Visa in en webbläsare
 
 
 
 
Vi har precis fått hem det sista partiet av Vivinis Ripasso, 2016. En ny klassiker. Efter lång väntan är Viviani "tillbaka" med besked och visar att de levererar i den absoluta toppen med årgång 2016. Vivianis Ripasso 2016 kombinerar läckert både kraft och elegans i deras kanske bästa årgång någonsin. Pris 265kr / flaska.
 
Vivianis Ripasso är inte någon mini-amarone-look-alike utan tvärtom producerar Claudio en fräsch, fruktig, mycket drickvänlig och god, komplex och rik Ripasso utan några söta russintoner. Elegant och fokus på en frisk och ren fruktpalett. Är något av ett ett allround-vin som funkar bra året om till både lättare som mer kraftfulla rätter. 
 
Vivianis vinodlingar är högt belägna, 450 meter över havet, på Negrar-dalens sluttningar i klassiska Valpolicella. Här skördas druvorna till husets alla viner.
 
Vikten av rätt temperatur på vinet. Perfekt temperatur att servera Vivianis Ripasso ligger kring 17 eller max 18 grader. Vid denna temperatur framträder den fräscha frukten som mest och alkoholen tonas ned i doften. Prova gärna att jämföra själv med en liten vintemperatur-provning - glas 1: rumstemperatur (22-23 grader), glas 2: 17 grader. Det är nästan svårt att förstå att skillnaden kan vara så stor.
 
Vinfälten ligger i toppläge syd-sydöst på 350-450 m.ö.h. Jorden är medeltät med gott om kalkinslag där den översta halvmetern dessutom är väldigt stenig. Här kan Claudio Viviani skörda några av Valpolicellas finaste druvor. Den höga höjden ger naturligt stora temperaturskillnader mellan dag och natt under augusti-september. Den svalare temperaturen under natten ger en långsammare och längre mognadsprocess, senare skördeperiod med färre soltimmar vilket både ger större chans att skörda druvorna vid exakt rätt tillfälle, samt den extra mognadstiden ger mer komplexa druvor.
 
 
Färgen är djupröd med en klar, tydligt intensiv och komplex doft av körsbär, torkade plommon, björnbär. Mjuka och lena tanniner och lång god eftersmak. Vinet passar perfekt till pastarätter, grillat kött, risotto, carpaccio, de flesta kötträtter samt smakrika och mogna ostar.
 

Druvor: corvina 70%, rondinella 30%. 

Lagringspotential: 2016 är en exceptionellt bra årgång som redan är mycket bra. Drick 2020 - 2023.

Fyllighet (förklaring): 8 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

 
Artikelnr: 70488, pris: 265 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 

RIPASSO – När man genom Amarone förvandlar Valpolicellavin till något nytt!

 
Vindistriktet Valpolicella är unikt såtillvida att man där får använda druvor från samma vingård till att göra fem distinkt olika viner. Basen utgörs alltid av corvina (eller corvinone, dock bara högst lika mycket som corvina) plus rondinella och eventuellt andra lokala druvsorter. För Amarone och recioto gäller att druvorna inte får vinifieras förrän tidigast 1 december och många producenter väljer att låta appassimentoprocessen fortgå ända till januari eller februari. Den friska, fruktiga standardvalpolicellan (och den muskulösare ripasson och superioren) måste däremot göras av nyskördade druvor eller nästintill.
 
Ripasso – ordet betyder ”passerat på nytt” – är en teknik som bara används i Valpolicella. Processen har använts av ett fåtal producenter (bland annat Quintarelli) sedan 60-70-talet men det är först de senaste tio-femton åren som ripasson slagit igenom ordentligt.
 
När druvorna som är avsedda för Amarone eller recioto har torkat färdigt pressas och jäses de, varpå musten tas ut från jäskaren. I botten blir skal och övriga pressrester kvar. Dessa innehåller fortfarande en del socker i och med att jäsningen oftast avstannar när jästen dör av alkoholen. I skalresterna finns även taninner och färgkomponenter.
 
Vid ripasso-framställning är det nu som fjolårsvalpolicella hälls över i jäskaren och blandas med skalresterna från Amaronen. En andra jäsning startas med hjälp av sockret och jästen som finns kvar i skalresterna. Det är tillåtet att tillsätta ytterligare lite jäst och/eller socker för att sätta igång denna andra jäsning om så behövs.
 
Inom loppet av några veckor – processen brukar ta 15–25 dagar – har ursprungsvinet fått högre alkoholhalt, mer struktur (vilket kan uppmätas som torrextrakt) och aromer. Skalresterna skänker taninner, färg och aromer av torkad frukt och toner som i viss grad påminner om Amarone. Den ökade alkoholhalt som blir följden av den andra jäsningen är dock aldrig lika hög som för Amarone.
 
Reglementet säger vidare att om vinet som genomgått ripasso, det vill säga jästs upp på nytt, är av superiore-klass måste det sedan lagras ytterligare ett år före försäljning, medan standardvalpolicella i ripasso-skepnad inte behöver vänta lika länge. I princip alla ripasso på marknaden är, likt Vivianis Ripasso, dock av superiore-klass.
 
Den mer korrekta och kompletta benämningen för Vivianis Ripasso är däför Valpolicella Classico Superiore "Ripasso". Classico då vinet kommer från den klassiska delen av Valpolicella.
 
 
Om du har några frågor, kommentarer, förslag, eller återkoppling så tveka inte att höra av dig till mig. Du kan mejla mig på fredrik@clubamarone.se.
 
 
Bästa hälsningar, 
 
Fredrik Montelius