Visa in en webbläsare
 
 

Årets grillvin - Botonero 2019

Nebbiolo från de italienska alperna. Vi har precis fått hem den nya mycket bra årgången 2019 (förra årgången utsedd till årets grillvin av diderot.se). Botonero levererar ett mjukt, fräscht, fruktdriven och sanslöst gott vin. Tänk en Valpolicella fast producerad till 100% av den eleganta Barolo-druvan nebbiolo.

Druvorna skördas manuellt under andra halvan av oktober från vinfält belägna 300 till 700 meter över havet. Vinet har inte ekfatslagrats utan vinet har fått mogna åtta månader på ståltank innan buteljering. Den årliga produktionen är 32.000 flaskor av Botonero. Intresset för Botonero har varit mycket stort sedan det lanserades i Sverige.

 

 

 

Hälsningar, Fredrik
Club Amarone

 


Mamete Previstinis vingårdsläge i vackra Valtellina-dalen"Stilmässigt har deras viner aldrig varit mera rätt i tiden med ”mountain wines” och ”heroic viticulture” som nutidens ledord världen över. Kvalitetsmässigt har de heller aldrig varit bättre."


"Här, i Italiens nordligaste region, omgivet av ett dramatiskt Alp-landskap odlas Chiavennasca (Nebbiolo) på branta, terrasserade sluttningar vilket återspeglas i svala, strama, eleganta viner med Nebbiolos omisskännligt läckra druvparfym." - Madeleine Stenwreth, Master of Wine om Valtellina

 

Mamete Prevostini är enligt mig och många Valtellinas intressantaste, mest tongivande och framförallt den producent som förmår att realisera Valtellinas fulla vinpotential. Huset producerar dock en hel range av viner, allt från fräscha vardagsviner, likt Botonero, till stora komplexa lagringsdugliga viner.
 


Vinbloggaren Diderot.se om Botonero:

"Botonero - Sann Nebbiolokärlek! Valtellinaproducenten Mamete Prevostini hanterar den kära Nebbiolodruvan på ett helt unik sätt. Ofta är deras viner fyllda av karaktär i kombination med en silkeslen kropp. Deras något rockigare Botonero har fallit mig helt i smaken.

Doften är fylld av välbekant Valtellinafrukt av mogna körsbär och björnbär tillsammans med en avslutande kryddighet och lakritston. Ingen tvekan om att vinet är en värdig efterföljare till tidigare årgångar av Botonero. Munnen översköljs med en fräsch blandning av körsbärsaromer, granatäpple, lakrits, vanilj och färska örter."

 

Servera vinet 16 grader till det mesta som läggs på grillen men funkar  utsökt även till pasta, förrätter av grönsaker, fisk, kyckling, eller milda ostar. 

Druvor: 100% nebbiolo

Alkoholhalt: 14%

Restsockerhalt: 4 gram/liter

Fyllighet: 7 (12) - förklaringar. Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Lagringspotential: Årgång 2019 är redo och mycket bra nu. Drick 2021 - 2022.

Artikelnr: 72227, pris: 199 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget