Visa in en webbläsare
 
 

Lansering idag kl 10:00

God morgon! Vi fortsätter att släppa världsklassrariteter. Idag klockan 10.00 lanseras 360 flaskor av Dr. Hermanns 96-poängsvin Erdener Treppchen Riesling Auslese Gold Kapsul från 2017. Druvorna kommer från det berömda vingårdsläget Erdener Treppchen i Mosel och vinrankor som planterades 1890–1900. 

"Hermann has proven for many years that he is one of the world's finest sweet wine producers" skriver Robert Parker och kommenterar Hermanns viner från 2017: "The acidity is racy and performs extremely well in the perfectly concentrated sweet and noble sweet wines."

Rieslingviner är en av de underbara saker i världen som måste upplevas för att man ska förstå deras storslagenhet. Den världskända vinskribenten Erik Asimov skriver i en artikel i New York Times  att rieslingdruvans oöverträffade praktfullhet är dess förmåga att ge upphov till både komplexa och spännande torra viner liksom saftiga och uppfriskande söta viner.

Jag älskar att njuta av Auslese efter huvudrätten och inför och till desserten. Detta vin är passar fint till desserter av frukt och bär, en ostbricka, eller grönmögelostar. Serveras vid 8-10°C.

 


Hälsningar,
Fredrik Montelius

 Christian Hermann vid mikrovinifiering av övermogna riesling druvor

 

"The 2017 Erdener Treppchen Riesling Auslese Gold Capsule is super clear, precise and concentrated on the nose, with tobacco and stone fruit aromas. The palate is lush, piquant, salty and very elegant, with fascinating precision and mineral grip. This gorgeous Auslese includes 20% to 30% raisins rather than botrytis grapes." 96p Robert Parker

 

 

Jordmån och höjd över havet: Vinrankorna som är över hundra år gamla växer i grå skifferjord. Druvorna för det här vinet har skördats för hand och har sedan jästs med naturjäst i ståltankar med en kontrollerad temperatur på 16 grader. Det har inte undergått någon malolaktisk jäsning. Erdener Treppchen Riesling Auslese GK 2017 lagras sedan i ståltankar under sex månader innan det genomgår en grovfiltrering innan buteljering.

 

Druvor: 100% riesling

Alkoholhalt: 8%

Restsockerhalt: 114 gram/liter.

Fruktsyra: 9 gram/liter.

Lagringspotential: Årgång 2017 är enastående bra nu men detta vinet har en enorm lagringspotential. Drick 2021 - 2047+.

Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Passar fint till desserter av frukt och bär, eller till grönmögelostar. Vinet är perfekt att njuta av till ostar. Vinets höga syra bryter den feta texturen i osten och restsötman dämpar umami-smaken i osten och hjälper att harmoniserar alla smakerna. 
 

Artikelnr: 93901, pris: 359 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

Vingårdsläget Erdener Treppchen i Mosel 

 

 

Årgången 2017 hos Dr. Hermann

Christian Hermann säger att 2017 års skörd var den minsta skörden som han upplevt i sitt liv. Frosten, som slog till lite överallt i Europa i april 2017, förstörde en hel del av vinodlingarna och resulterade i en 50 % mindre skörd. Trots förlusten i volym så lyckades han ändå producera några av de finaste och bästa rieslingvinerna i alla stilar under 2017.

 

 

Vinregionen Mosel

Mosel är den mest kända av Tysklands vinregioner och förknippas i synnerhet med produktion av rieslingviner, som anses vara bland de bästa vita vinerna i världen. Mosel-floden är själva ryggraden i hela regionen, och vinområdet följer just floden där den ringlar sig fram i riktning mot nordöst för att nära Koblenz rinna ut i floden Rhen. Det är på de branta sluttningarna ner mot Mosel-floden som de världsomspunna vinodlingarna ligger. Några av de mest kända byarna i området är, till exempel Bernkastel, Brauneberg, Graach, Piesport och just Erden. De branta sluttningarna gör att druvorna får mycket sol, även tack vare att flodvattnet reflekterar solen, vilket gör att de mognar lättare. Det svala kontinentala klimatet med lagom varma somrar bidrar till en lång tillväxtperiod, vilket i sin tur ger rieslingdruvorna intensiva aromer men håller alkoholnivån på en måttlig nivå. Den enda nackdelen med de oerhört branta sluttningarna är att man måste göra allt arbete för hand, vilket är oerhört fysiskt krävande för vinodlingsarbetarna. Det positiva med detta är mer hållbara och miljöanpassade arbetsmetoder.

