Visa in en webbläsare
 
 

Sista flaskorna av Dr Hermanns Ürziger Würzgarten In der Kranklei Riesling Auslese Alte Reben (Gold Capsule) 2019


Tidigare i mars genomförde vi en jättetrevlig vinprovning med Christian Hermann tillsammans med ett hundratal medlemmar från hela Sverige. Nedan finns en länk på videoinspelning av den en timme långa vinprovningen.

Dagens tips är toppvinet vi provade. Hermann producerar endast 1.200 flaskor årligen och de absolut sista flaskorna av årgång 2019 går nu (vinet är slutsåld hos Dr Hermann). 

Jag älskar att njuta av Auslese efter huvudrätten och inför och till desserten. Detta vin är världsklass och den bästa Auslese jag själv provat. Passar fint till desserter av frukt och bär, eller till grönmögelostar. Serveras vid 8-10°C.
 


Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 Julia och Christian Hermann 


"The bouquet indicates perfectly clear and intense botrytis, intertwined with crushed slate and orange blossom aromas. Piquant and fresh on the palate, this is a pure, filigreed, straight and persistently salty Auslese that is highly digestible and piquant. Another gorgeous, highly stimulating 2019 from Dr. Hermann." - 96p, Robert Parker

 

"The length of the wine name clearly corresponds with the sustainable finish of the 2019 Ürziger Würzgarten In der Kranklei Riesling Auslese Alte Reben (Gold Capsule), which comes from 80- to 120-year-old vines and was picked with 20% botrytis at 120° Oechsle! 8% alcohol. 1,000 liters produced."

 

Låt mig förklara det långa namnet.

Ürziger Würzgarten. Druvorna, vars vinstockar planterades 1920, kommer från det kända vinfältet Ürziger Würzgarten som är ett av de brantaste i Mosel och världen. Ürziger Würzgarten har syd-väst läge och ligger precis bredvid den lilla byn Ürzig. Ürziger Würzgarten betyder kryddträdgården vid Ürzig. 
 

in der Kranklei. Inom det 62 hektar stora vingårdsläget Ürziger Würzgarten finns ett namngivet område (lieu-dit på franska som refererar till det minsta namngivna delen i ett vingårdsläge) om 2.2 hektar som heter ”in der Kranklei”. Detta del-område är beläget 110 -170 meter över havet och druvorna i detta vin kommer från just denna del av vingårdsläget.  
 

Riesling. Vinet är producerat till 100% av druvan riesling.
 

Auslese. För tyska prädikatswein (den högsta kvalitetsklassen i bestämmelser för tyska viner) måste vinet ha ett särskilt tillägg, så kallat prädikat, på etiketten. De olika prädikaten är minimigränser för druvornas mognad vid skörd. Auslese, är utvalda klasar ur den totala skörden, och motsvarar en potentiell alkoholhalt på 11-14,5 procent. Men då den faktiska alkoholhalten i vinerna ofta ligger i trakterna kring 7-8 procent så är restsockerhalten hög då inte allt restsocker fått jäsa ut. Druvorna skördades för hand från slutet av september till slutet av oktober. Detta vin är en ”Auslese” vilket betyder att vinklasarna med mycket mogna druvor har valts ut. 


Alte Reben. Druvorna är valda från de äldsta vinstockarna därav tillägget ”Alte Reben” i namnet.
 

Gold Capsule. Tillägget "Gold kapsul" eller Gk är inte reglerat in de tyska vinbestämmelserna men används av vinproducenterna för att informera att vinet håller högre kvalitet. Mer info och historik nedan.

 

Jordmån/jordart: Jordmånen består av rött skiffer. Musten jäses med den vilda jästen från druvorna vid 16 grader i ståltank. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Efter alkoholjäsning är jästen kvar i kontakt med vinet under sex månader i ståltank. Vinet filtreras en gång ett par dagar innan buteljering som skedde i slutet av mars 2020.

 

Druvor: 100% riesling

Alkoholhalt: 8%

Restsockerhalt: 123 gram/liter.

Fruktsyra: 8.1 gram/liter.

Fyllighet: 8 (12), sötma: 9 (12), fruktsyra: 11 (12) - förklaringar

Lagringspotential: Årgång 2019 är en mycket bra årgång i Mosel. Årgång 2019 är tillsammans  med årgång 2016 de två högst poängsatta för detta vin. Båda årgångarna har fått 96 poäng. Drick 2021 - 2034+.

Servering: Servera vid 8 - 10 grader.

Artikelnr: 93358, pris: 348 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget


 

Byn Ürzig med dess branta vingårdsläge Ürziger Würzgarten


Dr Hermanns vingård grundades 1967, men familjen har tradition att framställa vin sedan 450 år tillbaka. Det var uppdelningen av familjegodset som ledde till skapandet av vingården Weingut Dr Hermann då Rudy Hermanns far, den läkare med samma namn, använde sin andel för att på egen hand, utvidga vinfälten och bygga en modern källare i Erden. Idag arbetar Rudy tillsammans med nästa generation, hans son Christian som är husets vinmakare.

Egendomen ligger i byn Erden i distriktet Bernkastel (Mittelmosel) och omfattar totalt 14 hektar. Dr Hermann arbetar totalt 140 olika plottar och skördar riesling från vinstockar på de branta skifferbackarna i tre kända vingårdar: Erdener Prälat, Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten. Många av vinstockarna planterades för mer än 100 år sedan.  

 

 

Vad är Gold kapsul (GK) för något?

"Gold kapsul" definieras inte av tyska vinlagar, utan är ett sätt som används av vingårdar för att särskilja högre kvalitetsviner inom en Prädikat, särskilt inom Auslese-klassen.

För att förstå bakgrunden bättre är det till stor hjälp att se tillbaka några decennier. Före 1971 fanns det fyra erkända nivåer av Auslese-viner i Tyskland: "Auslese", "Feine Auslese", "Feinste Auslese" och "Hochfeine Auslese". Ju längre namn desto högre koncentration - vanligtvis med hjälp av högre grad av botrytis vid skörden - och därmed mindre produktion.

I ett försök att förenkla den allmänna marknadsföringen av tyska viner gick regeringen in och reviderade Prädikatsystemet för att endast tillåta en kategori från Auslese. Den nya regeln möttes med frustration av de högkvalitativa medvetna vinproducenterna, mestadels de från Mosel, som hade fulländat konsten med selektiva skördar. Nu hade de berövats de traditionella sätten att uttrycka de olika söthetsnivåerna.

Detta var speciellt problematiskt för Auslese, det Prädikat-nivå med det bredaste Oechsle-intervallet (i Tyskland mäts den naturliga koncentrationen av druvsaften vid skörden i grader Oechsle). I ena änden av spektrumet finns en stil närmare Spätlese (torrare) och i den andra änden är Beerenauslese (sötare). Så med bara Auslese på etiketten, hur skulle en kund veta om det var närmare Spätlese-stil eller närmare en Beerenauslese? Då 1971 års lag förbjöd användning av formuleringar för att beteckna söthetgraden i en Prädikat, kom vinproducenterna runt det genom att utveckla andra identifieringsmedel.

 

Dagens vintips med den gyllene kapseln på toppen av flaskan. 


Den mest erkända metoden är en gyllene kapsel, i motsats till den vita kapseln som används för det ”grundläggande” Auslese. En kort guldkapsel betyder vanligtvis närvaro av botrytis och en lång guldkapsel representerar en anmärkningsvärt högre andel botrytis och därmed koncentration, nära i kvalitet och stil till en Beerenauslese.