Visa in en webbläsare
 
 

Mästarklass - Ernesto Ruffo Valpolicella Superiore 2015

God morgon. Leonardo Ruffo har gett äran till Club Amarone att få släppa de första flaskorna av Valpolicella Superiore 2015. Jag har varit i kontakt med Leonardo Ruffo under hela hösten kring när den nya årgången skulle släppas. Och för tre veckor gavs grönt ljus och Leonardo Ruffo meddelade:
 

"It is FANTASTIC. The wine is fantastic and already won GOLD MEDAL for Wine Hunter International, but you know my obsession for the perfection: I want that my wines are spectacular when the client taste it."  - Leonardo Ruffo
 

Husets Valpolicella Superiore "Campogadis" är en av de mest imponerande Valpolicella Superiore jag provat. Årgång 2015 en toppårgång i Valpoliella. Detta är samlarobjekt för den som söker det maximala uttrycket av rikedom och finess från Valpolicella. Vinerna ligger i högsta prisklass för Valpolicella, men i denna klass levererar de mycket bra pris-prestanda. 

Valpolicella Superiore "Campogadis" (årgång 2013) blindprovades i januari 2018 av den blytunga Decanter-panelen: Andrew Jefford, Michael Garner och Andrea Briccarello. Vinet fick 96 poäng och kom med i listan över "Top wines of 2018", se juryns kommentarer nedan. 

 



Hälsningar Fredrik
Club Amarone

 



Ernesto Ruffo drivs idag av sonen Leonardo Ruffo (ovan) tillsammans med ett vakande öga och en energisk hjälpande hand från Ernesto. Jag kan varmt rekommendera att besöka denna lilla vingård belägen på höjderna ovan Mezzane di Sotto i östra Valpolicella.


"On the palate this is a deep, profound, searching wine with magnificent tannic structure, powerfully sustained fruit flavours, and the innate exoticism. A masterclass in a glass." - 96p. Andrew Jefford, Michael Garner och Andrea Briccarello (Decanter)

 

"Located on the hills of San Briccio, the unique microclimate and volcanic soils contribute greatly to the character of wine from this small family estate, which is run by Ruffo, who has been making wines here for decades. Dense, rich, close-textured and suggestive. There is oak here but it's well integrated, rendered creamy by the mass of fruit. It has a sumptuously composed aromatic profile, though evidently in the richer style with appassimento fruit."

 

Vinfält, druvor, jordmån och vinifiering: Valpolicella Superiore "Campogadis" produceras av corvina, corvinone, och rondinella. Vinplantorna är 45 år gamla och dessa är belägna på höjderna ovan Mezzane di Sotto i östra Valpolicella. Det ett hektar stora fältet ligger 190 meter över havet, precis bredvid Roccolo Grassis "Amarone-vinfält". Likt Roccolo Grassi-fältet består jordmånen av svart vulkanisk sten vilket bidrar till en fräsch mineralitet i vinet.

Druvorna genomgår en kort appassimento (torkning) på 8 - 20 dagar efter skörd. Innan jäsningen i ståltank tas stjälkarna bort. Vinet mognar vinet 24 månader i franska barrique (225 l) och därefter yttereligare ett par år på flaska innan de 1.000 flaskor, som produceras årligen, släpps till försäljning.
 

Druvor: Corvina 65%, Rondinella 30%, övriga druvor 5%

Alkoholhalt: 15.5%

Restsockerhalt: 2 gram/liter.

Fyllighet (förklaring): 10 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6.

Lagringspotential: Vinet är redan exceptionellt bra nu men kommer att utvecklas fint under många år. Drick 2021 - 2027.

Servering: Vinet behöver inte luftas. Servera vinet svalt kring 18 grader, gärna till kolgrillad entrecote eller en smörig svamprisotto.

Artikelnr: 79586, pris: 543 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget