Visa in en webbläsare
 
 
 
Ny årgång! Uccellieras Brunello di Montalcino från den fräscha och något lättare årgången 2014. Något som innebär en Brunello di Montalcino redo att njuta av tidigare och som passar bra även till lite mindre kraftfull mat. Ett mycket intressant val för dig som söker ett fräscht men samtidigt mycket komplex vin. Top fyra enligt Parkers poängbedömning av Brunellos från 2014. Priset är 547 kr / flaska.
 
 

"From one of my absolute favorite Brunello producers, this wine is elegant and fine with bright fruit tones followed by sour cherry, licorice and dried rose bud." - R.Parker

 
 
"The Uccelliera 2014 Brunello di Montalcino exhibits the elegant and delicate side of this mighty Tuscan appellation. This vintage is characterized by mid-weight wines. However, there is a good argument to make that this softer approach is especially well-suited to a wine like Brunello that is never shy in terms of power." 93+ points, Robert Parker (February 2019)
 
 
 
 
 
Brunello di Montalcino produceras till 100 procent av kloner av druvsorten Sangiovese. De kallades lokalt för ”Brunello”, vilket grovt översatt betyder ”lilla bruna”. Druvorna anpassade sig väl till områdets varma och torra mikroklimat, och namnet Brunello syftade på den djupare bruna färg som de får här jämfört med i andra delar av Toskana. Reglerna stipulerar att Brunello di Montalcino måste lagras på träfat i minst 2 år, men många producenter väljer att förlänga fatlagringen till upp till 3,5 år. Vinerna får släppas till försäljning tidigast under femte året efter årgången och efter minst 4 månader på butelj.
 
Uccellieras vinfält för Brunello di Montalcino ligger på 150 - 350 m.ö.h. i sydöstlig riktning. Efter skörd pressas druvorna försiktigt och därefter mognar vinet på slovenska och franska ek under 24 till 36 månader beroende på årgång. Vinet vilar därefter i flaska minst sex månader innan det släpps till försäljning.
 
 
 
 
 
 
Jordmån och höjd över havet: Porös vulkanisk sten och lera, rik på mineral. Vinfälten är belägna 150 - 350 meter över havet söder om Montalcino där varma havsvindar sveper upp och ger ett varmare klimat jämfört med området norr om Montalcino. Vinfälten har syd-östlig exponering. Det varma mikroklimatet i kombination med lerrik jordmån ger Uccellieras viner ett rikt och moget uttryck med frukter i den mörkare delen av Brunello di Montalcinos fruktspektrum.
 
Druvor: 100% Sanviovese, klonen Brunello. Vinrankorna är uppbundna enligt "Cordon spur-metoden" (se bild ovan med Andrea). Skördeuttag cirka 7 ton per hektar ger en total årlig produktion om cirka 20.000 flaskor Brunello di Montalcino. Vinrankorna planterades mellan 1975 - 2000, vilket ger en ålder mellan 18 - 43 år.
 
Alkoholhalt: 15%
 
Restsockerhalt: 1 gram/liter.
 
Syra: 5,57 gram/liter
 
Lagringspotential: Årgång 2014 är redan bra och redo att njuta av i sommar. Drick 2019 - 2024.
 
 
Artikelnr: 70162, pris: 547 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
Bästa hälsningar!
 
Fredrik Montelius