Visa in en webbläsare
 
 
 
Ny elegant årgång! Ernesto Ruffos Valpolicella Superiore 2014. Ruffo, som besöker Club Amarone den 23 november, producerar totalt 4.000 flaskor årligen. Dessa är fördelade över fyra olika viner. Viner som går direkt till hjärtat. Husets Valpolicella Superiore "Campogadis" 2014 är den mest imponerande Valpolicella Superiore jag provat från 2014. Detta är samlarobjekt för den som söker det maximala uttrycket av rikedom och finess från Valpolicella. Vinerna ligger i högsta prisklass för Valpolicella, men i denna klass levererar de mycket bra pris-prestanda. Priset är 545 kr per flaska.
 
Valpolicella Superiore "Campogadis" (förra årgången) blindprovades i januari 2018 av den blytunga Decanter-panelen: Andrew Jefford, Michael Garner och Andrea Briccarello. Vinet fick 96 poäng och kom med i listan över "Top wines of 2018" med följande kommentarer:
 
 
"Located on the hills of San Briccio, the unique microclimate and volcanic soils contribute greatly to the character of wine from this small family estate, which is run by Ruffo, who has been making wines here for decades.
 
Dense, rich, close-textured and suggestive. There is oak here but it's well integrated, rendered creamy by the mass of fruit. It has a sumptuously composed aromatic profile, though evidently in the richer style with appassimento fruit."
 
 

"On the palate this is a deep, profound, searching wine with magnificent tannic structure, powerfully sustained fruit flavours, and the innate exoticism. A masterclass in a glass." - 96p. Andrew Jefford, Michael Garner och Andrea Briccarello (Decanter)

 
 
 
 
 
Ernesto Ruffo drivs idag av sonen Leonardo Ruffo (ovan) tillsammans med ett vakande öga och en energisk hjälpande hand från Ernesto. Jag kan varmt rekommendera att besöka denna lilla vingård belägen på höjderna ovan Mezzane di Sotto i östra Valpolicella.
 
 
Vinfält, druvor, jordmån och vinifiering: Valpolicella Superiore "Campogadis" produceras av corvina, corvinone, och rondinella. Vinplantorna är 45 år gamla och dessa är belägna på höjderna ovan Mezzane di Sotto i östra Valpolicella. Det ett hektar stora fältet ligger 190 meter över havet, precis bredvid Roccolo Grassis "Amarone-vinfält". Likt Roccolo Grassi-fältet består jordmånen av svart vulkanisk sten vilket bidrar till en fräsch mineralitet i vinet.
 
Druvorna genomgår en kort appassimento (torkning) på 8 - 20 dagar efter skörd. Innan jäsningen i ståltank tas stjälkarna bort. Vinet mognar vinet 24 månader i franska barrique (225 l) och därefter yttereligare ett par år på flaska innan de 1.000 flaskor, som produceras årligen, släpps till försäljning.
 
Restsockerhalt: 2 g/l
 
Alkoholhalt: 15.5%
 
Lagringspotential: Vinet är redan exceptioenllt bra nu men den svala och fräscha årgången 2014 kommer att utvecklas fint under många år. Drick 2019 - 2026.
 
Servering och matmatchning. Servera vinet svalt kring 18 grader, gärna till kolgrillad entrecote, en smörig svamprisotto, eller höstens och vinterns mustiga grytor.
 
 
Artikelnr: 79586, pris: 545 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
Vänliga hälsningar, Fredrik
 
 
Ps, inbjudan till Vinprovning med Leonardo Ruffo - 23 november i Stockholm hittas här. Det finns ett fåtal platser kvar.