Hej! Ny fin årgång av Santocciorosso från Nicola Ferrari hans vingård Monte Santoccio.
2017 var ett år som tack vare rikligt med sol och lite nederbärd har gett koncentrerade och rika viner. Jag provade Santocciorosso 2017 när jag besökte Vinitaly i april. Jag blev överaskad över hur Nicola lyckats tämja kraften i årgången och hur mycket fräsch frukt Nicola lyckats buteljera. Det är en mycket bra årgång och en årgång som verkligen levererar redan nu. Priset är 279 kr / flaska.
Santocciorosso är så nära Amarone man kommer utan vinet är klassificerad som Amarone och dessutom till halva priset. 100% torkade druvor. Torkade under tre månader vilket uppfyller torkningskraven för Amarone.
Diderot.se om Santocciorosso
"En Valpolicellafavorit i repris fast med ny underbar årgång. Doftnyanser av stall, körsbär och mogna skogsbär tillsammans med en ljuvlig örtighet och italienskt kaffe skapar stora förväntningar inför första klunken.
Smaken är sagolikt god! Gommen täcks av underbara smaklager med körsbär, kaffe, choklad, tobak, örter i kubik, silkeslena tanniner och allt presenterat i en förförisk harmoni."
"Helt sanslöst gott och utan tvekan bästa årgången jag testat av Santocciorosso. Monte Santoccio imponerar med en kvalitet som tänder upp mina smaklökar på alla cylindrar. Ett givet fynd i en ständigt växande vindjungel."
Druvblandningen är intressant och det är här anledningen hittas till att det inte är en Amarone: Corvina 40%, Corvinone 30%, Sangiovese 10%, Merlot 10%, Cabernet Franc 10%. DOCG-reglerna stipulerar att en Amarone måste innehålla mellan 5% till 30% av druvan rondinella. Vidare är det tillåtet att i framställningen av Amarone inkludera maximalt 25% druvor som inte historiskt kommer från Valpolicella. Så det är primärt dessa två krav som gör att Santocciorosso inte klassificeras som Amarone. I en blindprovning av Amarone tror jag dock det är få som inte skulle sätta Santocciorosso som Amarone. Ett kul wild-card att ta med i en Amaroneprovning. Dyk gärna ner och botanisera i DOCG-reglerna här.
Santocciorosso har kommit att bli ett av de mest populära vinerna att köpa under Club Amarone-resorna. Pris-prestanda är extremt bra och det är ett vin som utvecklas fantastiskt över tid. Under förra årets Club Amarone-resa hade vi möjlighet att prova den första årgången, 2008an. Full av liv, utvecklad och ett fint exempel på ett toppvin som förmår att visa upp alla nyanser, dofter och smaker från kullarna ovanför Fumane i klassiska Valpolicella.
Druvorna skördas i slutet av september, början av oktober. Därefter följer en tre månader lång appassimento/torkning innan druvorna pressas. Jäsning och maceration under tjugo dagar vilket följs av tjugo månader på 225-liters ekfat.
Doft och smak. Vinet visar en ren, intensiv och komplex palett. Kärnan består av körsbär och mörka röda bär. Mjuka taninner och ett långt avslut med lite kryddiga inslag.
Lagringspotential: Årgång 2017 köper jag för att njuta av de kommande två till tre åren, även om jag tror att den håller längre än så. Drick 2019 - 2022.
Restsockerhalt 4 g/l
Servera vid 18 grader.
Artikelnr: 71939, pris: 279 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Bästa hälsningar, Fredrik Montelius
|
|
|
|
|