Visa in en webbläsare
 
 
 
I slutet av förra veckan fick vi upp det andra och därmed de sista flaskorna av Villa Monteleones nya vin Atelier IGT edition 2014. Vinet som är unikt, producerades i en liten första upplaga om 1.500 flaskor, och består av en blandning av Villa Monteleones Amarone 2012, 2013, 2014 och en liten skvätt av druvorna Teroldego och Cabarnet Franc. Inspirationen är hämtat från ett av världens mest mytomsspunna viner: "Vega Sicilia Único Reserva Especia". Ett vin som alltid består av en blandning av tidigare årgångar. Varje blanding blir en unik edition. Många är det som blivit förälskade i Villa Monteleones viner och med Atelier känner man tydligt igen husstilen. Atelier leverar ett extremt prisvärt vin med kraften, djupet och frukten hos husets Amarone men med en extra komplexitsgrad tack vare de olika årgångarna. Varje flaska kommer med toppen vaxad i blått, detta för att ge extra lagringspotential. Pris 269 kr per flaska.
 
 
Etiketten är framtagen i samarbete med den svenska prisbelönta designern Henrik Hallberg. Henrik Hallberg, som designat Club Amarones Amarone Raimondi (Amarone lagrad på svenskt ekfat), har blivit god vän med Lucia Raimondi som äger och driver Villa Monteleone. Under arbetet med Amarone Raimondi växte idén fram att ta fram ett helt nytt vin och koncept: Atelier.
 
Med Atelier edition 2014 (namnet är en översättning av atelje) har Villa Monteleone låtit göra en mycket lyckad årgångsblandning som ger både fräscha och pigg frukt men med en längd och tyngd i vinet tack vare inspelen från de äldre årgångarna.
 

"An iron fist with a velvet glove", A Great Wine enligt Anthony Raimondi, grundare av Villa Monteleone.

 
 
 
Druvor, jordmån och vinifiering: 40% Corvina (40 år gamla stockar), 30% Corvinone (25 år gamla stockar), 20% Rondinella (25 år gamla stockar) och 10% Teroldego och Cabarnet Franc (40 år gamla stockar). Efter skörd genomgår alla druvorna torkning (apassimento) under tre månader. Efter torkningsperioden tas stjälkarna bort innan druvorna jäser till vin i rostfria ståltankar under 25 - 30 dagar. Vinet mognar därefter 18 månader i ekfat av varierande storlek (225-, 1000-, 2700-liter) innan det buteljeras. Slutligen för att skapa Atelier har vinmakaren provat sig fram till en blandning av tre olika årgångar av Villa Monteleone Amarone (2012, 2013 och 2014), samt kompletterat med 10% vin gjort på husets Teroldego och Cabarnet Franc druvor.
 
Lagringspotential Edition 2014 är redan mycket bra. Lufta gärna vinet i karaff innan servering. Drick 2019 - 2022+.
 
Alkoholhalt: 14.5%
 
Restsockerhalt: < 1 gram/liter.
 
 
Servering: Servera vinet 18 grader. Gärna till grillat kött, mustiga grytor eller lagrade salta ostar.
 
 
Artikelnr: 73044, pris: 269 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
 
 
 
 
Villa Monteleone ägs och drivs av Lucia Raimondi. Lucia är född i Colombia men uppvuxen i Chicago, där hon träffade sin amerikansk-italienska man Anthony Raimondi. Professor Raimondi var pediatrisk hjärnkirurg och som sådan, en av världens absolut bästa. I mitten av 80-talet gick Anthony och Lucia i tidig pension och flyttade till Italien. Dom letade intensivt efter en vingård och gärna i Verona-trakten, där dom hade vänner. Ytterst få vingårdar säljs i denna trakt men Anthony och Lucia hade tur. En mindre vingård med namnet Villa Monteleone skulle säljas och via vänner lyckades dom få köpa 1700-tals villan Villa Monteleone med tillhörande byggnader och mark.
 
 
 
 
 
1989 var den första årgången som kom ut. Nu, 30 år senare har Villa Monteleone en hel rad med utsökta viner. Sedan ett par år tillbaka får Lucia Raimondi hjälp av vinmakaren Marco Borghetti som numera har det operationella ansvaret för vingården.
 
 
Bästa hälsningar, Fredrik Montelius och Lucia Raimondi (hållande den första flaskan Atelier i maj 2019)