Sverigepremiär för Brunellis vita vin Carianum från den fina årgången 2018. Carianum är producerat till 100% av druvan garganega. Samma druva som många Soave-viner är producerade av. Brunellis druvor kommer från familjens vinfält (2ha) i Custoza, strax söder om Gardasjön. Druvorna skördas något övermogna (likt Suavias Le Rive) för att få större koncentration och komplexitet i såväl doft som smak. Servera till ugnsbakad lax med smör och vitlök (recept nedan). Pris 199 kr / flaska.
Efter skörd får musten tillbringa en kortare tid med skalkontakt (maceration). Därefter mognar vinet med sin jästfällning runt fem månader i 225 liters barrique innan buteljering.
Vinfältet för detta vin kommer från Luciana (Albertos mamma) familj. Luciana förde med sig det in i boet när hon gifte sig med Luigi (Albertos pappa). Givetvis ville Luigi skapa ett vin av druvorna från detta fält. Carianum föddes och blev ett kärleksvin som förenar Luciana och Luigi Brunelli.
"Sommaräpplen, persika, aprikoser, några gula plommon och härlig citrus. Inslaget av örter och kryddor är tydligt, men förpackade på ett ytterst elegant sätt. Eftersmaken är längre än för många soave-viner.." - Betyg 4, Jcvintankar
Färgen är mörk halmgul. Doften visar en fin äppelblandning (gula och röda), fortsätter med citrus, aprikoser, örter, och avslutas med en liten lätt blommig ton. Smaken är rik men balanseras av en fin friskhet i syran. Eftersmaken är längre än för många soave-viner, som också görs på druvan Garganega. De gula äpplena återkommer liksom citrusen och de gula stenfrukterna. Alldeles i slutet dyker det upp lite acaciahonung. Mycket läckert och perfekt matchning till ugnsbakad lax med smör och vitlök.
Druvor: 100% garganega
Jordmån och höjd över havet: Marken består av vulkanisk-, basalt- och kalksten. Vinstockarna är belägna 180 meter över havet. Vinstockarna är 25 år gamla.
Alkoholhalt: 14%
Restsockerhalt: 0.8 gram/liter (mycket lågt).
Lagringspotential och servering: Årgång 2018 är mycket bra nu. Servera något svalt cirka 8 grader till ugnsbakad lax. Drick 2020 - 2024.
Artikelnr: 74675, pris: 199 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Ugnsbakad lax med smör och vitlök
Saftig, supergod och lättlagad lax som sköter sig själv i ugnen. Laxen är penslad med en god marinad med smak av smör, vitlök, citron, persilja och en gnutta sötma från honung.
Ingredienser för 6 personer: ca 1,5 kg laxsida, 50 g smör, 2 msk honung, 3 st vitlöksklyftor, 4 msk finhackad persilja, rivet skal från en citron (endast det gula), salt & peppar
Garnering: citronskivor, finhackad gräslök
Gör så här:
1) Värm ugnen till 180°.
2) Smält smöret i en kastrull.
3) Tillsätt pressad/riven vitlök, rivet skal från en citron, honung, persilja salt och peppar. Blanda allting ordentligt.
4) Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt
5) Pensla laxen med marinaden.
6) Vik upp kanterna på foliepappret runt laxe (för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten).
7) Toppa laxen med citronskivor och baka sedan mitt i ugnen i ca i ca 30 min.
8) Ta ut från ugnen, garnera laxen med finhackad gräslök och servera med önskat tillbehör.
Fetaostkrämen som passar till allt
Fantastiskt god fetaostkräm som passar att serveras till de flesta rätter. Lika god vid lax, kyckling eller grönsaksbiffarna.
Ingredienser för 6 personer:
2,5 dl turkisk yoghurt, 300 g fetaost, rivet skal från en apelsin och en lime (bara det tunna skalet), 2 msk pressad apelsinsaft (kan ersättas med lime- eller citronsaft), Salt och peppar
Gör så här:
Smula fetaosten och blanda samman med alla ingredienser. Låt stå i kylen en stund innan servering, klarar sig fint flera timmar i kylen. Servera med önskat tillbehör.
Servera laxen till kokt potatis, fetaostkräm och ett glas 8 gradigt Carianum. Mums!
Bästa hälsningar, Fredrik Montelius
|