Visa in en webbläsare
 
 
 

Hej! Igår fick vi upp de sista flaskorna av den fina årgången av Marge 2017. 2017 är en rik och komplex årgång som levererar både kraft och fräsch frukt. Frukten visar renhet och levererar mörka fina bär inslagen i den typiska och läckra mineraliteten från spanska Priorats unika växtplats och jordmån av skiffersten. Pris 273 kr / flaska.

OBS: Systembolaget har haft olika varningsmeddelande den senaste tiden gällande att det inte går att beställa vin i "Tillfälligt sortiment" eller att få hemleverans innan påsk. Detta vin går bra att beställa, även med mobil, för leverans och upphämtning i butik.

 
Celler Encastell skördar druvorna till Marge från vinfält belägna kring byn Porrera i Priorat. Det extrema klimatet i Priorat, beläget endast 2 timmar söder om Barcelona, där druvorna bokstavligen växer på rikt bergsskiffer (Llicorella) ger det som blivit Prioratvinernas signatur - en uppfriskande mineralitet ovanpå den djupa kärnan av vibrerande frukt.

Raimon Castellví (vars efternamn otroligt nog betyder ”vinslott”) driver vineriet. Han är från Priorat men kommer ursprungligen från en annan by, Els Guiamets. Raimons hustrus familj har dock sina rötter i Porrera, och den kan göra anspråk på några av de främsta 75–100 år gamla Grenache- och Carignan-vingårdarna i byn.

Tidigare såldes dessa fantastiska druvor till det lokala kooperativet, men i samband med att det började lösas upp 1999 gick familjen över till att framställa och buteljera sina egna årgångsviner, och så småningom byggde man den källare som nu är i bruk. Idag producerar Celler de l’Encastell 25 000 flaskor årligen från sina 8 hektar odlingar, där yngre och äldre vinstockar samsas på 400–650 meters höjd över havet.

 
 
Martina Montelius och Raimon Castellví under förra årets klubbresa till Barcelona-Priorat
 
 
Raimon är tystlåten av sig, men under den lugna och avslappnade ytan döljs en vinmakare som gjort några av de bästa vinerna från en by som i sin tur gör några av de bästa vinerna i hela Priorat-appellationen.


”Marge”, vilket är namnet på stenmurarna som utgör Priorats terrasser, levererar en rik palett av medelhavskryddiga aromer och mineral ovanpå en djup kärna av mörk frukt, blåbär, mörka hallon och körsbär. Doften bjuder även nyanser av blommor. Vinet har ett bra grepp i munnen och eftersmaken är lång och angenäm.
 
Druvor: 60% Grenache, 20% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Carignan och 5% Syrah.
 
Lagringspotential: Årgång 2017 är redan mycket bra. Drick 2020 - 2023.
 
Årlig produktiuon: Marge produceras i en volym om ca 18.000 flaskor årligen.
 
Lagring: 8 månader på franska ekfat.
 
Servering: Behöver inte dekanteras. Servera vinet 15 - 18 grader gärna till vilt, eller en mustig gryta. 
 

Alkoholhalt: 15%

Restsockerhalt: 1,2 gram/liter

Sulfiter: 22.5 mg/75cl vilket är lågt. Sulfiter har använts i vintillverkningen sedan flera tusen år tillbaka. Sulfit reducerar oxidation av druvmusten och gör att även bakterier i kärl, druvmust och i det färdiga vinet kan elimineras. Detta gör att vinets hållbarhet och livslängd ökar. Sulfiter är ett samlingsbegrepp för svavelföreningar med E-nummer 220, 224 och 228. WHO – World Health Organisation har som rekommendation att den dagliga dosen av sulfiter inte bör överskrida 0.7 mg per kg kroppsvikt. För en normalviktig person innebär det ca 50 mg/dygn. I industriella rödviner brukar sulfithalten vara 80 – 150 mg/liter och för vitt vin 150 – 250 mg/liter. I boxviner ofta ännu högre. Detta medför att redan efter 2-3 glas kan den rekommenderade max-dosen vara överskriden för boxviner.
 

Artikelnr: 70562, pris: 273 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 
Beställ på Systembolaget
 
 
Vänliga hälsningar,
 
Fredrik Montelius