Visa in en webbläsare
 
 
 
Hej!
 
det är med glädje jag kan avslöja att vi efter lång väntan fått upp den nya fina  årgången 2019 av Begalis Ripasso. Begali producerar inte barar riktigt goda viner som karaktäriseras av ren fräsch frukt. De har även en pris-kvalitet som är svårmatchad. Perfekt att servera lite sval till lyxiga Pulled moose burgare med picklad rödlök. Begalis Ripasso "La Cengia" 2018 kan beställas för 207 kr / flaska.
 
 

Årgång 2018 är en årgång som både levererar fräsch frukt och en mogen rik palett. Påminner en hel del om toppårgången 2015. 

 
 
Robert Parker om Begalis ripasso "La Cengia":
 
"The Valpolicella Ripasso Classico Superiore La Cengia is exceptionally beautiful and balanced. There’s a lot going on: background tones of balsam herb, rosemary and black olive follow straightforward aromas of dried fruit and prune. A pretty touch of eucalyptus springs forth. The wine is incredibly light, buoyant and lively despite the elaborate Ripasso process.
 
I have nothing but good words for the wines of Lorenzo Begali and his family. Elegance is the common thread that connects them all and this is by no means easy to achieve with consistent results, especially when you factor in the appassimento, or air-drying, process."
 
 
 
 
Doft och smak är välbalanserad och elegant. Det finns ett fint djup i doften som bjuder på körsbär, torkad frukt och medelhavskryddor. I munnen bär den pigga syran upp frukten vilket ger en lång och fräsch eftersmak.
 
Druvor: Corvina 65%, Rondinella 30%, övriga druvor 5%
 
Alkoholhalt: 13,5%
 
Restsockerhalt: 4 gram/liter. 

Fyllighet (förklaring): 8 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 
 
Lagring: 10 - 12 månader i 2.000 liter stora slovenska ekfat.
 
Lagringspotential: Årgång 2018 är förvisso ung men bra nu. Drick 2020 - 2023.
 
Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 16 - 18 grader.
 
 
Artikelnr: 72510, pris: 207 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
Beställ på Systembolaget
 

 

Pulled moose burgare med picklad rödlök (matanita.se)

Du behöver: 
1 kg bogblad av älg, salt, 4 dl vatten, 1 tärning kycklingbuljong, 1 dl honung, 1 dl ketchup, 1/2 dl sherry eller marsalavin, 2 tsk liquid smoke, 1-2 gul lök, 1msk spiskummin, 1 tsk korianderfrö, 1 tsk svartpeppark, 1 tsk kryddpeppar, 1 msk senaprsfrö, 1 tsk chilipulver, 2 lagerblad, 1 dl brun farin


Finfördela alla kryddor i en mortel, blanda med farinsockret. Salta köttet och gnid in rubben. Koka ihop brässeringsvätskan, lägg köttet i en ugnsfast form och häll vätskan runt. Lägg löken i klyftor runt om och täck formen med folie. Brässera i 125 grader i ca 2 timmar, ös ordentligt och brässera ytterligare ca 2 timmar. Dra isär köttet med en gaffel.

Servera burgarna med ett gott bröd, gärna hembakat, sallad, tomat, skivad avocado, BBQ-sås och picklad rödlök.

 

Vänliga hälsningar,
 
Fredrik Montelius