Visa in en webbläsare
 
 

Le Battistelle släpper raritet - Soave "I Rasoli"  – Piede Franco 2019

Idag släpper vi det enda partiet av Le Battistelles nya vin Soave Classico "I Rasoli"  – Piede Franco 2019. Den årliga produktionen är blott 690 flaskor. 


Jag har smakat vinet vid ett par tillfällen under våren och sommaren. Det är ett imponerande vin. Ett av de häftigaste och godaste, om inte det bästa vita vin från Italien jag provat. Soave "I Rasoli" kan beskrivas som en amfora-polerad-version av Soave "Roccolo del Durlo" med större djup och tyngd i frukten och samtidigt mer fräschör. 


I Rasoli är ett projekt som familjen började arbeta med 2011. Det är så vitt vi vet den enda Soave idag som produceras till 100% av ”un-grafted vines”. Vinet kan därmed sägas ge en unik insikt hur den vinifierade garganega druvan smakade i slutet av 1800-talet innan vinlusen anlände.  
 

 


Hälsningar, Fredrik
Club Amarone

 

Vingårdsläget “I Rasoli” där alla vinstockar är planterade utan amerikansk rotstock / un-grafted.

 


"Soave "I Rasoli" kan beskrivas som en polerad amfora-version av Soave "Roccolo del Durlo" med större djup och tyngd i frukten och samtidigt mer fräschör."

 

2011 tog familjen sticklingar från deras äldsta vinstockar i vingårdsläget ”Roccolo del Durlo” (planterat i slutet av 1800-talet). Sticklingarna planterades i ett nytt 0.5 hektar stort vingårdsläge som benämnts ”I Rasoli”. ”I Rasoli” är också den italienska benämningen för tekniken de använt för att ta sticklingar och plantera dessa utan rotstock. Vinets namn har tillägget Piede Franco vilket betyder att vinstockarna är ”un-grafted” / utan amerikansk rotstock. 

Vinet är vinifierat i ståltank följt av kontakt med jästen under 6-8 månader (samma vinifiering som Roccolo del Durlo), men därefter har vinet fått mogna ytterligare 8 månader i amfora (vilket Roccolo del Durlo inte gör).


Den årliga produktion är endast 690 flaskor och vår tilldelning är 120 flaskor. Jag skulle tro att väldigt få om ens några flaskor av vinet kommer att komma ut på privata marknaden (förutom i Sverige). 


Lagringspotential: Årgång 2019 är mycket bra nu. Drick 2021 - 2025.

Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Passar utmärkt till rika fiskrätter, ostron, fågel, hummer och kalvkött.

Alkoholhalt: 12.5%

Restsockerhalt: 1.6 gram/liter

Artikelnr: 53173, pris: 396 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

 

Le Battistelle producerar idag totalt 40.000 flaskor vin fördelat på tre torra vita och en liten produktion av husets desertvin. Vingården drivs idag av Gelmino och Cristina Dal Bosco som startade företaget Le Battistelle 2002. Dess förinnan hade familjen Bosco sålt familjens druvor till det lokala kooperativet. Vingården och de totalt 9 hektar vinfälten ligger i och kring byn "Brognoligo" i klassiska Soave.
 

Vinfälten har funnits i familjens ägor sedan slutet av 1800-talet och har gått i arv från generation till generation. Det typiska i området har varit att omplantera vinstockarna för att få större skördeuttag. Ju äldre en vinstock är desto färre druvor per planta ger den. Så den ekonomiska logiken under 1900-talets andra hälft var att försöka maximera skördeuttaget och kunna sälja så många kilo druvor som möjligt till kooperativen.
 
Familjen Dal Bosco, med stark kärlek till de gamla 1800-tals stockarna, har istället med varsam och kunnigt handlag låtit de gamla stockarna växa kvar. Detta trots den minimala mängd druvor som kunnat skördas. Men tack vare de gamla vinstockarna är kvaliteten på vindruvorna sällsynt hög.