Visa in en webbläsare
 
 

Amarone 2016 från Monte Santoccio och info om Domaine Saint Damien

Hösten börjar anlända. Den ljusa delen av dagarna blir kortare för var dag och vad passar väl bättre än att få korka upp en riktigt bra amarone och servera till en höstlig gryta. Vi har laddat upp med många nya viner som vi kommer att släppa under september och oktober så håll utkik!

Men idag är det med glädje vi kan släppa ett nytt litet parti av Monte Santoccios Amarone. Årgången är bästa tänkbara. Monte Santoccio har imponerat stort med de senaste årgångarna och med 2016 nås en ny nivå. Nicola Ferrari levererar.


Årgång 2013 fick hela 95 poäng av James Suckling. Årgång 2016 (ej poängsatt) tycker jag är mer redo 5 år efter skörd. Här fås precision och renhet i den kraftfulla  frukten. Enastående gott. 

 

 

Intresset för Domaine Saint Damiens viner överträffade våra vildaste förhoppningar och alla fyra vinerna från 2019 är helt slut. Vi inväntar att att de nya årgångarna blir klara och jag har fått information att nästa årgång av Côtes du Rhône Plan de Dieu, dvs 2020, släpps under oktober. Vi tar ett nytt part så snart som möjligt och nu ser det ut som vi kan släppa den nya årgången under slutet av oktober eller början av november. 

 


Bästa hälsningar,
Fredrik Montelius

 

  

 

"Monte Santoccio skapades av Nicola Ferrari för drygt 15 år sedan. Nicola, som arbetat tio år hos Quintarelli, fick möjlighet att ta över föräldrarnas vinrankor (idag 45 år gamla) och byggde sin familjs hem på ägorna."

 

Mycket lämpligt kom huset att rymma en källare lagom stor för att producera 30.000 flaskor vin. I den fem hektar stora trädgården växer de klassiska Valpolicella-druvorna Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara.

Druvmixen i husets Amarone är: corvina 40%, corvinone 30%, rondinella 25%, molinara 5%. Druvorna skördas manuellt under slutet av september och början av oktober. Därefter följer appassmimento fram till januari då druvorna pressas och jäses och genomgår maceration under 30 dagar innan de mognar i "tonneaux" (normalt 900 liters ekfat) under 30 månader.

Färgen är djupt mörk röd. Doften är elegant och spänner upp en nyansrik värld av mörka körsbär, mörka skogsbär, björnbär, kryddor och cederträ. Mycket lång eftersmak.


Alkoholhalt: 16%

Restsockerhalt: < 1 gram/liter.

Fyllighet: 10 (12) - förklaringar. Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Lagringspotential: Årgång 2016 är redan mycket bra. Drick 2021 - 2026+.

Servering:  Servera vinet vid 18 grader. Det är ett utmärkt vin att njuta av på egen hand. Också idealisk att servera till en höstlig köttgryta, grillat rött kött och mogen salt ost (24-månaders parmesanost). 

Artikelnr: 73044, pris: 552 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget