Det är med glädje vi nu kan släppa den nya superårgången 2015 av Nicola Ferraris/Monte Santoccios Amarone. Den förra årgången 2013 fick hela 95 poäng av James Suckling. Årgång 2015 törs jag lova är till och med bättre just nu.
Den fina syran och massiva fräscha frukten visar en Amarone som redan är på toppnivå men med många år av utveckling för den som kan vänta. Jag tror inte Monte Santoccio överträffad detta tidigare. Från en superårgång i Valpolicella. Pris 554 kr.
Monte Santoccio skapades av Nicola Ferrari för drygt 10 år sedan. Nicola, som arbetat tio år hos Quintarelli, fick möjlighet att ta över föräldrarnas vinrankor (då 30 år gamla) och byggde då sin familjs hem på ägorna. Mycket lämpligt kom huset att rymma en källare lagom stor för att producera 20.000-30.000 flaskor vin. I den tre hektar stora trädgården växer de klassiska Valpolicella-druvorna Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara.
Druvorna skördas manuellt under slutet av september och början av oktober. Därefter följer appassmimento fram till januari då druvorna pressas och jäses och genomgår maceration under 30 dagar innan de mognar i "tonneaux" (normalt 900 liters ekfat) under 30 månader.
Färgen är djupt mörk röd. Doften är elegant och spänner upp en nyansrik värld av mörka körsbär, mörka skogsbär, björnbär, kryddor och cederträ. Mycket lång eftersmak.
Lagringspotential: Årgång 2015 är förvisso ung, men redan mycket bra. Drick 2019-2025.
Servering och matmatchning. Servera vinet vid 18 grader. Det är ett utmärkt vin att njuta av på egen hand eller som ett idealisk komplement till grillat eller kokt rött kött, biff med grönpeppar, eller mogna ostar. Svamprisotto är ett säkert kort att matcha med denna Amarone.
Druvor: Corvina 40%, Corvinone 30%, Rondinella 25%, Molinara 5%.
Artikelnr: 71695, pris: 554 kr/flaska (levereras i lådor om sex flaskor)
Nicola Ferrari
En stjärna i Valpolicella. Efter tio år sida vid sida med Quintarelli tog Nicola över familjens vinrankor och började producera vin av riktigt hög klass. Sedan vi introducerade Monte Santoccio i Sverige har svenska Amaroneälskare vallfärdat till deras hem och vingård för att prova dessa viner tillsammans med Nicola, hans fru Laura och ofta deras två busiga döttrar Stella och Viola.
Total produktion: 30.000 flaskor per år. Storlek: 4 hektar, 450 meter över havet
Area: Klassiska Valpolicella dalen i kommunen Fumane
Amaroneresa till Valpolicella, maj och september 2020
Datum: 20-24 maj (fullbokad), 9-13 september
Välkommen att följa med till Valpolicella under 2020. Vi bor på det extraordinärt fina “wine relais” och vinproducent Tenuta Le Cave högt upp i bergen och med fantastisk utsikt över Illasi-dalen. Vi kommer därmed att utforska den östra delen av Valpolicella mer än vad vi gjort tidigare år. Programmet börjar under onsdagen vilket ger oss lite mer tid och möjlighet att njuta av fantastiska Le Cave wine relais. Program och anmälan: https://www.clubamarone.se/amaroneresa-till-valpolicella-maj-sept-2020/
Sicilien - Etna: Vin och äventyr i juni 2020
Datum: 3-7 juni
Välkommen att följa med till vulkanen Etna på Sicilien för att njuta av högklassiga viner, gastronomi och äventyr. Vi bor mycket bra hos vinproducenten Cavanera som har elva fina rum, pool och fantastisk utsikt över vulkanen Etna. Torsdag förmiddag bestiger vi Etna med guide, kvällen spenderas hos producenten Pietradolce för vinprovning och middag. Fredag förmiddag cyklar vi Mountainbike nedför Etna. Det är en 4 timmar lång nedförsresa genom ett fantastiskt landskap. Eftermiddag och kväll besöker vi vinproducenter. Lördagen är helt dedikerad till producentbesök och dagen avslutas med Grand Finale. Mer info och anmälan: https://www.clubamarone.se/sicilen-etna-vin-och-aventyr-i-juni-2020/
Bolgheri i italienska Toskana i september 2020
Datum: 23 - 27 september
Mer info kommer inom kort. Det går bra att förhandsanmäla sig redan nu genom att mejla fredrik@clubamarone.se.
|
|
Bästa hälsningar från Valpolicella!
Nicola och Fredrik
|
|
|
|
|