 

I dag drivs vingården Dr. Hermann av Rudy och hans son Christian, som också är vinmakaren extraordinaire. Rudy och Christian tillhör en familj som sedan många generationer, närmare bestämt sedan 450 år tillbaka, odlat druvor och framställt vin i Mosel-dalen. När familjegodset delades upp på 1960-talet så använde Rudy Hermanns far, läkaren Dr. Hermann, sin andel av arvet till att slå sig ut på egen hand och 1967 grunda vingården Dr. Hermann i byn Erden i distriktet Bernkastel (Mittelmosel). Han utvidgade sen ägorna och byggde ett modernt vineri i Erden. De har i dag 14 hektar av mark som är indelade i 140 olika mindre jordlotter, vilka ligger utspridda på de mycket branta sluttningarna längs Mosel-floden. Här skördar de sina rieslning druvor från Mosels fyra mest kända vingårdslägen: Erdener Prälat, Erdener Herzlei, Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten.

Rudy och Christian - far och son - arbetar i dag tillsammans för att framställa deras världskända rieslingviner.

 

Vad är Prädikat och Gold Kapsul (GK) för något?

Dr Hermanns Erdener Treppchen Riesling Auslese 2017 tillhör kvalitetsklassen Prädikatswein och har tillägget / prädikatet Auslese. Den tyska vinlag som har tillämpats från 1971 utgår från druvornas mognadsgrad (mustvikten) och delar in vinerna i följande fyra kvalitetsklasser:

  1. Tafelwein, motsvarar bordsvin.
  2. Landwein, kan sägas vara ett bättre bordsvin.
  3. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, förkortas QbA, och är ett kvalitetsvin från en av de tretton regionerna. Chaptalisering (tilsätta socker före jäsning) är tillåten. Om enbart beteckningen Qualitätswein och inget prädikat (se nedan) förekommer på en vinetikett rör det sig om ett QbA-vin.
  4. Qualitätswein mit Prädikat eller Prädikatswein, den högsta klassen, förkortas QmP. Även detta vin måste ha sitt ursprung i en av de tretton kvalitetsvinregionerna. Till skillnad mot QbA får socker inte tillsättas före jäsning för att höja alkoholhalten, s.k. chaptalisering.

 

"Gold kapsul" definieras inte av tyska vinlagar, utan är ett sätt som används av vingårdar för att särskilja högre kvalitetsviner inom en Prädikat, särskilt inom Auslese-klassen.

För att förstå bakgrunden bättre är det till stor hjälp att se tillbaka några decennier. Före 1971 fanns det fyra erkända nivåer av Auslese-viner i Tyskland: "Auslese", "Feine Auslese", "Feinste Auslese" och "Hochfeine Auslese". Ju längre namn desto högre koncentration - vanligtvis med hjälp av högre grad av botrytis vid skörden - och därmed mindre produktion.

I ett försök att förenkla den allmänna marknadsföringen av tyska viner gick regeringen in och reviderade Prädikatsystemet för att endast tillåta en kategori från Auslese. Den nya regeln möttes med frustration av de högkvalitativa medvetna vinproducenterna, mestadels de från Mosel, som hade fulländat konsten med selektiva skördar. Nu hade de berövats de traditionella sätten att uttrycka de olika söthetsnivåerna.

Detta var speciellt problematiskt för Auslese, det Prädikat-nivå med det bredaste Oechsle-intervallet (i Tyskland mäts den naturliga koncentrationen av druvsaften vid skörden i grader Oechsle). I ena änden av spektrumet finns en stil närmare Spätlese (torrare) och i den andra änden är Beerenauslese (sötare). Så med bara Auslese på etiketten, hur skulle en kund veta om det var närmare Spätlese-stil eller närmare en Beerenauslese? Då 1971 års lag förbjöd användning av formuleringar för att beteckna söthetgraden i en Prädikat, kom vinproducenterna runt det genom att utveckla andra identifieringsmedel.

Den mest erkända metoden är en gyllene kapsel, i motsats till den vita kapseln som används för det ”grundläggande” Auslese. En kort guldkapsel betyder vanligtvis närvaro av botrytis och en lång guldkapsel representerar en anmärkningsvärt högre andel botrytis och därmed koncentration, nära i kvalitet och stil till en Beerenauslese.

 

Manuell skörd av Dr Hermannss druvor i det branta vingårdsläget Erdener Treppchen