Visa in en webbläsare
 

Premiär! Martin Muthenthalers Grüner Veltliner från Spitzer Graben

God morgon! Det är med stor glädje jag kan avslöja att vi börjat samarbeta med Martin Muthenthaler från det Österrikiska vindistriktet Wachau. Vi kommer släpper fyra vita viner varav ett i Systembolagets tillfälliga sortiment. 

"Martin Muthenthaler is producing some of Austria’s finest Rieslings and Grüner Veltliners." skriver Robert Parker. Muthenthaler tillhör de senaste årens Rising Star i Österrike och har etablerat sig i det absoluta toppskiktet poängmässigt hos de tyngsta skribenterna. 

Muthenthalers Grüner Veltliner från den klassiska och svalaste delen av Wachau som benämns "Spitzer Graben" har blivit vår familjs vita husvin denna sommar. Väldigt, väldigt gott och vi njuter av det lika gärna som aperitif som till nygrillad fisk eller vinkokta musslor. Obs antalet flaskor vi fått tag på är begränsat! 

 

Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 


Många sätt leder till ett mål och även omvägar.

Martins karriär som vinodlare var inte förutbestämd utan föddes av nödvändighet. Hans farföräldrar och föräldrar hade redan drivit en gård i Elsarn, först som ett gods senare som druvleverantör för kooperativet.

Martin utbildade sig för att bli mekaniker och höll sig indirekt till vinframställning genom att arbeta som förare för kooperativet Freie Weingärtner Wachau. 

Under omstruktureringen och bytet av namn till Domäne Wachau förlorade han sitt jobb och var tvungen att börja omorganisera sitt liv.
 

 

“Martin Muthenthaler is producing some of Austria’s finest Rieslings and Grüner Veltliners.

Together with his friend Peter Veyder-Malberg, Muthenthaler developed a new style for wines from the Wachau based on healthy fruits of unirrigated vines that are picked a day too early rather than too late and whose musts ferment spontaneously.

The resulting style focuses on purity, brightness, freshness, elegance and minerality..  "  - Robert Parker

 

"Coming from deeper, loamy soils, predominantly vinified in stainless steel and bottled after six months on the full lees, the Grüner Veltliner Spitzer Graben displays coolish, fresh and intense fruit with herbal and wet-stone aromas typical for this terroir. Complex, lush and lithe but textured and intense on the palate, this is a very elegant and balanced Veltliner with round but dry fruit and delicate mineral acidity. A gorgeous terroir wine." - Robert Parker, The Wine Advocate 

 

 

2006 gjorde gjorde Martin dygd av nödvändighet och han tog över sina föräldrars vingård - allt tillsammans tre hektar som är spridda över Spitzer Graben. Inte så mycket, men eftersom mina terrasser odlas organiskt, och eftersom vinfälten är branta skulle han inte kunna klara mycket mer på egen hand.

De redan svåra förhållandena i Wachau hittar en ny dimension i Spitzer Graben. Vinodlingarna är högre och de karga och steniga jordarna på terrasserna Bruck och Schön bär mindre och färre druvor. Större mängder inte skulle mogna till perfektion. 

Klimatet är kallare och även på sommaren blir det för friskt att sitta ute på kvällarna. Inga andra vingårdar är lika branta som Bruck och Brandstatt och ibland växer vinstockarna direkt i sten. Dessa extrema förhållanden är perfekta för att skapa originella och distinkta Riesling och Veltliner.

Druvorna kommer från flera vingårdslägen i Spitzer Graben belägna på höjderna 350 - 400 meter över havet. Efter skörd för hand har druvorna vinifierats i ståltank. 

 

Lagringspotential: Årgång 2019 är en mycket bra årgång. Drick 2021 - 2023+.

Druvor: 100% grüner veltliner

Jordmån och höjd över havet: Marken består av lerjord. Vinstockarna är belägna 350 - 450 meter över havet. Vinstockarna är 10 - 15 år gamla. 

Alkoholhalt: 13.5%

Restsockerhalt: 2.4 gram/liter

 

Artikelnr: 53165, pris: 268 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 

 
Beställ via Systembolagets


 

Den klassiska delen av Wachau utgörs av dalgången "Spiter Graben". Här ses vingårdslägena "Bruck" som är ett av de brantaste i Spitzer Graben

 

Västra Wachau med dalgången ”Spitzer Graben”. Kalla vindar från norr håller ner temperaturen och ger eleganta viner med hög syra. Centrala Wachau är varmare och ger kraftfullare och rikare viner. Östra Wachau är det varmaste området i Wachau och här fås de mest kraftfulla vinerna i Wachau.
.