Visa in en webbläsare
 
 
 


Sverigepremiär! För första gången kan Lorenzo Begalis mycket fina Valpolicella Classico beställas i Sverige. 2019 gav en balanserad och fräsch växtsäsong. Lite svalt och regnigt i början av sommaren följt av värme och solrika dagar vilket i slutändan gav druvor av hög kvalitet. Servera Valpolicella svalt kring 15 grader till charketurier, pasta, pizza, sallad eller salta ostar. Fungerar även till det mesta på en härlig sommarbuffé tack vare de snälla tanninerna i vinet som inte krockar med grundsmaken umami. Pris 185 kr per flaska. Del sex av vinteknik hittas längst ner i brevet... dagens avsnitt behandlar just tanniner.

 
 

"Despite the wine’s simplicity, this is one of the nicest base Valpolicellas I have tried. If you can name but two producers in Valpolicella (I’m betting they are Dal Forno and Quintarelli), it’s now time to add a third: Lorenzo Begali." - Parker

 
 
Robert Parker om Begalis Valpolicella Classico":
 
"The Valpolicella Classico exhibits a bright ruby color and very distinct aromas of Maraschino cherries, dried cranberries and sweet almond marzipan. The intensity and clarity of the wine’s appearance is of special note. Easy fruit and drying mineral aromas wrap around the palate. Despite the wine’s simplicity, this is one of the nicest base Valpolicellas I have tried. It exudes energy and good cheer.."
 
"Lorenzo and his children Giordano and Tiliana make the most exciting wines in the region today. These are inaugural reviews (Begali has never been reviewed by The Wine Advocate). Visiting this small estate, tall and lanky Giordano will win you over with his impassioned dedication to the traditional Pergola Veronese growing system. He and his father believe that overhead trellising is the secret to making quality wine and controlling yields. Having now tasted this beautiful collection of new releases, I am a true Begal-iever." - Parker
 
 
 
 

Jordmån: Plantorna planterades för 25 år sedan. Jordmånen är av typen silt vilket är något mitt i mellan sand och lera. Vinfältet är beläget 150 - 200 meter över havet i den klassiska delen av Valpolicella.  

Doft och smak: Pigg syra och mineralitet som bär upp den rena fina frukten av körsbär och mogen jordgubb. Tanninerna är mjuka och angenämna.
 

 
Druvor: Corvina 65%, Rondinella 30%, övriga druvor 5%
 
Alkoholhalt: 12,5%
 

Restsockerhalt: 0.7 gram/liter. 

Fyllighet (förklaring): 6 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9. 

Sulfiter: 22 mg/75cl (mycket lågt). Sulfiter har använts i vintillverkningen sedan flera tusen år tillbaka. Sulfit reducerar oxidation av musten och gör att även bakterier i kärl, druvmust och i det färdiga vinet kan elimineras. Detta gör att vinets hållbarhet och livslängd ökar. Sulfiter är ett samlingsbegrepp för svavelföreningar med E-nummer 220, 224 och 228. WHO – World Health Organisation har som rekommendation att den dagliga dosen av sulfiter inte bör överskrida 0.7 mg per kg kroppsvikt. För en normalviktig person innebär det ca 50 mg/dygn. I industriella rödviner brukar sulfithalten vara 80 – 150 mg/liter och för vitt vin 150 – 250 mg/liter. I boxviner ofta ännu högre. Detta medför att redan efter 2-3 glas kan den rekommenderade max-dosen vara överskriden för boxviner. För stora intag av sulfiter kan ge upphov till allergiska besvär, astmatiska problem, och huvudvärk.  

 

Lagringspotential: Årgång 2019 är ung nu, men detta vin ska njutas ungt och är perfekt redan i sommar. Drick 2020 - 2021.
 
Servering: Behöver inte luftas. Servera vinet 16 - 18 grader.
 
 
Artikelnr: 78036, pris: 185 kr/flaska
 
Beställ på Systembolaget
 

 

 

Vinteknik - del 6: Tanniner

Tanniner finns i de yttre lagren av skalen, stjälkarna och kärnorna. Om skalen behandlas för ovarsamt och pressas för hårt riskeras att för många av dessa celler brister vilket resulterar i för stor extraktion av tanniner. 

Stjälkarna är rika på tanniner så om dessa får kontakt med druvjuicen fås mer tanniner i vinet.
Kärnorna innehåller tanniner, 20 – 55% av den totala mängden så därför är det mycket viktigt att kärnorna är mogna vid skörd. Bilden ovan visar en "micro-vinification" (mikrojäsning och maceration) där druvorna från en liten del av vinfältet genomgår alkoholjäsning och maceration då färg och smak urlakas från druvornas skal. 

Tannin en naturligt förekommande polyfenol som finns i växter, frön, bark, trä, löv och fruktskal. I växten förvaras tanninet i små celler som går sönder om någon äter av den. Detta är ett skydd för att göra växten svårsmält och illasmakande, främst för insekter. Omkring 50% av torrvikten av växtblad är tanniner. När det gäller vin så tillför tannin både bitterhet, strävhet och komplexitet – dvs det får vinet att till olika grad smaka ”torrt”. Tannin har en sammandragande effekt och smakar därför mycket torrt. Du kan känna det specifikt på mitten av tungan och den främre delen av munnen.
Tanninerna i vin kommer i huvudsak från vindruvorna det gjorts på och från ekfaten det lagrats i.
Tanninet i druvan kommer uteslutande från skalet, kärnorna och stjälkarna. Därför tenderar röda viner att ha en väsentligt högre nivå av tanniner än vita viner, eftersom röda viner vid framställning oftast har en mycket längre kontakt med druvorna (under macerationen) vilket ger tanninerna mer tid att lösas upp i vinet.

Vissa typer av vin har en högre nivå av tanniner än andra, beroende på vilken druva som använts. T.ex. är Nebbiolodruvan, som används i bl.a. italienska Baroloviner, en mycket tanninrik druva vilket också återspeglar sig på vinet som oftast är mycket stramt och torrt.

Då mycket av det vin som produceras också lagras på ekfat, så tillförs via fatet också tanniner via kontakten mellan vinet och träet.

Druvor med hög tannin-nivå – Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Montepulciano, Petit Verdot, Petit Sirah

Druvor med låg tannin-nivå – Corvina, Rondinella, Pinot Noir, Merlot, Zinfandel, Barbera, Primitivo, Grenache.

 

Önskar en trevlig och god helg!
 
Fredrik Montelius