Visa in en webbläsare
 
 

Med detta utskick är det sverigepremiär för Monte Santoccios Valpolicella!

Varje år väljer jag ut en Valpolicella som får representera den nya årgången. I år har jag valt Monte Santoccio som med årgång 2018 levererar sin finaste Valpolicella hittills och en av de bästa jag provat från denna årgång. 2018 gav en balanserad och fräsch växtsäsong. Lite svalt och regnigt i början av sommaren följt av värme och solrika dagar vilket i slutändan gav druvor av hög kvalitet. Servera Valpolicella svalt kring 15 grader till charketurier, pasta, pizza, sallad eller salta ostar. Fungerar även till det mesta på julbordet tack vare de snälla tanninerna i vinet som inte krockar med grundsmaken umami. Pris 189 kr per flaska.

 
Druvorna skördas under slutet av september/början av oktober från husets vinfält belägna 300 - 400 meter över havet i klassiska Valpolicella. Vinrankorna, 15 till 50 år gamla, växer kalkstensrik jord. Efter skörd tas skälkarna bort från klasarna innan vinet genomgår jäsning och maceration under 15 dagar. Slutligen mognar vinet i betongcontainers under 7 - 12 månader innan buteljering. Nicola började använda betongcontainers för fyra år sedan
 
Doft och smak Pigg syra och mineralitet som bär upp den rena fina frukten av röda bär (ljusa körsbär, jordgubb) och lite kryddor i eftersmaken. Tanninerna är mjuka och angenämna.
 
Druvor: corvina 40%, corvinone 30%, rondinella 20%, molinara 10%
 
Lagringspotential: Årgång 2018 är mycket bra nu. Drick 2019 - 2020. Servera vinet svalt, 15 grader till pasta, pizza, sallad, det mesta på julbordet eller charketurier.
 
Alkoholhalt: 12%
 
Restsockerhalt: 0.6 g/l (extremt lågt)
 

Sulfiter: 14 mg/liter (extremt lågt, 10.5 mg/75cl).

Sulfiter har använts i vintillverkningen sedan flera tusen år tillbaka. Sulfit reducerar oxidation av musten och gör att även bakterier i kärl, druvmust och i det färdiga vinet kan elimineras. Detta gör att vinets hållbarhet och livslängd ökar. Sulfiter är ett samlingsbegrepp för svavelföreningar med E-nummer 220, 224 och 228. WHO – World Health Organisation har som rekommendation att den dagliga dosen av sulfiter inte bör överskrida 0.7 mg per kg kroppsvikt. För en normalviktig person innebär det ca 50 mg/dygn. I industriella rödviner brukar sulfithalten vara 80 – 150 mg/liter och för vitt vin 150 – 250 mg/liter. I boxviner ofta ännu högre. Detta medför att redan efter 2-3 glas kan den rekommenderade max-dosen vara överskriden för boxviner.

För stora intag av sulfiter kan ge upphov till allergiska besvär, astmatiska problem, och huvudvärk.  

 
Artikelnr: 73934, pris: 189 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
 
 
 
 
Bästa hälsningar från Fredrik och Nicola Ferrari. Bilden högst upp i brevet är tagen tidigare i höst av Nicola under skörden av årets druvor.