Visa in en webbläsare
 

Ny superårgång! Argentieras Bolgheri Superiore från 2018 

God morgon! Idag släpper vi den nya superårgången 2018 av Argentieras Bolgheri Superiore. Årgång 2018 är i likhet med 2016 en éxceptionellt bra årgång i Bolgheri 

OBS att det fortfarande står 2017 på systembolaget.se men det är årgång 2018 vi har i lager och som levereras. Årgång 2017 är slutsåld sedan i början av året.

Argentiera börjar bli en etablerad ”raising star” i Bolgheri. Husstilen är rena, fräscha viner och mognad på använda franska ekfat för försiktig påverkan av ek. Argentieras vinfält har ett helt unikt läge i södra Bolgheri, högt belägna och utsatt för vind vilket ger dels fräschare viner än det normala i Bolgheri, och även ideala förutsättningar för att få fram friska och hälsosamma druvor. 

Årgång 2018 levererar en fräsch och bärig version med fin precision i frukten. Den är redo att njuta av nu men kommer att utvecklas fint kommande minst fem år. Servera till den perfekta matmatchningen - Rödvinsmarinerad hjortstek.

 

Trevlig helg!
Fredrik Montelius

 


Argentieras en hektar stora vinfält "Ventaglio" där det växer cabernet franc-druvor. Dessa druvor ingår i Argentiera Bolgheri Superiore 2017.  

 

Producenten Argentiera, från det toskanska vindistriktet "Bolgheri" är en ny stjärna i det absoluta toppskiktet av italiens vinproducenter med en rad mycket tunga utmärkelser de senaste två åren. Prisbilden har inte hängt utan ligger än på ungefär hälften av vad mer kända vinhus som Le Macchiole, Sassicaia och Ornellaia tar för motsvarande kvalitet. 

Argentiera 2018, visar upp både fräschör och precision. Vinet som är producerat av de klassiska Bolgheri-druvorna (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot) visar upp en ovanligt fräsch och mineralrik sida av Bolgheri. Detta tack vare att Argentieras växtplats är unik i Bolgheri med högt belägna vinfält och jordmån som domineras av lera, kalksten och grova stenar. 


Robert Parker om Argentiera 2016 (årgång 2018 är inte poängsatt), 97 poäng:

 
 

"This is a dark and penetrating Tuscan red that is beautifully elevated, thanks to the extremely elegant and buoyant quality of the aromas. They lift gracefully from the glass with light-footed, almost fleeting character." - Robert Parker

 
 
"However, don't underestimate the power and the concentration of the wine, because this vintage delivers both with abundance. A Dream Team is in the works. Tenuta Argentiera has made the excellent decision to bring in Leonardo Raspini as general manager of the estate. Raspini worked for Ornellaia for 14 years and helped to shape much of the identity of the Bolgheri appellation."
 
 
 

Druvor, jordmån och vinifiering: 50% cabernet sauvignon, 40% merlot, 10% cabernet franc. Druvorna skördas för hand från vinplantor som planterades 1999 och är belägna 200 meter över havet i ler-, kalkstens- och steorienterade jordar. Efter skörd tas stjälkarna bort innan druvorna får jäsa i rostfria tankar under 25 - 30 dagar. Vinet mognar därefter 18 månader i franska barrique (häften nya och hälften använda). Efter ekfaten mognar vinet ytterligare 12 månader i flaska innan det släpps till försäljning.
 

Lagringspotential Årgång 2018 är en exceptionellt bra årgång redo att njuta av. Drick 2021 - 2026+.

Servering: Servera vinet 18 grader. Lufta gärna i karaff om det avnjuts under 2020. Detta är ett kraftfullt vin och därför rekommenderar jag att gommen värms upp med ett lättare rödvin först. 


Alkoholhalt: 14,5%
 
Restsockerhalt: < 1 gram/liter.
 
Fyllighet (förklaring): 10 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 
 
 
Artikelnr: 72846, pris: 692 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis). OBS att det fortfarande står 2017 på systembolaget.se men det är årgång 2018 vi har i lager och som levereras. Årgång 2017 är slutsåld sedan början året.
 
 
Beställ på Systembolaget

 


 

Rödvinsmarinerad hjortstek
 

Hjortköttet är gott, magert och har mycket låg kolesterolhalt. En tillagad hjortstek innehåller endast ca 2,5 % fett, vilket kan jämföras med nötstek där fettet utgör ca 11,5 % och fläskstek ca 15,5 %. När du serverar hjortstek räkna med att det går åt ca 200 g per person.

För att lyckas med att få en perfekt hjortstek bör stektermometer användas. Stoppa in kött- termometern med spetsen i köttbitens mitt. Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man väljer, men det tar också längre tid innan köttet blir färdigt. 


Rekommenderade innetemperaturer för hjortstek:
- Blodig 55 grader C
- medium 58 grader C
- Genomstekt 62 grder C

 

Ingredienser (4 portioner)

· 800 gram viltstek
· 2 dl rödvin
· 0,5 gul lök
· 0,5 morot, skivad
· 30 gram, en bit rotselleri, tärnad
· 5 cm purjolök, skivad
· 3 msk majsolja
· 2 lagerblad
· 1 klyfta vitlök
· 3 krm svartpeppar
· 2 msk japansk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
· Stekning: 1 msk smör
· 1 klyftad gul lök
· 1 skivad vitlöksklyfta
· Skysås: 4 dl silad marinad
· 1 msk maizena majsstärkelse
· 0,5 tsk salt


Gör så här

1. Lägg viltsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.

2. Blanda samman marinaden och häll över viltsteken. Låt viltsteken marinera från några timmar minimum 5 timmar men kan ligga i marinad upp till 2 dygn Vänd då och då påsen med steken.

3. Sätt ugnen på 125 grader.

4. Lyft upp viltsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en kastrull).

5. Salta och peppra viltsteken runt om.

6. Bind gärna upp steken med lite steksnöre.

7. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden).

8. Bryn steken runt om i en stekgryta eller stekpanna och 1 msk smör.

9. Stek grönsakerna med steken i stekgrytan eller lägg över efterhand i en ugnsform.

10. Tillsätt 2-3 dl av den avsilade marinaden.

11. Sätt in i mitten av ugnen.

12. Stek i 1,5 - 2 timmar tills köttets innertemperatur är 62 grader för mediumstekt och 68 grader för genomstekt kött.

13. Ös viltsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2 gånger.

14. Ta ut viltsteken och låt det vila i 30 minuter.

15. Sila av skyn från ugnspannan i en såskastrull.

16. Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar samt ev. lite soja.

17. Servera viltsteken i skivor med den redda stekskyn och stekt potatis.

 

Skål och smaklig måltid!