Världsklassvin! "Vergelt's Gott" 2019
Dina Viners Per Bill skriver: Världsklassvin: Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, härlig balans, läcker syra, viss fruktsötma och inslag av grapefrukt, persikor, aprikoser, hjortron, muskot, sälta, flinta, blommor. puffat ris, mineraler och fat.
Martin Muthenthalers Grüner Veltliner "Vergelt's Gott" (välsignelser från Gud) är vinifierad i 900-liters ekfat. Druvorna kommer från 25 år gamla vinstockar som växer på 350 - 400 meter över havet i klassiska Wachau. Här fås ett av Österrikes finaste uttryck av Grüner Veltliner. Passar lika bra som aperitif som till en god fisksoppa eller grillad kyckling.
Martin Muthenthaler is producing some of Austria’s finest Rieslings and Grüner Veltliners. He developed a new style for wines from the Wachau based on healthy fruits of unirrigated vines... the resulting style focuses on purity, brightness, freshness, elegance and minerality.. skriver Robert Parker.
Trevlig helg!
Fredrik Montelius
"On the palate, this is a deep, lush and intense, very fine and elegant, quiet Veltliner with great balance and flowing on a very fine and crystalline acidity railway that carries this to a long, complex and exalted finish." (93-94)p Robert Parker
"From terraced vineyards beyond the single vineyards and vinified in oval 900-liter oak vats, the Grüner Veltliner Vergelt's Gott (meaning "thank you") shows an intense yellow color and opens with a clear, deep and fascinating toasty bouquet reminiscent of rendered speck but also herbs and crystalline flint-stone aromas."
Jordmån och höjd över havet: Marken består av lerjord. Vinstockarna är belägna 350 - 450 meter över havet. Vinstockarna är 25 år gamla. Efter skörd jäser druvorna i 900-liters ekfat följt av mognad på ek.
Druvor: 100% grüner veltliner
Alkoholhalt: 13,5%
Restsockerhalt: < 1 gram/liter.
Lagringspotential: Årgång 2019 är enastående bra nu. Drick 2021 - 2025+.
Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 8 - 10 grader. Passar lika bra som aperif som till fiskrätter, ostron, fågel och kalvkött.
Artikelnr: 92560, pris: 299 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
Den klassiska delen av Wachau utgörs av dalgången "Spitzer Graben".
Martins karriär som vinodlare var inte förutbestämd utan föddes av nödvändighet. Hans farföräldrar och föräldrar hade redan drivit en gård i Elsarn, först som ett gods senare som druvleverantör för kooperativet.
Martin utbildade sig för att bli mekaniker och höll sig indirekt till vinframställning genom att arbeta som förare för kooperativet Freie Weingärtner Wachau.
Under omstruktureringen och bytet av namn till Domäne Wachau förlorade han sitt jobb och var tvungen att börja omorganisera sitt liv.
2006 gjorde gjorde Martin dygd av nödvändighet och han tog över sina föräldrars vingård - allt tillsammans tre hektar som är spridda över Spitzer Graben. Inte så mycket, men eftersom terrasserna odlas organiskt, och eftersom vinfälten är branta skulle Martin inte kunna klara mycket mer på egen hand.
De redan svåra förhållandena i Wachau hittar en ny dimension i Spitzer Graben. Vinodlingarna är högre och de karga och steniga jordarna på terrasserna Bruck och Schön bär mindre och färre druvor. Större mängder inte skulle mogna till perfektion.
Klimatet är kallare och även på sommaren blir det för friskt att sitta ute på kvällarna. Inga andra vingårdar är lika branta som Bruck och Brandstatt och ibland växer vinstockarna direkt i sten. Dessa extrema förhållanden är perfekta för att skapa originella och distinkta Riesling och Veltliner.
|