Nyhets

Visa in en webbläsare
 
 

Ny mycket bra årgång av Brunellis Valpolicella Superiore
 

God morgon! Då har den nya fräscha och fina årgången 2019 av Brunellis Valpolicella Superiore precis landat i Sverige. 91 poäng av James Suckling gör det till en av de högst poängsatta årgångarna. Brunellis Valpolicella Superiore har en fin frukt av friska körsbär och lite kryddighet i avslutet. Den är ett bra matvin med brett användningsområde. Servera den i sommar till italienska charkuterier eller en riktigt god pasta carbonara (recept nedan) och vår sköna musik-spellista med utvalda  . Som alltid, tänk på temperaturen! Den fräscha frukten kommer fram bättre om vinet är lite svalt (kring 16 grader).
 

 

Nyhet! Lyssna gärna på vår Spotify-spellista med musik för sköna stunder och goda viner. Passar perfekt till Brunellis Superiore ;-) 


Buon appetito e cin, cin!
Fredrik Montelius

 



Ankomst av nya ekfat hos Brunelli. Faten fylls först med vatten för att säkra att faten är täta, men också för att skölja ur och minska de nya ekfatens smak och doft-påverkan.

 


"It’s well-balanced with clean black fruit on the nose and palate. Medium body with lightly firm tannins and a clean, sweet-fruit and oak finish." - 91p James Suckling

 

Brunellis Valpolicella Superiore är producerat av 65% corvina, 25% rondinella, 10% corvinone som skördats från 30 år gamla vinstockar belägna 180 - 240 meter över havet. Jordmånen är lerorienterad och rik på sten vilket gör att plantan producererar druvor med mörk frukt. Skördeuttaget är 6.000 kg per hektar. Alla druvor skördas för hand i början av oktober. Stjälkarna tas bort från vinklasarna direkt vid ankomst till vineriet och pressas därefter försiktigt.
 
Efter följer en traditionell vinifineringsprocess då juicen genomgår en 8 - 10 dagar lång maceration och alkoholjäsning. Vinet får slutligen vila och mogna under 12 månader i 3.500 liter stora ekfat.


Alkoholhalt: 13%

Restsockerhalt: 0.8 gram/liter

Doft och smak: I doften hittas frisk körsbärsfrukt, örter, blåa plommon och en diskret ton av mandlar och viol.

Fyllighet (förklaring): 7 (12). Detta värde anger vår uppfattning på vinets fyllighet. Ett par referenspunkter: Brunelli Amarone "Titari" har fyllighet 11, Brunelli Campo del Maestro har fyllighet 9, Marions Valpolicella har fyllighet 6. 

Lagringspotential: Årgång 2019 är en mycket bra årgång, redo och helt perfekt att njuta av i sommar och kommande två till tre år. Drick 2021 - 2024.

Servering: Servera vinet kring 15 - 16 grader till pastarätter, sallader och lagrade ostar. Har struktur nog för att även kunna matcha lite kraftigare rätter av grillat kött.

Artikelnr: 70915, pris: 203 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)

 

Beställ på Systembolaget

 

Riktigt god Pasta Carbonara

4 portioner

 

400 g pasta
ca 150 g pancetta i tärningar
2 schlottenlökar
1-2 klyftor vitlök
2 dl vispgrädde
4 äggulor
3 dl finriven parmesan
salt
nymald svartpeppar

 

Stek pancettatärningarna i en het panna tills de fått färg. Tillsätt finhackad schalottenlök och vitlök och låt fräsa tills löken mjuknat. Blanda grädde, äggulor och parmesan i en separat skål. Koka pastan. Häll av pastavattnet men spar 1 dl till såsen. Häll pastan i en stor panna och tillsätt pancettafräset och gräddblandningen. Rör om ordentligt och låt den heta pastan ”tillaga” såsen så den tjocknar.

Späd ev med pastavattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Servera med extra parmesan att riva över.

Server gärna en blandad grönsallad till med tomater och ringla lite balsamicovinäger över denna, gott i kombination till den salta krämig pastan.


Buon appetito e cin, cin!