Biff med björnbärssås, Karljohansvamp och Rotsakspuré (från matanita.se)
Den här rätten är skapad av matanita till vinet Argentiera 2016 (nr 72846) som är ett fruktigt och smakrikt vin med tydliga tanniner. Syran från björnbären i såsen möter syran i vinet och smöret rundar av tanninerna. Vill du öka syran från vinet kan du prova med mer sötma i såsen och vill du minska tanninerna ytterligare och öka vinets fruktighet kan du öka mängden salt i maträtten. Generellt är fett, salt och krämig textur, som i purén i den här rätten, vinvänlig mat!
Förberedning: 15 minuter, tillagning: 1 timme
Total tid: 1 timme och 15 minuter
INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER
Biff
600 g Hängmörad Biff av nöt, älg, hjort eller rådjur
50 g Smör
4 Vitlöksklyfor
2-3 kvistar Färsk Timjan
Salt
Peppar
Björnbärssås
1 dl Hackad rödlök
1 dl Hackad scharlottenlök
2-3 kvistar Färsk Timjan
2 Lagerblad
2-3 msk Smör
3 dl Rött vin
200 g Björnbär (frysta inkl. saft)
5 dl Köttbuljong
1 msk Balsamvinäger
1 msk Honung
Salt
Peppar
½ dl Brynt smör från Stekpannan med kött & svamp
Rotsakspuré
250 g Potatis
250 g Jordärtskocka
250 g Rotselleri
50 g Smör
Smörfräst Karljohansvamp
1 ½ dl Torkad Karljohansvamp (alt. 3 dl färska i tunna skivor)
2-3 kvistar Färsk Timjan
3 Vitlöksklyftor
50 g Smör
INSTRUKTIONER
Värm ugnen till 60 grader. Putsa köttet och bryn det i smöret tillsammans med vitlöksklyftor och timjan. Salt och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och låt stå i ugnen tills det har en innertemperatur på 52 grader. Spar smöret i pannan till såsen. Vill du hellre tillaga köttet i en sous vide ställer du in den på 52 grader och bryner sedan köttet precis innan servering.
Fräs svampen i smör tillsammans med vitlöksklyftor och timjan.
Bryn röd- och scharlottenlök i smör tillsammans med timjan och lagerblad. Tillsätt vin och björnbär, mosa sönder bären lite så att de saftar sig. Låt koka ned tills hälften återstår, tillsätt kalvbuljong och koka ytterligare tills ca 4 dl återstår. Sila såsen och smaka av med balsamvinäger och honung samt salt och peppar. Tillsätt slutligen det brynta smöret från kött och svamp.
Skala och dela rotsakerna, potatisen kokar snabbast så gör de bitarna större. Koka rotsakerna mjuka i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress så att de blir finfördelade. Vispa ned smält smör och smaka av med salt och svartpeppar. Blir purén för tjock kan du tillsätta lite mer smör, en skvätt grädde eller varmt vatten.
|