Visa in en webbläsare
 
 
 

Suavias Massifitti från den spektakulära årgången 2016. Detta är utan tvekan en av deras finaste årgångar de producerat. En årgång som är extra-ordinär både på röda och vita sidan och som på ett magiskt sätt kombinerar både kraft och elegans i form av fräschör och hög syra. Massifitti måste jag erkänna är ett av mina absoluta favoritviner från Italien på den vita sidan. Gott och fräscht att njuta av bara som det är, men som även klarar av att matchas med allt från vinkokta musslor (helst då kokta Massifitti 2016 eller 2015) till mer kraftfulla fiskrätter eller en fräsch sallad med kyckling. 

Suavia visar år efter år att deras utbud av mineraldrivna vita viner tillhör toppen på den italienska vitvinshimlen. Oavsett årgång får du alltid hög kvalitet. Massifitti 2016 är inget undantag. Massifitti 2016 kan beställas för 216 kr per flaska.

 
 

"The Trebbiano di Soave Massifitti is a spectacular achievement. This special wine immediately grabs your attention thanks to the detailed automatic presentation.

 
It offers a compelling array of stone fruit, crushed mineral, vanilla bean and natural rubber aromas. Its volcanic nature comes through with elegance.
 
Massifitti is a solid and finely textured wine that leaves a lasting impression both in terms of mouthfeel and length. On a scale of high-quality Italian white wines, this expression ranks very high." - Robert Parker
 
 
Soave gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Suavia, som är det antika namnet för Soave, drivs av systrarna Meri, Valentina and Alessandra Tessari. Suavia är helt dedikerade till att producera vita viner från området.
 
Massifitti produceras till 100% av druvan "Trebbiano di Soave". Vinrankorna, drygt 10 år gamla, växer i vulkaniska jordar belägna 300 meter över havet. Efter skörd pressas druvorna och druvsaften jäses direkt utan kontakt med skalen i ståltankar. Därefter sänks temperaturen för att undvika malolaktiskt jäsning då Suavia önskar ha kvar den krispiga och friska syran. Efter vinifiering vilar och mognar vinet under 15 månader i ståltank innan buteljering.
 
 
Diderot.se om Massifitti
 
"En lätt ljusgul färg presenterar sig när första dropparna fyller glaset i värdig takt. Doften är så ljuvligt kalk- och vulkanmineralisk som bara de bästa kullar/producenter i Soaveområdet kan presentera. Kombinera det med de finaste Jasminnyanserna, så får du en underbar introduktion till hur gudomligt gott detta vin är.
 
Smaken är bara så bra och ännu ett bevis på vad de kvinnliga vinmakarna kan åstadkomma. Så rent med krispig syra tillsammans med mineraler i världsklass, touch av päron, underbar krämighet och en färsk örtighet som avslutning. Vilket fantastiskt sätt att återintroducera en antik druva som mer än väl förtjänar en plats i rampljuset. Bara för dig att ta rygg på alla viner som kommer ut från egendomen Suavia (en av mina bästa råd). För mer förföriskt vitt får du leta efter och dessutom till fyndpriser rakt igenom.
 
Passar till det mesta i skaldjursväg, inte minst till färska räkor. Tänker även pröva detta fantastiska vin tillsammans med en krämig pasta ihop med vinterns feta Nordsjötorsk. Lätt att motivera att detta vin hamnar i finalen när årets vin skall utses om ett år. Skål!"
 
 
Servera vid 8 - 10 grader.
 
Lagringspotential: 20.000 flaskor producerades av den i Soave lysande fina årgången 2016. Drick 2019 - 2023.
 
Alkoholhalt: 12.5%
 
Restsockerhalt: 3,7 gram/liter
 

Artikelnr: 74881, pris: 216 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)
 
 
Beställ på Systembolaget
 
 
Trevlig helg! 
 
Fredrik Montelius