Visa in en webbläsare
 
 

Årets vita vin - Soave Classico "Roccolo del Durlo" 2019

God morgon! Tidigare i år blev det klart att Le Battistelles vita toppvin "Roccolo del Durlo" 2019 utses till årets vita vin av vinbloggen Diderot.se. Otroligt kul att denna lilla sympatiska italienska familjeproducent, som involverar alla familjemedlemmar när viktiga vinfrågor ska avhandlas, når hela vägen med årgång 2019. Konkurrensen var som vanligt stenhård när diderot-juryn efter ett års selektering provar igen finalisterna. 

Druvorna som används till detta fina vin kommer från vinstockar som planterades för hundra till hundrafemtio år sedan i klassiska Soave.

Vinet är generöst på mineralitet och den fina syran balanserar den djupa och rika frukten perfekt. Trots den delikata vinifieringen utan någon kontakt med ek så är detta ett rikt vin som jag tycker kommer ut allra bäst när det serveras till fiskrätter, vinkokta musslor, eller varför inte en fräsch kyckling-sallad. 

Jag vill samtidigt passa på att nämna att Le Battistelle Soave "Montesei" vann systembolagets urval till tillfälliga exklusiva sortimentet i konkurrens med alla de kända namnen. Soave "Montesei" 2020 släpps i början av juli. Mer info följer när det börjar närma sig. Battistelle blev så glada, dels att bli utsedda till årets vin av vinbloggen diderot.se och givetvis att väljas ut av Systembolaget till tillfälliga exklusiva sortimentet, att de skickade oss deras sista flaskor av "Roccolo del Durlo" 2019. 
 

 


Trevlig helg, Fredrik
Club Amarone

 

Vingårdsläget "Roccolo del Durlo"

 


"Årets vita vin 2020. Doften är magisk..ett vin som leder till förälskelse från första sniffen. Smaken med ljuvliga vulkanmineraler, sälta, förförisk frukt, perfekt fruktsyra. Ett vin i total balans, med enormt djup och som imponerar stort från första till sista klunken." - Vinbloggen diderot.se
 

 

Le Battistelle producerar idag totalt 40.000 flaskor vin fördelat på tre torra vita och en liten produktion av husets desertvin. Vingården drivs idag av Gelmino och Cristina Dal Bosco som startade företaget Le Battistelle 2002. Dess förinnan hade familjen Bosco sålt familjens druvor till det lokala kooperativet. Vingården och de totalt 9 hektar vinfälten ligger i och kring byn "Brognoligo" i klassiska Soave.
 
Vinfälten har funnits i familjens ägor sedan slutet av 1800-talet och har gått i arv från generation till generation. Det typiska i området har varit att omplantera vinstockarna för att få större skördeuttag. Ju äldre en vinstock är desto färre druvor per planta ger den. Så den ekonomiska logiken under 1900-talets andra hälft var att försöka maximera skördeuttaget och kunna sälja så många kilo druvor som möjligt till kooperativen.
 
Familjen Dal Bosco, med stark kärlek till de gamla 1800-tals stockarna, har istället med varsam och kunnigt handlag låtit de gamla stockarna växa kvar. Detta trots den minimala mängd druvor som kunnat skördas. Men tack vare de gamla vinstockarna är kvaliteten på vindruvorna sällsynt hög.
 

Druvor, jordmån och vinifiering: 100% garganega som vuxit i en mycket brant sluttning på familjens svåråtkomliga vinfält "Roccolo del Durlo", beläget 250 meter över havet. Vinstockarna på fältet "Roccolo del Durlo" är upp till hundrafemtio år gamla. Druvorna skördas i slutet av skördeperioden (oktober) för hand. Direkt efter skörd tas stjälkarna bort följt av en 48 timmmar lång kall maceration med skalen. Druvorna pressas därefter försiktigt och musten får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar under 25 dagar. Vinet mognar tillsammans med jästfällningen under 8 månader med regelbunden "battonage". Vinet buteljeras därefter.


Lagringspotential: Årgång är mycket bra nu. Drick 2021 - 2025.

Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Passar utmärkt till rika fiskrätter, ostron, fågel, hummer och kalvkött.

Alkoholhalt: 12.5%

Restsockerhalt: 2 gram/liter

Artikelnr: 73563, pris: 234 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

Bâtonnage

Bâtonnage är ett franskt uttryck som betyder att ”röra om med en pinne”. I vinframställningsprocessen rör man upp jästfällningen i vinet som samlas som bottensats under jäsningen i lagringskärlet (se bild ovan). Bottensatsen består exempelvis av jästceller och druvskalfragment.
 
Jästfällningen är helt enkelt de döda jästsvamparna som faller till botten i jäsningskaret. De innehåller bland annat polysackarider, alltså flervärda sockerarter och mannoproteiner. När de får ligga kvar i vinet efter jäsningens slut, börjar de lösas upp med hjälp av enzymer (autolys) och avge polysackariderna till vinet. Det här gör att vinet får en rundare, fylligare smak. Det är för övrigt det som sker i champagneflaskorna efter omjäsningen i flaskorna. Stilla viner låter man ligga kvar på sin fällning i små ekfat eller större rostfria tankar. Ett par gånger i veckan (oftare de första dagarna) rör man upp den fjäderlätta jästfällningen i vinet, så kallad battonage.