Visa in en webbläsare
 
 
 

Den nya spännande årgången Valpolicella Superiore 2014 från Marco Sartori och hans Roccolo Grassi. 2014 producerade inte Roccolo Grassi någon Amarone därför har även druvorna från vinfältet Roccolo Grassi (som normalt endast används till Amaronen) använts till Valpolicella Superioren. 

Jag provade den nya årgången under Vinitaly i Verona under april. 2014 är en något elegantare och lättare version av Roccolo Grassis Valpolicella Superiore. Men jag förvånades över hur mycket mörk frukt och fräshör som Marco lyckats buteljera det solfattiga året 2014 (speciellt när jag jämför andra Valpolicella Superiore från 2014). Druvorna från vinfältet Roccolo Grassi med gamla stockar som levererar koncentration och komplexitet tack vare de djupa rötterna. Samma druvor som är skördade från svart vulkaniskt jord bidrar också till mineralitetsnyanser vi normalt hittar i Amaronen. Priset är 360 kr / flaska. 

Ett normalt år producerar Roccolo Grassi 36.000 flaskor Valpolicella Superiore, och 12.000 flaskor Amarone. För att kunna hålla högsta kvalitet i det som buteljeras från 2014 genomfördes en extrem selektering samt att alla "amaronedruvor" användes till Valpolicellan. Det resulterade i 27.500 flaskor Roccolo Grassi Valpolicella Superiore och 0 flaskor Amarone.  

Roccolo Grassis Valpolicella Superiore är gjord med delvis torkade druvor. 50% av druvorna pressas direkt efter skörd och 50% genomgår en 20 dagar lång torkning. Efter att vinet pressats mognar det först 20 månader på dels franska barriquer och en del större ekfat, och därefter ytterligare 10 månader på flaska.
 
 
Freshly cut flowers, sweet red berries tobacco and crushed rocks float on the palate as the wine shows off its immense pedigree and sheer class. Though deceptively medium in body at the outset, the wine gains volume and muscle with time in the glass. The Valpolicella is all about finesse and elegance. If there is a more refined Valpolicella being made today in Veneto, I want to taste it. This is a dazzling effort from proprietor Marco Sartori. - Robert Parker, The Wine Advocate
 
 
 

Doft och smak: En fräsch, något lättare version men som samtidigt bjuder på den signaturen i form av komplex frukt och mörka bär. Den fina vulkaniska mineraliteten i kombination av högre syra från den svalare årgång ger ett matvänligt vin som jag dessutom tycker är ovanligt redo att njuta av redan vid släppet 

 
Lagringspotential: Årgång 2014 är redan bra. Drick 2019 - 2022.
 
Druvor: 60% Corvina Veronese, 15% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina
 
Alkoholhalt: 14.5%
 

Restsockerhalt: 1 gram / liter

Skördeuttag: Extremt låga 1.2 kg per vinplanta.

 

Artikelnr: 73504, pris: 360 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
Beställ på Systembolaget
 
 

 

Vänliga hälsningar,

 
Fredrik Montelius