Visa in en webbläsare
 
 

Hej! 

Då går det åter att beställa den nya årgången av Argentieras Bolgheri Superiore 2017
. Argentieras Bolgheri Superiore 2017 delar den högsta poäng som Decanter delar ut för Bolgheri Superiore 2017 (96p) vid sin stora och kompletta genomgång av årets släpp. Det är Ornellaia (släpps kring 2.000 kr/flaskan) och Argentiera som får 96p respektive. Argentieras Bolgheri Superiore kan beställas i Sverige för 692 kr / flaska.

Årgång 2017 levererar en fräsch och rik version som är redo att njuta av. Jag provade den nya årgången i somras och blev mycket imponerad. Längst ner i nyhetsbrevet hittas dels Decanters kommentarer och avslutningsvis recept på den perfekta matmatchningen - Biff med björnbärssås, Karljohansvamp och Rotsakspuré.

Producenten Argentiera, från det toskanska vindistriktet "Bolgheri" är en ny stjärna i det absoluta toppskiktet av italiens vinproducenter med en rad mycket tunga utmärkelser de senaste två åren. Prisbilden har inte hängt utan ligger än på ungefär hälften av vad mer kända vinhus som Le Macchiole, Sassicaia och Ornellaia tar för motsvarande kvalitet. 

Argentiera 2017, visar upp både fräschör och kraft. Vinet som är producerat av de klassiska Bolgheri-druvorna (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot) visar upp en ovanligt fräsch och mineralrik sida av Bolgheri. Detta tack vare att Argentieras växtplats är unik i Bolgheri med högt belägna vinfält och jordmån som domineras av lera, kalksten och grova stenar. 


Robert Parker om Argentiera 2016 (årgång 2017 är inte poängsatt), 97 poäng:

 
 

"This is a dark and penetrating Tuscan red that is beautifully elevated, thanks to the extremely elegant and buoyant quality of the aromas. They lift gracefully from the glass with light-footed, almost fleeting character." - Robert Parker

 
 
"However, don't underestimate the power and the concentration of the wine, because this vintage delivers both with abundance. A Dream Team is in the works. Tenuta Argentiera has made the excellent decision to bring in Leonardo Raspini as general manager of the estate. Raspini worked for Ornellaia for 14 years and helped to shape much of the identity of the Bolgheri appellation."
 
 
 

Druvor, jordmån och vinifiering: 45% Cabernet Sauvignon, 30% cabernet franc, 15% merlot, 10% petit verdot. Druvorna skördas för hand från vinplantor som planterades 1999 och är belägna 200 meter över havet i ler-, kalkstens- och steorienterade jordar. Efter skörd tas stjälkarna bort innan druvorna får jäsa i rostfria tankar under 25 - 30 dagar. Vinet mognar därefter 18 månader i franska barrique (häften nya och hälften använda). Efter ekfaten mognar vinet ytterligare 12 månader i flaska innan det släpps till försäljning.

Lagringspotential Årgång 2017 är mycket bra men ung nu. Drick 2020 - 2025+.

Servering: Servera vinet 18 grader. Lufta gärna i karaff om det avnjuts under 2020. Detta är ett kraftfullt vin och därför rekommenderar jag att gommen värms upp med ett lättare rödvin först. Det optimala är Argentiereas Poggio ai Ginepri 2018 (nr 79123, pris 246 kr).


Alkoholhalt: 14,5%
 
Restsockerhalt: < 1 gram/liter.
 
Fyllighet (förklaring): 10 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 
 
 
Artikelnr: 72846, pris: 692 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
 
 
Argentieras en hektar stora vinfält "Ventaglio" där det växer cabernet franc-druvor. Dessa druvor ingår i Argentiera Bolgheri Superiore 2017.  
 


Decanters omdöme av årgång 2017, 96p 

Blind tasted by Aldo Fiordelli (at Consorzio Bolgheri DOC tasting, San Guido (Castagneto Carducci), 26 Jun 2020). Part of Bolgheri 2017 vintage report: 

Despite its position at the southern end of the appellation Tenuta Argentiera is one of the highest estates in Bolgheri, with vineyards between 120 and 240 metres above sea level providing the grapes for this wine. The altitude increases the night and day average temperature differences, improving phenolic ripeness. The conversion from cordon to guyot training is increasing the freshness of the grapes. On the nose a funky note of merde de poule follows clean, dark fruits with buttery and slightly leafy aromas, while the firm yet ripe palate ends with a dark chocolate character.

 

Biff med björnbärssås, Karljohansvamp och Rotsakspuré (från matanita.se)

Den här rätten är skapad av matanita till vinet Argentiera 2016 (nr 72846) som är ett fruktigt och smakrikt vin med tydliga tanniner. Syran från björnbären i såsen möter syran i vinet och smöret rundar av tanninerna. Vill du öka syran från vinet kan du prova med mer sötma i såsen och vill du minska tanninerna ytterligare och öka vinets fruktighet kan du öka mängden salt i maträtten. Generellt är fett, salt och krämig textur, som i purén i den här rätten, vinvänlig mat!

Förberedning: 15 minuter, tillagning: 1 timme 
Total tid: 1 timme och 15 minuter

 

INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER

Biff
600 g Hängmörad Biff av nöt, älg, hjort eller rådjur
50 g Smör
4 Vitlöksklyfor
2-3 kvistar Färsk Timjan
Salt
Peppar

Björnbärssås
1 dl Hackad rödlök
1 dl Hackad scharlottenlök
2-3 kvistar Färsk Timjan
2 Lagerblad
2-3 msk Smör
3 dl Rött vin
200 g Björnbär (frysta inkl. saft)
5 dl Köttbuljong
1 msk Balsamvinäger
1 msk Honung
Salt
Peppar
½ dl Brynt smör från Stekpannan med kött & svamp

Rotsakspuré
250 g Potatis
250 g Jordärtskocka
250 g Rotselleri
50 g Smör

Smörfräst Karljohansvamp
1 ½ dl Torkad Karljohansvamp (alt. 3 dl färska i tunna skivor)
2-3 kvistar Färsk Timjan
3 Vitlöksklyftor
50 g Smör

 

INSTRUKTIONER
Värm ugnen till 60 grader. Putsa köttet och bryn det i smöret tillsammans med vitlöksklyftor och timjan. Salt och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och låt stå i ugnen tills det har en innertemperatur på 52 grader. Spar smöret i pannan till såsen. Vill du hellre tillaga köttet i en sous vide ställer du in den på 52 grader och bryner sedan köttet precis innan servering.

Fräs svampen i smör tillsammans med vitlöksklyftor och timjan.
Bryn röd- och scharlottenlök i smör tillsammans med timjan och lagerblad. Tillsätt vin och björnbär, mosa sönder bären lite så att de saftar sig. Låt koka ned tills hälften återstår, tillsätt kalvbuljong och koka ytterligare tills ca 4 dl återstår. Sila såsen och smaka av med balsamvinäger och honung samt salt och peppar. Tillsätt slutligen det brynta smöret från kött och svamp.

Skala och dela rotsakerna, potatisen kokar snabbast så gör de bitarna större. Koka rotsakerna mjuka i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress så att de blir finfördelade. Vispa ned smält smör och smaka av med salt och svartpeppar. Blir purén för tjock kan du tillsätta lite mer smör, en skvätt grädde eller varmt vatten.

 

 
 

Bästa hälsningar, 

Fredrik Montelius