Visa in en webbläsare
 
 

Supersläpp från Dr Hermann! Ett fåtal flaskor Spätlese 2019 från vingårdsläget Erdener Treppchen
 

Godmorgon! Nu är det premiär för Dr Hermanns Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2019. Vinet släpps i tillfälliga sortimentet och antalet flaskor är mycket begränsat av detta högt poängsatta vin och årgång. Jag flaggar för att dessa nog tar slut väldigt snabbt för beställning på systembolaget.se. Det finns även flaskor i 17 butiker runt om i landet. 

 

Vinet kommer från vinstockar planterade för 110 - 170 år sedan i det världsberömda vingårdsläget "Erdener Treppchen". Endast 6.000 flaskor produceras årligen.

 

Jag älskar att njuta av riktigt bra Spätlese till heta asiatiska rätter (med kryddstark smaksättning), eller skaldjur. Det här kan också vara ett spännande vin att servera till midsommarbufféns alla smakkombinationer. Vinet är fruktigt med mycket frisk smak, har sötma och inslag av gröna äpplen, mineral, krusbär, honung och citron. Serveras vid 8-10°C.
 

 


Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 



Julia och Christian Hermann 


"Round and piquant on the well-concentrated, filigreed and finessed yet juicy palate, this is a gorgeously salty and piquant Spätlese with a highly stimulating finish and ripe apple aromas on the aftertaste.
 

This is buoyant, frisky and highly elegant, possibly the finest Treppchen Spätlese I have tasted from Christian Hermann so far." - 96p, Robert Parker

 

"Entirely based on healthy grapes from the first-class parcels Kribslay and Hödlay, the 2019 Erdener Treppchen Riesling Spätlese opens with a picture-book bouquet of a Spätlese from this amazing terroir. Clear, intense, precise and flinty on the nose, offering perfectly ripe Riesling fruit with weathered slate as well as herbal aromas in a highly delicate and even floral way. Fermented entirely in stainless steel. Total production: 6,000 bottles."

 

 

Jordmån/jordart: Vinstockarna är 110 - 170 år gamla. Jordmånen består av blå-grått skiffer. Musten jäses med den vilda jästen från druvorna vid 16 grader i ståltank. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Efter alkoholjäsning är jästen kvar i kontakt med vinet under sex månader i ståltank. Vinet filtreras en gång ett par dagar innan buteljering.

 

Druvor: 100% riesling

Alkoholhalt: 9%

Restsockerhalt: 70,5 gram/liter.

Fruktsyra: 7.9 gram/liter.

Fyllighet: 5 (12), sötma: 5 (12), fruktsyra: 10 (12) - förklaringar

Lagringspotential: Årgång 2019 är en mycket bra årgång i Mosel och denna årgång är den högst poängsatta av Parker för detta vin. Drick 2021 - 2029+.

Servering: Servera vinet svalt kring 8 - 10 grader som sällskapsvin, till heta asiatiska rätter (gärna med sötsur eller kryddstark smaksättning), skaldjur eller fiskrätter.

Artikelnr: 93428, pris: 219 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget


 

Vingårdsläget Erdener Treppchen i Mosel


Dr Hermanns vingård grundades 1967, men familjen har tradition att framställa vin sedan 450 år tillbaka. Det var uppdelningen av familjegodset som ledde till skapandet av vingården Weingut Dr Hermann då Rudy Hermanns far, den läkare med samma namn, använde sin andel för att på egen hand, utvidga vinfälten och bygga en modern källare i Erden. Idag arbetar Rudy tillsammans med nästa generation, hans son Christian som är husets vinmakare.

Egendomen ligger i byn Erden i distriktet Bernkastel (Mittelmosel) och omfattar totalt 14 hektar. Dr Hermann arbetar totalt 140 olika plottar och skördar riesling från vinstockar på de branta skifferbackarna i tre kända vingårdar: Erdener Prälat, Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten. Många av vinstockarna planterades för mer än 100 år sedan.  

 

Traditionella bestämmelser för tyska viner

 

Dr Hermanns Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2019 tillhör kvalitetsklassen Prädikatswein och har tillägget / prädikatet Spätlese

Den tyska vinlag som har tillämpats från 1971 utgår från druvornas mognadsgrad (mustvikten) och delar in vinerna i följande fyra kvalitetsklasser:

  1. Tafelwein, motsvarar bordsvin. Om beteckningen Deutscher Tafelwein används måste vinet vara gjort uteslutande av druvor odlade i Tyskland.
     
  2. Landwein, motsvarar det franska Vin de pays och kan sägas vara ett bättre bordsvin.
     
  3. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, förkortas QbA, och är ett kvalitetsvin från en av de tretton regionerna. Chaptalisering (tilsätta socker före jäsning) är tillåten. Om enbart beteckningen Qualitätswein och inget prädikat (se nedan) förekommer på en vinetikett rör det sig om ett QbA-vin.
     
  4. Qualitätswein mit Prädikat eller Prädikatswein, den högsta klassen, förkortas QmP. Även detta vin måste ha sitt ursprung i en av de tretton kvalitetsvinregionerna. Till skillnad mot QbA får socker inte tillsättas före jäsning för att höja alkoholhalten, s.k. chaptalisering.


För Prädikatswein måste vinet dessutom ha ett särskilt tillägg, så kallat prädikat, på etiketten. De olika prädikaten är minimigränser för druvornas mognad, som varierar beroende på distrikt och druvsort.

Prädikaten är:

  • Kabinett, skörd vid normal tidpunkt, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 8,5-11,5 procent. Potentiell alkoholhalt är den alkoholhalt som vinet får om det jäser ut helt till ett torrt vin.
     
  • Spätlese, sen skörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 10-13 procent.
     
  • Auslese, utvalda klasar ur den totala skörden, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 11-14,5 procent.
     
  • Beerenauslese, utvalda övermogna druvor, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 15,5-18 procent.
     
  • Trockenbeerenauslese (TBA), utvalda övermogna druvor som skrumpnat efter att ha angripits av ädelröta, botrytis, motsvarar en potentiell alkoholhalt på minst 21,5 procent. Restsockerhalten är mycket hög då den faktiska alkoholhalten i vinerna ofta ligger i trakterna kring 7-8 procent.
     
  • Eiswein, druvor som plockats och pressats i fruset tillstånd. Har samma minimigränser som Beerenauslese, men druvorna har ej angripits av botrytis.