Hej! Med detta utskick är det premiär för den nya superårgången 2015 av Roccolo Grassis Amarone. Årgång 2015 är nära den perfekta årgången med fräschör och rik generös frukt. Marco fick 95 poäng av Parker för förra årgången, 2013. Med 2015 når han ytterligare en nivå upp. Vinet levererar härlig koncentration, rik komplex frukt utan att tappa i sin livliga och fräscha frukt. Jag håller årgång 2015 som Marcos bästa årgång hittills han producerat.
Året 2015. Efter 2014, som var en av århundradets hittills svåraste årgångar, innebar 2015 en återgång till perfekta förhållanden för Valpolicellas vinmakare. En mild och regnig vinter säkerställde att odlingsjorden var välförsedd med vatten, och sedan inleddes knoppningen i mitten av april. Våren var fortsatt gynnsam med varmt väder och spridda skurar, något fler i maj än i april, och vinrankorna frodades och utvecklades på ett perfekt sätt. Efter en solrik sommar var druvorna i perfekt skick i slutet av sommaren 2015 – idealiska för appassimento-processen. Skörden inleddes i början av september.
Jordmån och höjd över havet: Marken är stenig och rik på vulkaniskt basalt. Druvorna skördas från det fyra hektar stora vinfält "Roccolo Grassi" med 45 år gamla vinstockar. Vinfältet är belägna 200 - 250 meter över havet i den östra zonen av Valpolicella. Exponeringen är syd-östlig. Stockarna är uppbundna enligt "pergola" med en täthet av 3000 plantor per hektar. Skördeuttaget är extremt låga 1,5 - 2 kg / planta.
Druvorna skördas i slutet av september och torkar därefter fram till början av december. Druvorna pressas vid tidigaste datum som godkänts av Valpolicellas konsortium för den aktuella årgången. Marco Sartori söker den fräscha frukten i sina viner och tack vare den extrema gallringen och låga skördeuttaget från fälten fås trots en relativt kort torkningsperiod en av de mest kraftfulla Amarone som produceras i Valpolicella idag. Efter vinifieringen lagras vinet 26 månader på 225-liters ekfat och därefter 18 månader på butelj.
Druvor: 60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina
Restsockerhalt 3 g/l.
Alkoholhalt: 16%
Lagringspotential: Årgång 2015 är ung men redan mycket bra. Drick 2019 - 2025+.
Servering och matmatchning. Servera vinet 18 grader. Lufta gärna en timme i karaff. Denna kraftfulla Amarone passar bra med rejäla köttbitar, som nöt, vildsvin eller lamm. Bräserade rätter är utmärkta, likaså grytor och vilt. Ett annat gott alternativ är att välja vegetarisk mat till Amarone. Tänk rätter som risotto med karl-johansvamp och några stänk av tryffelolja.
Artikelnr: 72172, pris: 850 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Amaroneresa till Valpolicella, maj och september 2020
Datum: 20-24 maj (fullbokad), 9-13 september
Välkommen att följa med till Valpolicella under 2020. Vi bor på det extraordinärt fina “wine relais” och vinproducent Tenuta Le Cave högt upp i bergen och med fantastisk utsikt över Illasi-dalen. Vi kommer därmed att utforska den östra delen av Valpolicella mer än vad vi gjort tidigare år. Programmet börjar under onsdagen vilket ger oss lite mer tid och möjlighet att njuta av fantastiska Le Cave wine relais. Program och anmälan: https://www.clubamarone.se/amaroneresa-till-valpolicella-maj-sept-2020/
Sicilien - Etna: Vin och äventyr i juni 2020
Datum: 3-7 juni
Välkommen att följa med till vulkanen Etna på Sicilien för att njuta av högklassiga viner, gastronomi och äventyr. Vi bor mycket bra hos vinproducenten Cavanera som har elva fina rum, pool och gym. Torsdag förmiddag bestiger vi Etna med guide, kvällen spenderas hos producenten Pietradolce för vinprovning och middag. Fredag förmiddag cyklar vi Mountainbike nedför Etna. Det är en 4 timmar lång nedförsresa genom ett fantastiskt landskap. Eftermiddag och kväll besöker vi vinproducenter. Lördagen är helt dedikerad till producentbesök och dagen avslutas med Grand Finale. Mer info och anmälan: https://www.clubamarone.se/sicilen-etna-vin-och-aventyr-i-juni-2020/
Bolgheri i italienska Toskana i september 2020
Datum: 23 - 27 september
Mer info kommer inom kort. Det går bra att förhandsanmäla sig redan nu genom att mejla fredrik@clubamarone.se.
|
Trevlig helg!
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|