Visa in en webbläsare
 
 

Sverigepremiär! Det har varit stort intresse för de Valpolicella vi släppt senaste tiden. Idag är det sverigepremiär för Massimagos ekologiska Valpolicella från 2018. Massimagos Valpolicella har samma precision och renhet som Marions Valpolicella (nr 76371) men här fås även lite mer tyngd och kraft. Pris: 219 kr / flaska. 

OBS: Systembolaget har ett lite missvisande varningsmeddelande gällande att det inte går att beställa vin i "Tillfälligt sortiment". Dagens tips ligger dock inte i Tillfälligt sortiment så detta vin berörs ej av denna varning. Det går alltså bra att beställa vinet , även med mobil, trots att det dyker upp ett varningsmeddelande när man försöker beställa.

Massimagos Valpolicella 2018 bjuder på ung, ren, livligt och fräsch frukt. Det är en sällsynt bra Valpolicella, som med hög precision målar upp ett brett spektrum av dofter och smaker. Den initiala ljusa frukten, ger även förnimmelser av torkade rosblad, innan den övergår mot mörkare frukt och bärtoner i eftersmaken. Det dyker även upp läcker mynta och vitpeppar. Massimagos Valpolicella, de få år de producerat den, är onekligen en av de finaste Valpolicella som hittas idag.

 
 
"To paint, it is essential to understand the primary colours. Natural and direct fruit of our grapes. The Valpolicella reflects the authentic expression of the land from which it comes from."
 


Massimagos vinfält täcker en yta av 10 hektar som ligger 150 - 300 meter över havet i öst-västlig riktning. De fält som ligger längst ner i dalen domineras av lera. Ju högra upp på åsen vi kommer så övergår jordmånen via märgel till kritvit kalksten. Druvorna till Massimagos Valpolicella kommer från vinfält belägna 200 - 350 meter över havet där jordmånen domineras av vit-rosa kalksten (se bild nedan). Vinrankorna planterades för 25 år sedan.
 
Efter den manuella skörden tas stjälkarna bort och druvorna pressas därefter försiktigt. Skalen är kvar i ståltanken under fyra dagar (maceration) då juicen jäses till vin. Vinet mognar under sex till åtta månader på ståltank innan buteljering. Valpolicella visar på ett elegant vis upp hur Valpolicellas delikata druvor smakar utan påverkan av vare sig torkade druvor eller ekfat. 

Druvor: 65% corvina, 25% corvinone, 10% rondinella

Alkoholhalt: 12.5%

Restsockerhalt: 2 gram/liter.

Lagringspotential: 2018 är en mycket bra årgång. Drick 2020 - 2022. Den håller förvisso längre men detta är ett vin som jag tycker ska njutas av som ungt.

Servera vinet svalt, 15 grader till charketurier, en god pasta, sallad och salta ostar. Eller varför inte bara njuta av detta goda vin och låta det stå i centrum själv. 
 
 
Artikelnr: 79580, pris: 219 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget

 

 

Druvorna till Massimagos Valpolicella kommer från vinfält belägna 200 - 350 meter över havet där jordmånen domineras av vit-rosa kalksten.
 

 

Vad är skillnaden på ekologisk, organiskt, och biologiskt vin?


De är alla tre samma sak, men det korrekta är att på svenska säga ekologiskt vin. Organiskt är en försvenskning av engelskans "organic" och biologiskt kommer från det franska ordet "biologique".

Kraven inom EU för ekologisk odling är att druvorna odlas utan konstgödsel, ingen kemisk ogräsbekämpning och inga kemiska växtskyddsmedel som är systemiska, det vill säga medel som går in i / penetrerar växten och verkar inifrån.

Kontaktverkande medel som exempelvis bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat, vatten och kalk) som lägger sig utanpå växten och verkar bara så länge som de finns kvar är tillåtna. Skälet till att man använder koppar i för övrigt inte bara ekologisk odling utan även vanligt i konventionell odling är att det inte finns några andra kontaktverkande medel som är verksamma mot vinmögel eller mjöldagg.

Skyddsmedlen och besprutningen är bara en del av den ekologiska processen. Till exempel har man ersatt konstgödsel med naturgödsel, och man tillåter ogräset att vara kvar istället för att ta kål på det med gifter. Ogräset plöjs sedan ner och används som gödning.

 

Var försiktiga där ute och ta hand om varandra dessa oroliga och ovissa tider. 

Med vänlig hälsning! 

Fredrik Montelius