Visa in en webbläsare
 
 
 

Den nya fina årgången 2017 av Suavias "Monte Carbonare". En årgång som jag tycker når upp i paritet med 2016. Systrarna Tessari som driver Suavia är duktiga på att producera vin och med årgång 2017 leverererar de ännu en imponerande "Monte Carbonara".

Suavias viner, vars druvor skördats från svarta vulkanstensjordar i klassiska Soave, är utan minsta tvekan i topp på den italienska vitvinshimlen. Soave "Monte Carbonara" 2017 lyckats spela upp dofter och toner både i det delikata högre registret och i den långa eftersmaken bjuda på kraft och tät fruktintensitet. Pris 203 kr / flaska.

 
 
Soave gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Suavia, som är det antika namnet för Soave, drivs av systrarna Meri, Valentina and Alessandra Tessari. Suavia är helt dedikerade till att producera vita viner från området.
 
 
 
 
Soave Classico "Monte Carbonare" är en klassisk Soave producerad av druvor skördade så snart de uppnått perfekt mognad. Vinet genomgår inte malolaktiska jäsning utan Suavia vill behålla den krispiga äpplesyran i vinet. De flesta viner idag (speciellt på den röda sidan) genomgår malolaktisk jäsning genom en andra jäsning, efter alkoholjäsningen, då mjölksyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Suavia gör dock inte detta för sina viner och detta är en av förklaringarna till att vinerna har en hög krispig syra som bär upp den rika frukten och dessutom ger vinet ett långt liv.
 
Efter jäsning i ståltank får vinet vila ytterligare 15 månader i ståltank innan buteljering. Vinet vilar därefter minst fem månader på flaska innan det släpps till försäljning.
 
 
"Wow. This is a great white with incredible definition and transparency."
 
"Sliced white peach, pear and apple aromas and flavors. Full body, focused and persistent. Goes on for minutes." - 95p, James Suckling.
 
 
 
Diderot.se om Suavia Monte Carbonare
 
"Total vinförälskelse! Från Vinbloggs första mötet med Suavias viner har jag varit totalförälskad i dess urkraft och samtidiga elegans. Färgen är så ljusgul att den påminner om citronvatten. Doften är så ljuvlig med fina nyanser av vulkanmineraler tillsammans med en touch av amalficitroner. Smaken gör mig mer än lycklig. Vid max 3-4 tillfällen per år testar jag viner som är så bra att de ger mig en omedelbar respons i form av gåshud och här är en av dessa. Här finner du ett formidabelt smaklager av eleganta mineraler som du bara hittar i de allra bästa vita vinerna. Syran är sann perfektion och kombinera det med ett stänk citrus, ett oljigt frukttäcke så får du ett oerhört vackert vin."
 
 
"Monte Carbonare är för mig ett av de allra bästa fisk- och skaldjursviner som går att hitta på denna planet och dessutom till en rimlig penning i förhållande till den makalösa kvaliteten. Vinet är utan minsta tvekan med i omröstningen om årets vin på Vinblogg."
 
 
Jordmån: Basalt berg och mörk/svart vulkanisk stenjord.
 
Druvor: 100% Garganega som skördas för hand under andra halvan av oktober. Efter skörd pressas druvorna försiktigt och genomgår därefter jäsning på ståltank vid den låga temperaturen 14-16 grader. Vinet genomgår därefter inte malolaktiskt jäsning. Detta för att behålla krispigheten i syran.
 
Alkoholhalt: 13%
 
Restsockerhalt: 5 gram/liter
 
Lagringspotential: Mycket bra nu. Ett året-om-vin som kanske kommer som bäst ut varma sommardagar till rika fiskrätter eller vinkokta musslor. Utvecklas fint över tid. Drick 2019 - 2023.
 
Servera: Behöver inte luftas. Servera vinet 10 - 12 grader.  Servera till middagens förrätt (husets Soave "Massifitti" 2016 är perfekt som aperetif ).
 
 
Artikelnr: 79720, pris: 203 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
Bästa hälsninagar, 
 
Fredrik Montelius