Visa in en webbläsare
 
 
 

97-poäng av Parker och 99 poäng från James Suckling. Vi har nu fått upp de sista flaskorna vi fått tilldelade oss av superårgången 2016. Årgången 2016 är Argentieras högst poängsatta hittills och intresset runt om i världen har varit rekord stort. Längst ner i nyhetsbrevet hittas receptet på den perfekta matmatchningen, signerad Matanita.se.

Producenten Argentiera, från det toskanska vindistriktet "Bolgheri" är en ny stjärna i det absoluta toppskiktet av italiens vinproducenter med en rad mycket tunga utmärkelser de senaste två åren. Prisbilden har inte hängt utan ligger än på ungefär hälften av vad mer kända vinhus som Le Macchiole, Sassicaia och Ornellaia tar för motsvarande kvalitet.

Dock är priset på väg upp och på de flesta marknader slår det igenom redan nu under tidigt 2020. För Sverige och tack vare att vinet numera även hittas i ett antal butiker runt om i landet, har vi kunnat förhandla till oss att behålla samma pris under hela 2020. Argentiera Bolgheri Superiore 2016 kan beställas för 695 kr per flaska.

 
Argentiera 2016, från den femstjärniga och en av de bästa Bolgheri-årgångarna någonsin, visar upp både elegans, fräschör och kraft. Vinet som är producerat av de klassiska Bolgheri-druvorna (50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot och 10% Cabernet Franc) visar upp en ovanligt fräsch och mineralrik sida av Bolgheri. Detta tack vare att Argentieras växtplats är unik i Bolgheri med högt belägna vinfält och jordmån som domineras av lera, kalksten och grova stenar.
 
 
Robert Parker om Argentiera 2016, 97 poäng:
 
"The 2016 Bolgheri Superiore Argentiera is 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot and 10% Cabernet Franc, and the Cabernet Sauvignon logically feels and tastes most prominent."
 

"This is a dark and penetrating Tuscan red that is beautifully elevated, thanks to the extremely elegant and buoyant quality of the aromas. They lift gracefully from the glass with light-footed, almost fleeting character."

 
 
However, don't underestimate the power and the concentration of the wine, because this vintage delivers both with abundance. A Dream Team is in the works. Tenuta Argentiera has made the excellent decision to bring in Leonardo Raspini as general manager of the estate. Raspini worked for Ornellaia for 14 years and helped to shape much of the identity of the Bolgheri appellation.
 
 

"I've had my eye on this estate since the vineyards were first planted some 20 years ago, and there is no doubt that vintage 2016 brings Tenuta Argentiera into a new era as a Bolgheri protagonist. - Robert Parker"

 
 
 
 
James Suckling, 99pts:
 
"A delightful nose of creme de cassis, hot stones and crushed violets and spices. Full body, chewy and super polished tannins and a long finish, which really takes off thanks to electric acidity. A blend of cabernet sauvignon, merlot and cabernet franc."
 
 

An essay in balance and depth. Best ever. Puts Argentiera with the best of the best in Tuscany." - 99pts, James Suckling

 
 
Druvor, jordmån och vinifiering: 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 10% Cabernet Franc. Druvorna skördas för hand från vinplantor som planterades 1999 och är belägna 200 meter över havet i ler-, kalkstens- och steorienterade jordar. Efter skörd tas stjälkarna bort innan druvorna får jäsa i rostfria tankar under 25 - 30 dagar. Vinet mognar därefter 18 månader i franska barrique (häften nya och hälften använda). Efter ekfaten mognar vinet ytterligare 12 månader i flaska innan det släpps till försäljning.
 
Lagringspotential Årgång 2016 är exceptionellt bra men ung. Lufta vinet om det avnjuts under 2019-2020. Drick 2019 - 2031+.
 
Alkoholhalt: 14,5%
 
Restsockerhalt: < 1 gram/liter.
 
 
Servering: Servera vinet 18 grader. Lufta gärna i karaff om det avnjuts under 2020. Detta är ett kraftfullt vin och därför rekommenderar jag att gommen värms upp med ett lättare rödvin först. Det optimala är Argentiereas Poggio ai Ginepri 2016 (nr 79123, pris 247 kr).
 
 
Artikelnr: 79123, pris: 695 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
Video som visar den vackra egendomen Argentiera och berättar om gårdens filosofi.
 

 

Biff med björnbärssås, Karljohansvamp och Rotsakspuré (från matanita.se)

Den här rätten är skapad av matanita till vinet Argentiera 2016 (nr 72846) som är ett fruktigt och smakrikt vin med tydliga tanniner. Syran från björnbären i såsen möter syran i vinet och smöret rundar av tanninerna. Vill du öka syran från vinet kan du prova med mer sötma i såsen och vill du minska tanninerna ytterligare och öka vinets fruktighet kan du öka mängden salt i maträtten. Generellt är fett, salt och krämig textur, som i purén i den här rätten, vinvänlig mat!

Förberedning: 15 minuter, tillagning: 1 timme 
Total tid: 1 timme och 15 minuter

 

INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER

Biff
600 g Hängmörad Biff av nöt, älg, hjort eller rådjur
50 g Smör
4 Vitlöksklyfor
2-3 kvistar Färsk Timjan
Salt
Peppar

Björnbärssås
1 dl Hackad rödlök
1 dl Hackad scharlottenlök
2-3 kvistar Färsk Timjan
2 Lagerblad
2-3 msk Smör
3 dl Rött vin
200 g Björnbär (frysta inkl. saft)
5 dl Köttbuljong
1 msk Balsamvinäger
1 msk Honung
Salt
Peppar
½ dl Brynt smör från Stekpannan med kött & svamp

Rotsakspuré
250 g Potatis
250 g Jordärtskocka
250 g Rotselleri
50 g Smör

Smörfräst Karljohansvamp
1 ½ dl Torkad Karljohansvamp (alt. 3 dl färska i tunna skivor)
2-3 kvistar Färsk Timjan
3 Vitlöksklyftor
50 g Smör

 

INSTRUKTIONER
Värm ugnen till 60 grader. Putsa köttet och bryn det i smöret tillsammans med vitlöksklyftor och timjan. Salt och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och låt stå i ugnen tills det har en innertemperatur på 52 grader. Spar smöret i pannan till såsen. Vill du hellre tillaga köttet i en sous vide ställer du in den på 52 grader och bryner sedan köttet precis innan servering.

Fräs svampen i smör tillsammans med vitlöksklyftor och timjan.
Bryn röd- och scharlottenlök i smör tillsammans med timjan och lagerblad. Tillsätt vin och björnbär, mosa sönder bären lite så att de saftar sig. Låt koka ned tills hälften återstår, tillsätt kalvbuljong och koka ytterligare tills ca 4 dl återstår. Sila såsen och smaka av med balsamvinäger och honung samt salt och peppar. Tillsätt slutligen det brynta smöret från kött och svamp.

Skala och dela rotsakerna, potatisen kokar snabbast så gör de bitarna större. Koka rotsakerna mjuka i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress så att de blir finfördelade. Vispa ned smält smör och smaka av med salt och svartpeppar. Blir purén för tjock kan du tillsätta lite mer smör, en skvätt grädde eller varmt vatten.

 

Bästa hälsningar, Fredrik Montelius