Visa in en webbläsare
 
 

Ny årgång! Suavias "single vineyard" vin - "Monte Carbonare" 

I slutet av varje år publisererar Wine Spectator sin topp 100-lista - årets mest spännande viner enligt dem. Wine Spectators blind-provar årligen drygt 15.000 viner (källa) som alla poängbedöms och kommenteras. När väl topp 100-listan publiseras i december är det nästan alltid försent att få tag på årgångarna i listan. Men det ger en fin indikation på viner som kan vara intressanta att försöka få tag på framöver. Årgång 2017 av Monte Carbonare låg med på förra årets top 100-lista. Om någon månad publiseras årets lista. 

Nu i höst har precis den nya årgången av Suavias Monte Carbonare från 2019 släppts. 2019 är en ny klassisk årgång i Italien både på röda och vita sidan i paritet med 2016.

Systrarna Tessari, som driver Suavia, tillhör "top-tier" av producenter i Soave. De levererar ännu en imponerande årgång av deras toppvin "Monte Carbonare". Ett vin vars druvor kommer från gamla vinstockar i bästa vingårdsläge i klassiska Soave. Vinfältet eller vingårdsläget heter just "Monte Carbonare".

2019 bjuder på en subtil och mineraldriven som kommer att blomma ut till sin fulla potential kommande år. Den rena frukten, tack vare vinifiering i ståltank, imponerar med fokus och precision. En favorit är att servera Monte Carbonare till en klassisk Moule marinière (musslor i vitt vin), recept hittas nedan. 
 

 


Hälsningar

 Fredrik Montelius
 

 



Vingårdsläget "Monte Carbonare" i klassiska Soave


""Wow. This is a great white with incredible definition and transparency. Sliced white peach, pear and apple aromas and flavors. Full body, focused and persistent. Goes on for minutes." - 95p, James Suckling 

 

Soave gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Suavia, som är det antika namnet för Soave, drivs av systrarna Meri, Valentina and Alessandra Tessari. Suavia är helt dedikerade till att producera vita viner från området.

Soave Classico "Monte Carbonare" är en klassisk Soave producerad av druvor skördade så snart de uppnått perfekt mognad. Vinet genomgår inte malolaktiska jäsning utan Suavia vill behålla den krispiga äpplesyran i vinet. De flesta viner idag (speciellt på den röda sidan) genomgår malolaktisk jäsning genom en andra jäsning, efter alkoholjäsningen, då mjölksyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Suavia gör dock inte detta för sina viner och detta är en av förklaringarna till att vinerna har en hög krispig syra som bär upp den rika frukten och dessutom ger vinet ett långt liv.
 Efter jäsning i ståltank får vinet vila ytterligare 15 månader i ståltank innan buteljering. Vinet vilar därefter minst fem månader på flaska innan det släpps till försäljning.

 

Jordmån/jordart: Basalt berg och mörk/svart vulkanisk stenjord.

Druvor: 100% Garganega som skördas för hand under andra halvan av oktober. Efter skörd pressas druvorna försiktigt och genomgår därefter jäsning på ståltank vid den låga temperaturen 14-16 grader. Vinet genomgår därefter inte malolaktiskt jäsning. Detta för att behålla krispigheten i syran.

Alkoholhalt: 13%

Restsockerhalt: 5 gram/liter.

Lagringspotential: Mycket bra redan nu. Utvecklas fint över tid. Drick 2021 - 2025.

Servering: Servera vinet 10 - 12 grader. Ett året-om-vin som kanske kommer som bäst ut till rika fiskrätter eller vinkokta musslor.  

Artikelnr: 79720, pris: 203 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget


 

 

Favoritrecept, Moule marinière

Moule marinière, vinkokta musslor, från det läckra sydfranska köket. Du lagar enkelt denna festmåltid genom att låta musslorna dra i torrt vitt vin med vitlök, schalottenlök och persilja. Servera med frasiga baguetter.
 

Ingredienser för fyra personer:
2 kg musslor, 50 g smör, 1 dl finhackad schalottenlök (1 dl motsvarar ca 6 st), 3 finhackade, vitlöksklyftor, 1/2 liter torrt vitt vin, 1 kryddbukett * (morotsbit, timjan- och persiljekvistar, lagerblad), 1 dl hackad persilja (gärna slätbladig) / ibland byter jag ut persiljan mot korriander vilket också är gott, nymalen vitpeppar, salt, baguetter till servering


Gör så här:

1. Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av.

2. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt puttra under omrörning någon minut.

3. Häll i vinet och lägg i kryddbuketten, peppra och låt koka upp. Koka i 2 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 5 minuter under lock.

Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll dem varma i en stor uppvärmd skål med lock över. Kasta exemplar som inte öppnar sig.

Koka ihop spadet till cirka hälften, lägg ner musslorna igen och strö över den hackade persiljan. 
Smaka av med salt.

Blanda om under en halv minut så att musslorna hinner bli rykande heta igen. Plocka bort kryddbuketten.

Fördela musslor och spad i sopptallrikar. Servera genast med frasiga baguetter.

 

Bon appétit!