Visa in en webbläsare
 

 

Två lanseringar idag kl 10:00

Idag klockan 10:00 släpps César Márquez Pérez tre single-vineyard viner via webblansering (endast 60 flaskor per vin). Årgången är 2019 vilken anses vara årtiondets bästa årgång i Spanien. I nyhetsbrevet nedan hittar du mer information om årgången och även ett reportage om César Márquez Pérez.

OBS: Max 2 flaskor per kund kan beställas och du behöver ett konto (skapa konto här) på systembolaget.se för att kunna boka dessa viner. Dessa viner tar i allmänhet slut väldigt fort (ibland på några minuter) så vi rekommenderar att du beställer klockan 10.00. 
 

 

Den blytunga vinskriften Decanter skrev förra hösten: 10 great Spanish winemakers you need to know. With a focus on site specificity and wines that are made in the vineyard, a new wave of wine-growers is demonstrating the potential of Spain’s varied and distinctive terroirs. 

These are profound, nuanced expressions of Mencía and mark out César Márquez Pérez as a terroir-wine star of the future. 

 

 


SUFREIRAL, 95+p Robert Parker

Mencía-druvorna som det här vinet gjorts på har odlats på kalkstensjord på 620 meters höjd i Toral de los Vados-området, vilket ger det en mer mineralisk karaktär. Druvorna har skördats enbart för hand. Tack vare en lite längre skalmaceration och jäsningen med helklasar får det här vinet en helt underbar komplexitet. Jäsning med helklasar var det traditionella sättet att jäsa före andra världskriget och innan de mekaniska avstjälkarnas och druvkrossarnas tid. Det ger viner med ett större djup, en mer omfattande doftbukett och mer markerade tanniner. Därefter har druvsaften lagrats på 600-liters franska ekfat i ett år. Sufreiral 2019 är ett smakrikt vin med magnifikt fruktiga men främst blommiga aromer och mycket eleganta och fina tanniner som 2018 fick 95+ poäng av The Wine Advocate. Ett vin som får dig att drömma dig bort till Bierzos och Spaniens praktfulla landskap. 

  • Druvsort: 100 % Mencía
  • Alkoholhalt: 12,5 %
  • Restsockerhalt. 0,20 gram/liter
  • Lagringspotential: 2021–2029

 

Robert Parker: "The Sufreiral 2018 is one of the very few reds from limestone soils from Bierzo. It comes from a higher-altitude plot and in a vineyard with some white grapes. It fermented with full clusters and a longer maceration, resulting in a wine with less color and more tension. If Bierzo is somewhere between the Northern Rhône and Burgundy, this one gravitates more toward Burgundy. It's floral and textured, with a fine thread, very fine tannins and the sapidity of the limestone, very tasty. It's a more ethereal version of 2017. It matured in a well-seasoned, neutral 600-liter oak vat for one year. Only 721 bottles were filled in December 2019."

 

 

EL RAPOLAO, 94+p Robert Parker

Det här vinet är precis som Sufreiral och Pico Ferreira gjort på Mencía-druvor men det innehåller också 5% vita druvor. Druvorna kommer här från en vinodling i närheten av Castro Ventosa-gården på 510 meters höjd med i huvudsak lerjord som är rik på organiska ämnen. Det är ett vin med en genomgående friskhet, en ljuvlig klar doft av plommon, blommor, sesamfrön, örter och ett inslag av flint som kommer från jorden. Det är över lag ett elegant och komplext vin med bestämda men samtidigt runda och fina tanniner. 

  • Druvsort: 100 % Mencía
  • Alkoholhalt: 13 %
  • Restsockerhalt. 0,20 gram/liter
  • Lagringspotential: 2021–2026
     

Robert Parker: "The El Rapolao 2018 was produced with the grapes from the adjacent plot to the one from Castro Ventosa. It has maybe 5% white grapes and a faint reductive character—a flinty or gun powder note, turning into sesame seeds á la Coche-Dury with time—that the vineyard can have, with a lot less alcohol (13%) and is lighter and more ethereal and elegant. This is floral, clean and fresh, fulfilling the fresher and more elegant style of the 2018s. It follows the style of 2016, perhaps with a touch more depth and complexity, and it is more elegant, with more refined tannins and a chalky sensation. 984 bottles were filled in December 2019."

 

 

PICO FERREIRA, 94p Robert 

Det här vinet är precis som Sufreiral och Pico Ferreira gjort på Mencía-druvor men The Wine Advocate nämner att det kanske också innehåller 5 % vita druvor. Druvorna kommer här från en vinodling i närheten av Castro Ventosa-gården på 510 meters höjd med i huvudsak lerjord som är rik på organiska ämnen. Det är ett vin med en genomgående friskhet, en ljuvlig klar doft av plommon, blommor, sesamfrön, örter och ett inslag av flint som kommer från jorden. Det är över lag ett elegant och komplext vin med mycket bestämda men ändå runda och fina tanniner. Varför inte lysa upp dina vinterkvällar med detta vin som fick 94+ poäng av Parker?

