. Grazie mille Massimago
Massimagos vinfält täcker en yta av 10 hektar som ligger 150 - 300 meter över havet i öst-västlig riktning. Marken består av kalksten, märgel och lera. Rankorna följer det franska Guyot-systemet och planterades för 20 år sedan. "MariaBella Valpolicella" Ripasso produceras enligt ripasso-metoden och lagras därefter på franska ekfat under 12 månader innan det buteljeras och vilar ytterligare 10 - 12 månader på flaska.
Doft och smak visar både ung och fräsch frukt kombinerat av en mörk palett av mogna körsbär. En frisk fräsh mineralitet tillsammans med en bra syra som bär upp vinet och gör det utmärkt för att matcha till mat. Massimagos vinfält är fulla av vild mynta som växer mellan vinraderna och på något sätt har denna härliga doft och smak gett ännu en nyans till Massimagos komplexa viner. Årgång 2016 levererar en pigg och fin syra som bär upp den breda och rika paletten av mogen frukt, bär och inslag av kryddor och torkade rosblad.
Jordmån: Lera, kalksten och märgel (märgel är en form av kalksten som bildats av kalkslam och innehåller höga halter av kalciumkarbonat och lera)
Druvor: 60% corvina, 30% corvinone, 10% rondinella
Alkoholhalt: 14.5%
Restsockerhalt: 2,6 gram/liter.
Syra: 5,9 gram/liter
Lagringspotential: 2016 är en mycket bra årgång. Drick 2018 - 2022.
Artikelnr: 79217, pris: 240 kr/flaska (levereras i kartong om sex flaskor)
Vänliga hälsningar,
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|