Hej! Ett av årets supersläpp som vi fått möjlighet att göra. Vi har fått ett litet parti av den sedan 1.5 år tillbaka slutsålda toppårgången 2013 av Canalicchio di Sopras Brunello di Montalcino. Med 97 poäng från Wine Spectator och 96 poäng från Parker så sålde Canalicchio di Sopra slut direkt när årgången släpptes i februari 2018. Att vinet därefter hamnade på 15:e plats på Wine Spectators topp 100 lista "Wine of the Year 2018" (se video) gjorde vinet mer eller mindre omöjligt att få tag på.
Men..förvisso sällsynt, men det händer att en del producenter lägger undan ett mindre parti för att göra ett litet extra släpp vid ett senare tillfälle när vinet fått mogna på flaska och närma sig sitt maximala uttryck och potential. Jag tror att den fina vinprovning vi kunde genomföra i november 2018 tillsammans med ägaren och vinmakaren Francesco Ripaccioli spelade in när vi blev tillfrågade om vi ville släppa ett hundratal flaskor till klubben. Canalicchios viner är efterfrågade bland vinälskare, vinsamlare och hittas idag på några av världens bästa restaurangerna runt om i världen. Priset är 590 kr / flaska.
Den svala och fräscha årgången 2013 är en av de högst poängsatta årgångarna i Montalcino.
Robert Parker om Canalicchios Brunello di Montalcino 2013:
"Canalicchio di Sopra's 2013 Brunello di Montalcino is tight and firm at its core, with qualities that bode very well for its aging potential.
That compact core is surrounded by many thick layers of dark fruit and spice that are expressive and expansive. Those outer layers give the wine softness and some immediate accessibility, even at this early stage in its life.
All summed up, this is a very complete and characteristic Brunello that offers stunning quality for medium or long-term drinking."
Canalicchio di Sopras totala årliga produktion är 60.000 flaskor. Vingården och fälten ligger i den lite svalare norra delen av Montalcino. Vinerna i norra Montalcino visar ofta upp en mer feminina viner, eleganta och med lite blommiga och bäriga toner och så även Canalicchio.
Egendomen etablerades av vinpionjären Primo Pacenti 1962. Få producenter kan hantera Sangiovese på ett mer briljant sätt och deras viner är utan tvekan bland de allra bästa från området. Idag drivs den av tredje generationen med Simonetta, Marco och Francesco i ledningen.
Druvor, jordmån och vinifiering: 100% Sangiovese skördade från vinfält i norra Montalcino belägna 300 meter över havet. Druvorna kommer från två vinfält med sin respektive jordmånstyp. 40% av druvorna kommer från vinfältet "Canalicchio" som domineras av lera rik på magnesium och järn. Resterande 60% av druvorna kommer från vinfältet "Montosoli" som innehåller sten, sandsten och mineraler.
Efter skörd tas stjälkarna bort följt av sorteringsband där de individuella druvorna kontrolleras. Druvorna jäses i temperaturkontrollerade ståltankar där även macerationen med skalen fortgård under 25 dagar. Vinet får därefter mogna under 36 månader i 2500 och 5000 liter stora ekfat.
Alkoholhalt: 14,5%
Restsockerhalt: 0,61 gram/liter.
Lagringspotential: Årgång 2013 är mycket bra nu. Drick 2019 - 2028.
Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 17 - 18 grader.
Artikelnr: 78072, pris: 590 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Francesco Ripaccioli på besök i Stockholm i november 2018
Så här beskriver Francesco husets Brunello di Montalcino 2013:
"With Brunello di Montalcino 2013 we return to the classic vintage. This meant as the ability of a wine to express the essence of its territory of origin. A vintages that the producer falls in love with in the cellar because the wine holds within it an extraordinary elegance that the producer can already envision in the future, just like bottles that remain etched in the history of their wineries.
The Concept of a Classic Vintage:
A classic vintage means wines that are bestowed with great freshness, where depth counts more than opulence, and where sapidity denotes a balanced climate. Soil, climate, and man, and these three components come together in great harmony without one dominating the other in a classic vintage."
Vänliga hälsningar,
Fredrik Montelius
|
|
|
|
|