  • Druvsort: 100 % Mencía
  • Alkoholhalt: 13 %
  • Restsockerhalt. 0,20 gram/liter
  • Lagringspotential: 2021–2026

 

Parker: "One of three single-vineyard bottlings, the 2018 Pico Ferreira was produced with grapes from a unique plot on slate soils at some 700 meters in altitude in Corullón (Toral de los Vados). Slate can sometimes give great finesse to the reds, and this is a good example. The palate reveals primary flavors, and this feels younger than the others. It's certainly different, a little ethereal and mysterious. It has some simplicity that is going to captivate many. In 2018, he did 50% full clusters with a maceration of 30 days, and the wine matured in a 600-liter oak barrel. 752 bottles were filled in December 2019."

 

 

ÅRGÅNGEN 2019

I 2019 års årgångsrapport som utarbetats av Icex (spanska institutet för utrikeshandel) omnämns 2019 som årtiondets bästa årgång i Spanien. Och inte bara i Spanien, 2019 var ett toppenår även, till exempel, i Italien där vissa producenter i Toskana talar om en perfekt fenologisk mognad för druvorna. Det var ett torrt och ganska varmt år i Spanien men med tillräckligt med nederbörd vid rätt tillfällen. I Bierzo kom man tillbaka till den produktionsnivå man hade innan 2017 när frost förstörde en stor del av det årets skörd. Den rätta balansen mellan druvornas naturliga friskhet och mognad är vad som kommer att göra vinerna från 2019, särskilt de röda vinerna, så speciella och ge dem en lång lagringspotential. Mencía-druvorna från 2019 har rapporterats vara utmärkande för deras ”kraftfulla aromer, intensiva färger och smak”.

 

Raul och César Márquez Pérez (t.h)

 

VEM ÄR CÉSAR MÁRQUEZ PÉREZ?

César Márquez Pérez har på bara några år tagit vinvärlden med storm med sina fantastiskt uttrycksfulla viner från Bierzo. César Márquez Pérez är en 33-årig spansk kille som föddes med vinmakeriet i blodet. Han tillhör den välkända Pérez-familjen som har odlat vindruvor och framställt vin i Bierzo-området, i provinsen Kastilien och Leon, i nordvästra Spanien sedan århundraden tillbaka. Faktum är att deras vingård Castro Ventosa grundades så lång tillbaka som 1752. Castro Ventosa har helt klart varit en grogrund för César, men som han själv nämner i en artikel i El Mundo från 2020, så kände han inget tryck från familjen att jobba med vin även om han praktiskt taget hade ”vin i nappflaskan”. Det föll sig helt enkelt naturligt för honom att plugga enologi och därefter under 2010 börja jobba tillsammans med sin morbror Raul Pérez på deras familjegård.

Vänta, vem är nu Raul Pérez? Har vi inte hört det namnet förr?

Jovisst, har vi väl det. César kommer inte bara från en familj som gjort vin sedan många århundraden i Spanien, utan han är även systerson till Raul Pérez som betraktas som en av de bästa vinmakarna i Spanien och rent ut sagt i världen. Raul Pérez är känd som en pionjär och mästare när det gäller att framställa viner med så lite påverkan utifrån som möjligt, vad vi i dagens läge ofta benämner naturviner. Master of Wine Pedro Ballesteros Torres skriver i en artikel i Decanter från 2019 att Raul Pérez, enligt hans mening, tillhör den sällsynta grupp av vinmakare som är genier och som lyssnar till sin intuition när de framställer vin. Efter all lärdom han tagit till sig, har César hittat sin egen väg och Decanter utsåg honom som en av de topp 10 vinmakarna i Spanien 2020.

Sedan 2015 har César också börjat göra viner på egen hand från i huvudsak hundraåriga Godello- och Mencìa-vinrankor, som odlas på mindre jordlotter som han fått av sin familj. (Sedan 2017 är han även ansvarig för vinframställningen på familjegården Castro Ventosa.) Mencía-druvorna i Bierzo-området utmärker sig just för deras röda och/eller mörka fruktighet, friskhet, örtiga inslag och tanninerna. Det är en druva som man tidigare trodde var besläktad med Cabernet Franc, men på senare tid har DNA-tester visat att druvan är identisk med den portugisiska druvan Jaen.
Césars filosofi är att göra fräscha och eleganta viner som återspeglar det lokala områdets terroir, dvs. platsens jordmån, egenskaper, klimat och känsla. Rent ut sagt cru-viner med så lite yttre påverkan som möjligt i skön Bourgogne-stil.
 


Bästa hälsningar,
Fredrik Montelius