Visa in en webbläsare
 
 

Fräsch årgång av Brunellis Corte Cariano

Ett av mina favoritviner hos Brunelli är Corte Cariano. Det smakar betydligt mer än det kostar. Årgång 2018, har precis fått 91p av James Suckling, är en årgång som påminner om toppårgången 2015. Växtåret bjöd på varierande väder (sol och regn vid rätt tillfällen) och druvorna skördades under optimala förhållanden under september. Den nya årgången 2018 levererar fräsch frukt och rik palett.  
 

 

 


Hälsningar, Fredrik
Club Amarone

 Brunellis vinvårdsläge i klassiska Valpolicella med gården i bakgrunden

 


Corte Cariano är producerat till 100% av huvuddruvan i Amarone som heter Corvina. Dessutom har druvorna, likt för Amarone, genomgått en så kallad appassimento vilket betyder att druvorna torkas under flera veckor innan de pressas.

 

Corte Cariano är producerat till 100% av huvuddruvan i Amarone som heter Corvina. Dessutom har druvorna, likt för Amarone, genomgått "appassimento" vilket betyder att druvorna torkas under flera veckor innan de pressas. Corte Cariano bjuder på en intressant insyn i hur grundkomponenten i Amarone, druvan Corvina, smakar på egen hand.

Amaroneproducenten Brunelli är idag en av våra mest populära producenter från Valpolicella. Dom producerar förvisso två prestigeamarone som placerat dem i den absoluta toppen bland Valpolicellas kvalitetsproducenter. Men Brunelli har mycket bra pris-kvalitet på alla viner. Corvina-druvan, Valpolicellas viktigaste druva, odlas i stort sett enbart Valpolicella, men återfinns idag även i Lombardiet i ett begränsat område nära Gardasjön. Trots att druvan är Valpolicellas mest odlade druva så är det relativt sällsynt med viner som producerats till 100% av Corvina.

Druvorna till Corte Cariano kommer från kalkstensrika jordar och knappt 40-år gamla vinstockar.

Druvorna skördas manuellt, normalt under början av oktober, för att därefter genomgå en 60 dagar lång appassimento i små trälådor. Efter jäsning följer en 10 dagar lång maceration då skalen har fortsatt kontakt med vinet. Vinet mognar i 3.000 liter stora ekfat innan buteljering och ytterligare fyra månader mognad på flaska.

Färgen är djupt rubinröd. Doften visar upp fina toner av björnbär, röda vinbär, körsbär och sekundära toner av kryddor. Frukten är mjuk och fräsch i munnen som balanseras fint av polerade taninner.

Alkoholhalt: 13,5%

Restsockerhalt: 6.3 gram/liter

Fyllighet (förklaring): 8 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Lagringspotential: Årgång 2018 är mycket bra nu. Kommer att utvecklas något kommande 12 - 18 månader. Servera sval, cirka 17 grader, gärna till charkuterier, en god pasta, lyxiga hamburgare eller grillat lamm? Drick 2021 - 2023.

Artikelnr: 72992, pris: 170 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget