Visa in en webbläsare
 
 

Bonvilles mästerliga Grand Cru Blanc de Blancs Millesimé 2014

Vi släpper tre Champagner från Bonville nu i december. Först ut är den nya Millesimé från 2014. En av Bonvilles bästa årgångar och Champagner de släpper i år.

Bonville producerar mästerliga blanc de blancs som lovordas från de tyngsta vinkritikerna. “Olivier Bonville is at the helm and produces lively, fresh Champagnes with remarkable aromatic complexity.” skriver Decanter. 

Husets Millesimé, det vill säga årgångschampagne, produceras endast de bästa åren. Druvorna kommer från den kända Grand-Cru byn Avize. Detta är en fräsch men samtidigt rik och komplex Champagne med fin syra och mogen frukt.

Servera kall ocn bara njut. Santé!

 

 

Vänliga hälsningar
Fredrik Montelius

 .

"Olivier Bonville gör viner med Chablislik renhet. Personligen tycker jag Bonville och De Souza är de enda odlarna i Avize som kommer i närheten av Selosse." - Rickard Juhlin


Bonvilles Grand Cru Blanc de Blancs 2014 har mognat fem år på flaska med jästfällning innan degorgering. Detta är en fräsch men samtidigt rik och komplex Champagne med fin syra och mogen frukt. Doften har ett imponerande djup som inledningsvis bjuder på frisk mineralitet, päron, mango, apelsin, och Mirabelle plommon (Mirabelles är ett slags små, oerhört goda, söta och aromatiska plommon som odlas i Lorraine och Alsace). Vinet har en härlig krämighet i texturen som endast de absolut bästa Champagnerna från Côte des Blancs förmår leverera. 
 

Druvor: 100 % chardonnay (Blanc de Blancs) skördade från vinfält med 40 år gamla vinstockar. De Grand Cru-klassade fälten är belägna kring byn Avize i södra Champagne, 250 meter över havet med östlig exponering. Jordmånen är fullt ut vit kalksten.

Alkoholhalt: 12.5%

Dosage: 6 g/l

Lagring: fem år på jästfällning.

Lagringspotential: Årgång 2014 är perfekt att njuta av nu i vinter men har även en fin utveckling vid lagring.  Drick 2021 - 2029.

Servering: riktigt sval som aperitif, till ostron, hummer eller en rik fiskrätt. Eller varför inte bara njut av denna härliga Champagne på egen hand.

Artikelnr70819, pris: 494 kr/flaska

 

BESTÄLL VIA SYSTEMBOLAGET

 

 

Om Maison Franck Bonville

Bonville har sin verksamhet i Grand Cru byn Avize, mitt i södra Champagne som benämns Côte des Blancs. 97% av vinfälten är planterade med Chardonnay i denna del av Champange och Côte des Blancs refererar dels till detta faktum, men också till jordmånen som består av vit kalksten).

Bonville, som idag drivs av sonen Olivier, äger ca 20 hektar vinfält. Alla 20 hektar innehar den högsta klassificeringen i Champagne, Grand Cru. Huvuddelen, 15 hektar, ligger i Avize och resterande i grannbyarna Mesnil och Oger. Bonville producerar enbart Blanc de Blancs från egna vinfält.