Visa in en webbläsare
 
 

Superårgång av Marions Valpolicella Superiore 2016

Hej! Nu har vi fått upp de troligtvis sista flaskorna av Marions Valpolicella Superiore från 2016. Marion är en av mina absoluta personliga favoritproducenter, alla vinregioner inräknat, och det är alltid ett stort nöje att njuta av vinerna. Jag kan inte minnas att Marions Superiore varit bättre än denna årgång och den är helt perfekt att njuta av i vinter och kommande fyra - fem år. Servera gärna till den italienska klassikern Tagliata di Manzo med ungnstekt potatis och smörstekta kantareller (recept nedan).   

 

 


Buon appetito e buon fine settimana!

Fredrik, Club Amarone

 Stefano och hustrun Nicoletta Campedelli som äger och driver Marion. 


"The Valpolicella Superiore makes a fabulous introduction to the wines of this great estate. This mid-weight Valpolicella literally floats on the palate in weightless style that bears more than a passing resemblance to Nebbiolo. Readers should not miss this exceptional effort." - Robert Parker

 

 

Marion producerar tre viner med exakt samma vinifiering: Valpolicella Superiore, Cabernet Sauvignon, och Teroldego. Alla vinifierade enligt exakt samma process (samma andel torkade druvor, lagrade lika länge på ekfat, etc) med en enda skillnad: druva(or).  

Alla Marions viner kommer från vita fattiga kalkrika jordar med mestadels grus och sand i Marcellise. Jordar med kalksten är rika på näringsämnen vilket bidrar till att druvorna växer bättre samt producerar sötare druvor. Detta i kombination med en fattig jordmån med grus och sand ger i sin tur en ljusare färg och en doft- och smakpalett i det ljusare spektrumet. Sällsynt för Valpolicella och sällsynt bra. Vinerna är genomgående eleganta, extremt välgjorda och alltid med en ren fräsch frukt som återspeglar detta östra unika hörn av Valpolicella.

Marion producerar sin Valpolicella Superiore enligt samma modell som Vivianis "Campo Morar" och Roccolo Grassis Valpolicella Superiore: hälften fräscha druvor och hälften druvor som genomgått en kort appassimento. För Marions del innebär det att en första del av druvorna skördas under andra halvan av september. Denna del läggs på en ”mini appassimento”, dvs torkning under knappt 40 dagar. Den andra delen av druvorna lämnas på vinstockarna för att bli riktigt mogna och skördas först i mitten av oktober. Dessa druvor krossas därefter direkt efter skörd. Efter att druvsaften blivit jäst mognar den på ekfat under 30 månader. Vinet blandas sedan i samband med buteljeringen.

Resultatet blir en mer koncentrerad Valpoliella Superiore men utan de söta-amarone-toner som ofta hittas i ripasso. Doft och smak bjuder på en koncentrerad och komplex återgivning med ljusa körsbär, blommor och kryddor. Väl integrerade och lena taninnner.
 

Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella, och 10% Teroldego och andra sorter.

Alkoholhalt: 14.5%

Restsockerhalt: 3 gram/liter.

Fyllighet: 9 (12) - förklaringar. Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6.

Lagringspotential: Årgång 2016 är en  femstjärnig årgång i Valpolicella. Många anser att det är den bästa årgången någonsin i Valpolicella. Marions Valpolicella Superiore är mycket bra nu. Drick 2021 - 2024+.

Servering: Servera vid 18 grader.

Artikelnr: 76587, pris: 348 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 


Tagliata di Manzo med ungnstekt potatis och smörstekta kantareller

4 personer


Ungnstek färsk potatis
12 – 15 små (gärna färska) potatisar
Olivolja extravirgin
Flingsalt

Lägg potatisarna i en eldfast form, ringla olivoja och strö flingsalt över potatisarna. Ställ in i ugnen som är 225° C i 25 till 30 minuter.


Smörstekta kantareller
Gula kantareller (trattkantareller eller svart trumpetsvamp)
Smör för stekning

Rensa kantarellerna noga, borsta dem och skär större svampar i mindre bitar. Lägg den kalla svampen i en tjockbottnad stekpanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampenunder fem minuter. Krydda med salt och peppar.


Tagliata di Manzo
800 g entrecôte av god kvalité
4 msk olivolja extravirgin
4 kvistar färsk rosmarin
3 hela svartpepparkorn
3 vitlöksklyftor
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

Lägg köttet i en skål. Blanda olivolja, repad hackad rosmarin, svartpepparkorn och tunt skivad vitlök. Häll marinaden över köttet, gnid in den ordentligt och låt det ligga och dra i minst 20 minuter.

Hetta upp en stor, vid stekpanna så att den blir riktigt het. Bryn köttet runt om, tiden beror på hur rött du vill ha det. Salta och peppra mot slutet. Skär köttet i ½-1 cm tjocka skivor och häll över stekskyn. Ta bort eventuellt bränd vitlök. Lägg upp köttet på tallrik, stänk över lite olivolja och lägg en skiva parmesanost över köttet.


Servera och njuta!