Hej! Vi har precis fått hem det andra och sista partiet av Brunellis superårgång av Ripasso. 2016, den kanske bästa årgången i Valpolicella någonsin, är en årgång som levererar både kraft och elegans. Ripasso Pa'Riondo har fräsch och fin frukt av mogna körsbär, björnbär och lite kryddighet i avslutet. Brunellis Ripasso är vad jag skulle kalla en bra matripasso. Den har ett brett användsningsområde och fungerar väl från en lite enklare lunch med pasta till en middag med kraftigare kötträtter. Servera din Ripasso 18 grader för att lyfta fram den fräscha frukten lite extra.
Vinfälten som Ripasso Pa'Riondo skördas ifrån är drygt 35 år gamla och domineras av kalksten. Vinstockarna är uppbundna enligt traditionell Pergola. Efter skörd pressas druvorna och får vila i ståltank innnan de i februari hälls över de pressade Amaroneskalen för en andra jäsning. Därefter mognar vinet under 12 månader i 350-liters ekfat och ytterligare sex månader innan det släpps till försäljning.
Årgång 2016 var en exceptionellt bra årgång i Valpolicella som bjöd på perfekta förhållanden för Valpolicellas vinmakare. Nu börjar så sakteliga toppvinerna att släppas från 2016 även om vi får vänta ett år till på att de riktigt intressanta Amaronevinerna släpps. Dock finns nu riktigt fina Ripasso- och Valpolicella Superiore att få tag på. Brunellis Ripasso Pa´Riondo 2016 tillhör definitivt denna skara. Läs gärna årgångsrapporten.
Restsockerhalt: 5,0 g/l
Fyllighet (förklaring): 8 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6.
|
Alkoholhalt: 14,0%.
Lagringspotential: Årgång 2016 är mycket bra nu men kan lagras ett par år utan problem. Drick 2020 - 2024.
Artikelnr: 78500, pris: 202 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Familjen Brunelli har producerat vin i trakten av San Pietro in Cariano sedan 1936. Senare förvärvades en vinanläggning och yrkeskunskapen om hur man gör viner utöver det vanliga har gått i arv från en generation till nästa. I dag är det Luigi och hans fru Luciana som, med hjälp av sonen Alberto, står för vinmakandet.
Bästa hälsningar,
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|