Visa in en webbläsare
 
 

Superårgång! Amarone 2016 och online-provning med Roccolo Grassi


Lördagen den 29 maj genomför vi en online-provning tillsammans med Marco Sartori, ägare och vinmakare hos Roccolo Grassi (anmälan nedan). Ett av vinerna vi kommer att prova är den mycket fina årgången 2016 av Amarone della Valpolicella.

Vi har fått göra ett exklusiv förhandssläpp av denna årgång inför vår online-provning i slutet av maj. Den nya årgången 2016 av Amarone är inte släppt officiellt än och detta vin kommer med en specialetikett då den slutliga etiketten för årgång 2016 inte är klar än (se här hur den ser ut).  

Årgång 2016 är den perfekta årgången med fräschör och rik generös frukt. Marco fick 95 poäng av Parker för årgång 2013. Med 2016 når han ytterligare en nivå upp. Vinet levererar härlig koncentration, rik och komplexa bär med imponerande precision, energi och fokus i frukten. Jag håller årgång 2016 som Marcos bästa årgång hittills.

Druvorna skördas från det fyra hektar stora vinfält "Roccolo Grassi" med 45 år gamla vinstockar. Jordmånen stenig och rik på vulkaniskt basalt och beläget 200 - 250 meter över havet i den östra delen av Valpolicella. Exponeringen är idealiska syd-östlig. Skördeuttaget är extremt låga 1,5 - 2 kg / planta.
 


 

Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 

 Francesca och Marco Sartori, syskonparet som driver och äger Roccolo Grassi. Här ses dem vid vinfältet som bär samma namn som firman. I bakgrunden ses dalgången Mezzane di Sotto i östra Valpolicella. "The Amarone della Valpolicella is an outstanding achievement that ushers forth an incredible array of aromas, from dried cherry and spice to chocolate and crushed black pepper. This is the proverbial “big boy” Amarone that magically carries its substantial weight with the grace of a classical dancer." - Robert Parker 

 


Druvorna skördas i slutet av september och torkar därefter fram till början av december. Druvorna pressas vid tidigaste datum som godkänts av Valpolicellas konsortium för den aktuella årgången. Marco Sartori söker den fräscha frukten i sina viner och tack vare den extrema gallringen och låga skördeuttaget från fälten fås trots en relativt kort torkningsperiod en av de mest kraftfulla Amarone som produceras i Valpolicella idag. Efter vinifieringen lagras vinet 26 månader på 225-liters ekfat och därefter 18 månader på butelj.

 

Druvor: 60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina.

Alkoholhalt: 16%

Restsockerhalt:  < 3 gram/liter.

Fyllighet (förklaring): 11 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Marions Valpolicella har fyllighet 6.

Lagringspotential: Årgång 2016 är en exceptionellt bra årgång. Förvisso ung men redo att njuta av. Lufta den gärna om du öppnar den under 2021. Drick 2021 - 2026+.

Servering och matmatchning. Servera vinet 18 grader. Lufta gärna en timme i karaff. Denna kraftfulla Amarone passar bra med rejäla köttbitar, som nöt, vildsvin eller lamm. Bräserade rätter är utmärkta, likaså grytor och vilt. Ett annat gott alternativ är att välja vegetarisk mat till Amarone. Tänk rätter som risotto med karl-johansvamp och några stänk av tryffelolja. 

Artikelnr: 72172, pris: 846 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 


 

Online-provning med Marco Sartori - Roccolo Grassi

Markera gärna redan nu i kalendern - lördagen 29 maj klockan 19:00 - 21.00. Då är du välkommen att vara med på en två timmar lång vinprovning tillsammans med Marco Sartori (ägare och vinmakare hos Roccolo Grassi) och mig. Vi kommer att berätta om vindistriktet Valpolicella och givetvis historien vingården Roccolo Grassi.


Tillsammans provar vi tre fantastiska viner från Roccolo Grassi, varav det sista är en exklusiv förhandsprovning av superårgången 2016 av husets Amarone som inte är officiellt släppt än.


Anmäl dig till provningen här (kostnadsfritt) -->>
 

Provningen är kostnadsfri. Vinerna inhandlas på egen hand via systembolaget och det är givetvis frivilligt att välja vilka viner man önskar prova själv. Inför provningen skickar jag även ut förslag på maträtt att servera vinerna till:
 

  1. Soave "La Broia" 2017 (nr 76252, 211 kr) - tillfälligt slutsåld. 
     
  2. Valpolicella Superiore 2015 (nr 73504, 358 kr)
     
  3. Amarone della Valpolicella 2016 (nr 72172, 846 kr) - förhandsprovning av den nya årgången som inte släppts officiellt än. 

Vi har nu alla tre vinerna åter i lager. OBS: Den nya årgången 2016 av Amarone är inte släppt officiellt än och detta vin kommer med en specialetikett då den slutliga etiketten för årgång 2016 inte är klar än (se här hur den ser ut). 


Här finns lista med vinerna som beställs via systembolaget.se –>>