Visa in en webbläsare
 
 
 
Sverigepremiär! Måndag och därmed ett mousserande vintips. Tidigare i år spenderade jag tre veckor i Champagne för att förbereda vår nya resedestination samt göra en testresa med en grupp. Av alla Extra-Brut Champagne jag provat är detta den främsta. Från topphuset Franck Bonville i södra Champagne - Côte des Blancs - där Champagnes finaste Chardonnay-druvor hittas. Det är med stor glädje jag kan avslöja att Club Amarone fått möjlighet att representera huset i Sverige. Detta vår första Champagne vi släpper någonsin. Franck Bonville Champagne Blanc de Blanc, Extra Brut från 100% Grand Cru fält. Pris 419 kr/flaska.
 
 
Franck Bonville har sin verksamhet i Grand Cru byn Avize, mitt i södra Champagne som benämns Côte des Blancs (här odlas i princip bara Chardonnay och namnet refererar dels till detta samt jordmånen av vit kalksten). Franck Bonville, som idag drivs av sonen Olivier, äger ca 20 hektar vingårdar, alla klassificerade som Grand Cru. Huvuddelen, 15 hektar, ligger i Avize och resterande i grannbyarna Cramant och Oger. Franck Bonville producerar enbart Blanc de Blancs från egna odlingar förutom roséversionen som innehåller 12% Pinot Noir från Ambonnay (Grand Cru i Montagne de Reims).
 
 
 

"Olivier Bonville gör viner med Chablislik renhet. Personligen tycker jag att Bonville och De Souza är de enda odlarna i Avize som kommer i närheten av Selosse." - Richard Juhlin

 
 
diderot.se Bonville Champagne Blanc de Blanc, Extra Brut:
 
"Doften är mineralisk tillsammans med gröna äpplen. Smaken är uttryckt i sann perfektion. Vinet är klass personifierat i ljuvliga mineralaromer tillsammans med en elegant krämighet, gröna äpplen och en finstämd fruktighet.
 
Så förföriskt bubbligt gott som endast Grand Cru Champagner kan frambringa och som skapar lycka från första till sista droppen. Med en balans och perfektion värdig endast mästare så är det bara att uttrycka min fulla beundran för det Franck Bonville levererar i denna gudomligt goda Champagne."
 
 
Druvor: 100% Chardonnay (Blanc de Blanc) från Grand Cru klassade vinfält i Avize
 
Dosage: 2.5 g/l (se förklaring nedan)
 
Lagringspotential: Drick 2017 - 2022+.
 
Servera riktigt sval som aperitif, till ostron, hummer eller bara njut av denna härliga Champagne.
 
 
Artikelnr: 73584, pris: 419 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
 

Dosage och restsockerhalt

 
källa: http://vinifierat.se
 
 
Med restsockerhalt avses det socker som finns kvar i vinet efter den alkoholiska jäsningen. Något som kan röra till det lite är att många fortsätter tala om vinets restsockerhalt även då produkten sötats, vilket kan gälla allt från ”torra” rödviner som ”marknadsanpassats” med en liten skvätt koncentrerad must till mousserande viner, som vanligtvis får sin smakprofil balanserad i samband med den slutliga korkningen.
 
I de sistnämnda fallen är mer korrekt att tala om vinets totala sockerhalt. Det är också denna som avses med de mousserande vinernas olika uttryck för flaskans sockerinnehåll, det vill säga brut, demi-sec och så vidare.
 
Dosage: När så en producent talar om sin ”dosage”, alltså den sockermängd som tillsätts det färdigjästa (mousserande) vinet, avses hur mycket socker som tillsätts mätt i gram per liter, till exempel 6 g/l. Till detta ska sedan det utjästa vinets restsockerhalt läggas, låt säga 2 g/l, vilket ger den totala sockerhalten 8 g/l. Brut: Total sockerhalt måste vara < 12g/l.
 
Extra Brut: Total sockerhalt måste vara < 6g/l
 
Ultra brut / Brut nature: Ett vin som inte alls tillsatts något socker i samband med den slutliga korkningen och alltså bara innehåller sin egen restsockerhalt får kallas ”ultra brut”, ”brut nature” med mera, under förutsättning att restsockerhalten är lägre än 3 g/l
 
 
 
Vänliga hälsningar, Fredrik Montelius