Den lilla topproducenten Manzones Barolo "Gramolere" från den exceptionella årgången 2013. Barolo "Gramolere" 2013 är producerad av druvorna som kommer från de branta och högst belägna historiska sluttningarna på kullen Gramolere. Ett av de allra bästa vinområdena i Monforte d'Alba. Vinrankorna har en ålder runt 45 år. Gramolere levererar redan nu stor vinupplevelse men med fin potential för den som lagrar kommande fem till tio år. Pris 497 kr.
Druvorna till Barolo "Gramolere" kommer från producentens äldre vinrankor (45 år) som är planterade högst upp i det hyllade området Gramolere med syd/sydväst läge. Druvorna skördas under de första 20 dagarna i oktober. Vinet har macererats med sina skalrester under 30-40 dagar. Det har fått mogna på 500/700 liters ekfat under dryga 30 månader. Naturlig jäst har använts. Vinet är ofiltrerat. Cirka 13 000 flaskor produceras årligen av Barolo "Gramolere".
Robert Parker om Manzone Barolo "Gramolere" 2013 (94p):
"The 2013 Barolo Gramolere is an articulate and exuberant expression of contemporary Nebbiolo. It sees a 40-day maceration period for extra color and structure, plus 30 months aging in both botte grande and tonneaux.
It reveals a dark color and medium body with black cherry, spice and licorice aromas that lift elegantly from the bouquet."
JCVintankar om Manzone Barolo "Gramolere" 2013 (betyg 4+):
"I doften finns en fin röd bärsamling, ett bukett rosor, lite krossad sten, någon liten nypa kryddor, nypon och lite eneträ. I munnen börjar det med ljusa körsbär, hallon, smultron, och lite nypon.
Efterhand tillkommer några kryddstänk, steniga mineraler och en liten lätt ton av kakao. Härlig eftersmak med mer röda bär, lite slånbär, rosor och några violer samt en försiktig påminnelse om fatlagringen.
Visst indikerar syran och de tydliga tanninerna att vi har med en ung Barolo att göra, men de blir aldrig påträngande eller alltför närgångna. Jag tycker att Gramolere är riktigt tillgänglig redan nu, men visst kan en förvänta sig en hel del utveckling."
"Med detta sagt så är den unga frukten så läcker nu att det blir svårt att hålla fingrarna borta."
Druvor: 100% nebbiolo från 45 år gamla vinstockar.
Jordmån: Kalksten och lera, 350-450 meter över havet.
Alkoholhalt: 14%
Restsockerhalt: 0,4 gram/liter.
Syra: 5,6 gram/liter
Lagringspotential: Årgång 2013 är en toppårgång. Ung, mycket bra nu, men låt den gärna vila något år. Drick 2018 - 2028+.
Servering: Dekantera. Servera vinet 17 - 18 grader.
Artikelnr: 72692, pris: 497 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Giovanni och Mauro Manzone
I orten ligger vinproducenten Mazone Giovanni och har burit dess namn sedan 1925 då Giovanni Manzone köpte Ciabot del Preve och började vinframställning i Monforte d'Alba. Under årens lopp har Manzone-familjen köpt viktiga vinarealer på de historiska kullarna "Castelletto och "Gramolere, två av de allra bästa vinområdena i Monforte d'Alba. Idag är deras totala produktion på runt 50 000 flaskor per år.
Film som visar Manzones vingård och vinfält
Barnen Mauro och Mirella (båda utbildade vid Oenologi-skolan i Alba) har de senaste decennierna blivit alltmer involverade i familjens vinproduktion. Vingårdarna ligger på 350-500 m över havet. Verksamheten drivs enligt ekologiska principer och är certifierade enligt "The Green Experience". I deras portfölj finns ett vitt vin på druvan Rossese Bianco, en Dolcetto, två Barbera, en Langhe Nebbiolo, tre Barolo (Castelletto, Gramolere och Bricat) samt en Barolo Riserva Gramolere. Allt vin produceras på druvor från de egna vingårdarna.
Bästa hälsningar!
Fredrik
. |
|
|
|
|