Visa in en webbläsare
 
 

Ny årgång! Argentieras Bolgheri Rosso "Poggio ai Ginepri" 2020


Den stora efterfrågan för Argentieras viner gör att årgångarna säljer slut allt snabbare hos Bolgheris stjärnskottsproducent. Vi hann bara släppa ett  litet parti av förra årgången innan den tog slut hos Argentiera.

Idag släpper vi det första partiet av den nya årgången 2020. Jag besökte Argentiera i Toskana för ett par veckor sedan med ett härlig Club Amarone-grupp då vi provade igenom aktuella årgångar av husets imponerande portfolio. Poggio ai Ginepri 2020 är likt 2019 en fräsch och enastående bra årgång. Den tidigare årgången 2018 utsågs till årets bästa vin av Wine Spectator, i kategorien 2018 Top Values Big Reds. Årgång 2019 och 2020 tilltalar mig mycket med sin rena, fräscha och livliga frukt jämfört med 2018 som kommer ut som något mer kraftfull. 

Poggio ai Ginepri är inte någon kraftbomb utan drickvänligt, supergott och ett vin jag verkligen älskar - ren, fräsch frukt och mörka bär med djup och komplexitet utan att tappa i spänsten och livligheten i frukten.  Det är ett perfekt vin att servera lite svalt (kring 15-17 grader) till det mesta som läggs på grillen, charketurier eller din favoritpasta. 

Producenten Argentiera, från det toskanska vindistriktet "Bolgheri" är en ny stjärna i det absoluta toppskiktet av italiens vinproducenter med en rad mycket tunga utmärkelser de senaste två åren. Prisbilden har inte hängt utan släpar en del men intresset har exploderat det senaste året och priserna kommer att söka sig uppåt de kommande åren.
 



 

Hälsningar,
Fredrik Montelius

 



Utsikt över Argentieras vinfält vid den Toskanska kusten.


"The fruit is beautifully fresh, direct and clean. The Bolgheri Rosso Poggio ai Ginepri offers fullness and generosity of dark red fruit.

I've had my eye on this estate since the vineyards were first planted some 20 years ago, and there is no doubt that the vintage 2016 brings Argentiera into a new era as a Bolgheri protagonist" - Robert Parker

 

"This 40/30/20/10 blend of Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and Petit Verdot has fine mineral notes and is on the salty side. Fruit is sourced from sites with sandy soils and younger vines. " - Robert Parker

 

"A deep well of black currant, blackberry, licorice, cedar and graphite flavors draws you in for the ripe fruit on the palate. There is good grip, with fine overall balance and a long aftertaste of black currant, mineral and tobacco. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah and Petit Verdot. Drink now through 2024. Tasted twice, with consistent notes." - Bruce Sanderson, Wine Spectator

 

Druvor, jordmån och vinifiering: 40% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Petit Verdot. Druvorna skördas från vinplantor belägna 100 meter över havet i sand-orienterad jordar. Efter skörd tas stjälkarna bort innan druvorna får jäsa i rostfria tankar. Vinet mognar därefter åtta månader i franska ekfat av varierad storlet innan det buteljeras.

Alkoholhalt: 14%

Restsockerhalt: < 1 gram/liter

Fyllighet (förklaring): 8 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6.

Lagringspotential: Årgång 2020 är ung men redan mycket bra. Drick 2021 - 2025.

Servering: Vinet behöver inte luftas. Servera vinet svalt kring 15 - 17 grader till det mesta som läggs på grillen, charketurier eller din favoritpasta. 

Artikelnr: 79123, pris: 246 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

Video som visar den vackra egendomen Argentiera och berättar om gårdens filosofi.


Bolgheri är ett vindistrikt i italienska Toskana som producerat världsviner de senaste fyrtio åren. Vinmagasinet Decanter genomförde 1978 en blindprovning med 34 av världens då bästa viner. Sassicaia årgång 1973 från okända Bolgheri vann blindprovningen över 33 viner från 11 länder och blev stjärnvin över en natt. Sassicaia som då inte ens var ett appelationsvin klassificerades som ett enkelt IGT-vin. Det första supertoskana vinet var fött. Det dröjde till 1994 innan Bolgheri blev en vinappelation med DOC-viner.

Sassicaias framgångar i slutet av 70-talet blev startskottet för vindistriktet Bolgheri och en handfull nya producenter etablerades i början av åttiotalet (Le Macchiole, Ornellaia, Poggio al Tesoro, Ca´Marcanda, Grattamacco). I den tredje vågen av producenter etablerade under nittio och tvåtusen-talet hittar vi bland annat Argentiera.
 Bolgheri som vindistrikt liknas väl vid en medelhavsversion av Bordeaux: druvorna som används är primärt de franska Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Jordmånen är i hög grad densamma. I Bordeaux är det milt kustklimat med stor påverkan från Atlanten.


Klimatet i Bolgheri är varmare medelhavsklimat men med en havsbris som svalkar och fläktar vingården. Druvklasarna är därför i stort sett alltid mycket friska och befriade från diverse angrepp. Bergen i nord och öst skyddar från kalla nordanvindar och dito luftströmmar.