Hej! Nu har vi fått hem de sista flaskorna av Marions Cabernet Sauvignon från samlarårgången 2016. Jämfört med årgång 2015 kommer ut med något fräschare och ljusare frukt. Det här är ett vin som är snudd på omöjlig att inte bli förälskad i. Servera vid 17 grader i stora kupformade glas tillsammans med mörkt nygrillat kött, en smörig svamp-risotto eller kryddiga ostar. Oslagbart gott. Pris 382 kr.
Ett av Marions godaste viner i deras mycket imponerade portfolio av viner. Deras Cabernet Sauvignon på torkade druvor är en favorit att bjuda vänner på hemma hos oss. Vinet är producerat exakt likadant som husets Valpolicella Superiore och vinet Teroldego. Det enda som skiljer de tre vinerna åt är druvorna. Lagring på ekfat, andel torkade druvor, osv är exakt samma för de tre vinerna.
Den femstjärniga årgången 2016 är en årgång som många producenter i Valpolicella hyllar som den bästa någonsin.. i konkurrens med föregående 2015. 2015 var en något varmare och solrikare årgång och vinerna kommer ut med lite mer kraft. 2016 bjöd på idealiska väderförhållanden från juli och framåt: det regnade vid rätt tillfällen. En rejäl dos sol och vind gav perfekt mognad och såg också till att druvorna höll sig torra och friska under de kritiska månaderna. Det var en enkel skörd med hälsosamma och mogna druvor som kom in till vineriet under september och oktober.
30% av druvorna skördas under andra halvan av september och genomgår därefter en 30-40 dagars appassimento (torkning). Resterande del pressas och jäses direkt efter skörd. Vinstockarna planterades 1989 i kalkstensorienterade jordar vilka ger Marions signum till vinerna: eleganta, fräscha och rik komplexitet. Efter vinifiering mognar vinet i 350 liters slovenska ekfat under 30 månader.
Färgen är intensivt rubinröd men violetta inslag. Doften är stor, djup och komplex med härliga koncentrerade mogna björnbär, svarta vinbär, hagtorn, och slånbär. Smaken är förföriskt god med en mjuk och angenäm känsla i munnen. Bra strukur och taninnerna är avrundade och fint integrerade. Lång eftersmak.
Robert Parker / The wine advocate:
"Marion’s Cabernet Sauvignon must be tasted to be believed. It reveals rich, sumptuous layers of blackberries, truffles, herbs and chocolate in a mind-blowing display of varietal purity."
The over-the-top style of this wine may not appeal to everyone but I was seduced by its opulence and deeply-textured elegance.
It is a thrilling effort from this estate. Marion’s Cabernet Sauvignon is made from a combination of fruit that sees 30-40 days of drying as well as fruit that is left to dry on the vine. The fruit is fermented separately and the wines aged in 350-liter Slavonian oak barrels for 30 months prior to being assembled and bottled."
Stefano och hustrun Nicoletta Campedelli som äger och driver Marion
Druvor: 100% Cabernet Sauvignon.
Restsockerhalt: 3 g/l
Fyllighet (förklaring): 9 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9. Marions Valpolicella har fyllighet 6.
Lagringspotential: Årgång 2016 är ung med redan mycket bra. Kan lagras många år utan problem. Drick 2020 - 2024.
Artikelnr: 77050, pris 382 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Vänliga hälsningar,
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|