Ännu en toppårgång från Montalcino som rönt stort intresse i vinvärlden. Uccelliera levererar på högsta nivå och Brunello 2013 kommer laddad med lager efter lager med fräsch, ren och kompakt frukt matchat med kryddor och torkade blommor. Ett vin och årgång jag själv laddat källaren med för att följa och njuta av kommande år. Priset är 547 kr / flaska.
"I never have enough praise for the excellent work achieved at Uccelliera. The 2013 Brunello di Montalcino is another proud notch in Andrea Cortonesi's belt." - R.Parker
"This is a fine and elegant wine that wraps smoothly over the palate. It also has an immediate and accessible personality that means you don't need to wait too long to enjoy it.
The wine is redolent of dark fruit, spice, balsam herb, licorice and pressed flowers. You get loads of variety character." - 94 points, Robert Parker (February 2018)
--------------
"Sweet cherry and berry fruit and salty licorice and mineral elements mark this savory red, which is firm yet lively, with plenty of energy on the resonant aftertaste. Fine balance overall. Best from 2021 through 2038." - 94 points, Wine Spectator
Brunello di Montalcino produceras till 100 procent av kloner av druvsorten Sangiovese. De kallades lokalt för ”Brunello”, vilket grovt översatt betyder ”lilla bruna”. Druvorna anpassade sig väl till områdets varma och torra mikroklimat, och namnet Brunello syftade på den djupare bruna färg som de får här jämfört med i andra delar av Toskana. Reglerna stipulerar att Brunello di Montalcino måste lagras på träfat i minst 2 år, men många producenter väljer att förlänga fatlagringen till upp till 3,5 år. Vinerna får släppas till försäljning tidigast under femte året efter årgången och efter minst 4 månader på butelj.
Uccellieras vinfält för Brunello di Montalcino ligger på 150 - 350 m.ö.h. i sydöstlig riktning. Efter skörd pressas druvorna försiktigt och därefter mognar vinet på slovenska och franska ek under 24 till 36 månader beroende på årgång. Vinet vilar därefter i flaska minst sex månader innan det släpps till försäljning.
Jordmån och höjd över havet: Porös vulkanisk sten och lera, rik på mineral. Vinfälten är belägna 150 - 350 meter över havet söder om Montalcino där varma havsvindar sveper upp och ger ett varmare klimat jämfört med området norr om Montalcino. Vinfälten har syd-östlig exponering. Det varma mikroklimatet i kombination med lerrik jordmån ger Uccellieras viner ett rikt och moget uttryck med frukter i den mörkare delen av Brunello di Montalcinos fruktspektrum.
Druvor: 100% Sanviovese, klonen Brunello. Vinrankorna är uppbundna enligt "Cordon spur-metoden" (se bild ovan med Andrea). Skördeuttag cirka 7 ton per hektar ger en total årlig produktion om cirka 20.000 flaskor Brunello di Montalcino. Vinrankorna planterades mellan 1975 - 2000, vilket ger en ålder mellan 18 - 43 år.
Alkoholhalt: 15%
Restsockerhalt: 1 gram/liter.
Syra: 5,57 gram/liter
Lagringspotential: Årgång 2013 är redan mycket bra. Drick 2018 - 2028.
Artikelnr: 70162, pris: 547 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Bästa hälsningar!
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|