Uccellieras Rosso di Montalcino från den exceptionella årgången 2016. En Montalcino-årgång som redan stakats ut som "klassisk" och en given femstjärnig årgång som likt den legendariska årgången 2010 kombinerar både kraft och elegans. Jag törs lova att det kommer att dyka upp ett par 100-poängs Brunello di Montalcino från 2016. Det dröjer dock tre år innan dessa släpps. I år börjar dock några av de bästa Rosso di Montalcino från 2016 komma ut på marknaden och det är med glädje vi fått upp och kan släppas Uccellieras magiska Rosso från 2016. Pris 260 kr / flaska.
Uccelieras Rosso di Montalcino produceras av druvor från vinfält som ligger 150-350 meter över havet med syd-östlig exponering i dalen Castelnuovo dell'Abate. Castelnuovo dell'Abate är ovanligt rik på vulkanisk sten och detta sätter sin tydliga signatur på Uccellieras viner. Efter skörden pressas druvorna och därefter följer jäsning och lagring på franska och slovenska ekfat under minst åtta månader.
Smaken är komplex och visar en ren och intensiv frukt och tydlig och uppfriskande mineralitet och syra. Doft och smak bjuder på körsbär, lakris och kola. Eleganta tanniner. Årgång 2016 levererar både kraftfull och fina frukttoner utan att tappa sin skärpa och precision i paletten. Detta tack vara ryggraden av frisk och pigg syra och mineralitet som ger harmoni, elegans och balans till denna mäktiga årgång.
Druvor: 100% Sanviovese, klonen Brunello.
Alkoholhalt: 14%
Restsockerhalt: mindre än 1 gram/liter.
Lagringspotential: Drick 2018-2022. Servera vinet 18 grader i höst och vinter till grillad entrecôte med vitlökssmör.
Artikelnr: 72210, pris: 260 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Vänliga hälsningar,
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|