Visa in en webbläsare
 
 
 
Sverigepremiär! Vi släpper ännu en Champagne från topphuset Franck Bonville i södra Champagne - Côte des Blancs. I Côte des Blancs produceras Champagnes finaste Chardonnay-druvor. För första gången kan Franck Bonville Champagne Brut Prestige, Blanc de Blancs från 100% Grand Cru fält, beställas i Sverige. Pris 395 kr/flaska.
 
 
Franck Bonville har sin verksamhet i Grand Cru byn Avize, mitt i södra Champagne som benämns Côte des Blancs (här odlas i princip bara Chardonnay och namnet refererar dels till detta samt jordmånen av vit kalksten). Franck Bonville, som idag drivs av sonen Olivier, äger ca 20 hektar vingårdar, alla klassificerade som Grand Cru. Huvuddelen, 15 hektar, ligger i Avize och resterande i grannbyarna Cramant och Oger. Franck Bonville producerar enbart Blanc de Blancs från egna odlingar förutom roséversionen som innehåller 12% Pinot Noir från Ambonnay (Grand Cru i Montagne de Reims).
 
 
Bonvilles Blanc de Blancs Brut Prestige har mognat fyra år på flaska med jästen innan degorgering i januari 2017.
 
 
 
"A rich base note of roasted nut supports flavors of lemon meringue pie, quince paste, toasted coconut and cumin and spun honey. There's lovely creamy texture to this, with finely meshed acidity throughout." - 92p Wine Spectator
 
 
 
Druvor: 100% Chardonnay (Blanc de Blancs) från Grand Cru klassade vinfält i Avize
 
Dosage: 6.6667 g/l (se förklaring nedan)
 
Lagringspotential: Drick 2017 - 2022+.
 
Servera riktigt sval som aperitif, till ostron, hummer eller en rik fiskrätt.
 
 
Artikelnr: 72286, pris: 395 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
 

Traditionella metoden

 
källa: wikipedia
 
 
Det så kallade klassiska sättet (dock inte det äldsta) att tillverka mousserande vin kallas populärt champagnemetoden eller méthode classique som den exakta benämningen enligt EU lyder. Förr användes beteckningen méthode champenoise men denna beteckning är ej längre tillåten, då den innebar ett visst mått av renommésnyltning.
 
Vinet jäses en gång på fat för att därefter genomgå en andra jäsning på flaska efter tillsättning av jäst, näringsämnen för jästen, samt socker. Den andra jäsningen resulterar i ett naturligt kolsyrat vin.
 
Jästfällningen måste därefter avlägsnas. Detta börjar med remuage som innebär att flaskan i omgångar vänds med halsen nedåt och skakas lätt för att flytta jästfällningen till flaskans hals. Detta sker i små steg där flaskans orientering successivt ändras. Slutligen kyls halsen de uppochnervända flaskorna så att fällningen fryser till ett litet isblock, flaskorna vänds upprätt och den tillfälliga förslutningen (normalt en kronkapsyl) öppnas så att fällningen skjuts ut av övertrycket i flaskan. Därefter fylls flaskan på med den saknade volymen och förses med en vanlig champagnekork samt grimma.
 
Processen att avlägsna jästfällningen kallas degorgering. Historiskt gjordes de olika momenten för hand men hela processen är numera automatiserad för de flesta viner. I samband med påfyllningen av den saknade volymen är det vanligt att tillsätta en viss mängd socker upplöst i vin för att ge det mousserande vinet en mjukare smak. Sockertillsättningen kallas dosage och den tillsatta vätskan liqueur d'expedition.
 
I många fall lagras vinet på jästfällningen - sur lie - under kolsyretryck under en längre tid innan degorgeringen sker, för att få mer mogen karaktär. För icke årgångsmärkt champagne krävs minst 15 månaders lagring på jästfällningen och för årgångsmärkt champagne minst tre år.
 
Den traditionella metoden används för champagne, alla europeiska viner med beteckningen crémant, cava, bättre varianter av sekt och övriga mousserande viner som har beteckningar som méthode classique eller fermented in this bottle på etiketten (observera dock att även de ovanliga ursprungs- och dioisemetoderna jäser vinet enbart på flaska).
 
 
 
 
Vänliga hälsningar, Fredrik Montelius