Visa in en webbläsare
 
 
 

Den nya fräscha årgång. Brunellis Corte Cariano,  2018 - rött som passar lika bra under våren och sommaren, som till kalla vinterkvällar. Årgång 2018 är en årgång som påminner om toppårgången 2015. Växtåret bjöd på varierande väder (sol och regn) och druvorna som skördades vid normal tidpunkt under september. Årgång 2018 är en årgång som både levererar fräsch frukt och en mogen rik palett. Servera gärna till en boeuf bourguignon. Nedan hittar du recept på klassikern med champinjoner, smålök, torkad timjan och rött vin. Men detta fungerar även bra till många av delikatesserna på midsommar-lunchen om det serveras svalt kring 15 grader. Corte Cariano kan beställas för 170 kr per flaska.

Corte Cariano är producerat till 100% av huvuddruvan i Amarone som heter Corvina. Dessutom har druvorna, likt för Amarone, genomgått "appassimento" vilket betyder att druvorna torkas under flera veckor innan de pressas. Corte Cariano bjuder på en intressant insyn i hur grundkomponenten i Amarone, druvan Corvina, smakar på egen hand.

Amaroneproducenten Brunelli är idag en av våra mest populära producenter från Valpolicella. Dom producerar förvisso två prestigeamarone som placerat dem i den absoluta toppen bland Valpolicellas kvalitetsproducenter. Men Brunelli har mycket bra pris-kvalitet på alla viner. 

 
 

Corte Cariano är producerat till 100% av huvuddruvan i Amarone som heter Corvina. Dessutom har druvorna, likt för Amarone, genomgått en så kallad appassimento vilket betyder att druvorna torkas under flera veckor innan de pressas.

 
 
Corvina-druvan, Valpolicellas viktigaste druva, odlas i stort sett enbart Valpolicella, men återfinns idag även i Lombardiet i ett begränsat område nära Gardasjön. Trots att druvan är Valpolicellas mest odlade druva så är det relativt sällsynt med viner som producerats till 100% av Corvina.
 
Druvorna till Corte Cariano kommer från kalkstensrika jordar och knappt 40-år gamla vinstockar. Druvorna skördas manuellt, normalt under början av oktober, för att därefter genomgå en 60 dagar lång appassimento i små trälådor. Efter jäsning följer en 10 dagar lång maceration då skalen har fortsatt kontakt med vinet. Vinet mognar i 3.000 liter stora ekfat innan buteljering och ytterligare fyra månader mognad på flaska.
 
Färgen är djupt rubinröd. Doften visar upp fina toner av björnbär, röda vinbär, körsbär och sekundära toner av kryddor. Frukten är mjuk och fräsch i munnen som balanseras fint av polerade taninner.
 
Druvor: 100% Corvina
 
Jordmån och höjd över havet: Marken är stenig och rik på kalksten. Vinstockarna är belägna 180 - 400 meter över havet i den klassiska zonen av Valpolicella.
 
Alkoholhalt: 13,5%
 

Restsockerhalt: 6.3 gram/liter.

Fyllighet (förklaring): 8 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Lagringspotential: Årgång 2018 är ung men redan bra. Kommer utvecklas kommande 12 - 24 månader. Servera något sval, cirka 17 grader, till pasta, eller nygrillade hamburgare, eller varför inte en långkokt Beef Bourguignon. Drick 2020 - 2023.
 
Artikelnr: 72992, pris: 170 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
 
Beställ på Systembolaget

 

 

 

Boeuf bourguignon – så gör du klassikern med champinjoner, smålök, torkad timjan och rött vin. 

Ingredienser för 4 personer

800g nötkött i bitar, 1msk smör, 1 morot, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 2msk tomatpuré, 1,5msk vetemjöl, 3dl rött vin (förslagsvis Corte Cariano), 3msk Touch of Taste Oxfond med rödvin, 2dl vatten, 1krm    torkad timjan, 1 lagerblad, 600g/12st steklökar, 200g små champinjoner, 150g skivad bacon, salt och peppar


Gör så här:
1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och lite olja.
2. Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
3. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
4. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad.
5. Koka upp allt i pannan under omrörning.
6. Slå över allt i grytan över köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme.
7. Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart.
8. Skala smålökarna (det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten).
9. Skär baconet i strimlor och stek de i pannan.
10. När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
11. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.

 

Bästa hälsningar,

Fredrik Montelius