Sverigepremiär för den lilla producenten Ernesto Ruffos sällsynta vin Basaltico från superårgången 2016. Ruffo producerar rakt igenom viner av aboslut högsta klass. Basaltico kan sägas vara en fräschare och yngre version av husets Valpolicella Superiore. Produktionen är blygsamma 1.000 till 1.500 flaskor per år. Jag håller det som ett av de godaste viner från Valpolicella jag provat. Fräsch och rik frukt och bärighet, sammetslen textur, och en lång härlig eftersmak. Ruffos viner är inte billiga, men de levererar pris-prestanda och är värda varenda krona. Ernesto Ruffo drivs idag av sonen Leonardo Ruffo (ovan) tillsammans med ett vakande öga och energisk hjälpande hand från Ernesto.Basaltico är produceras av corvina-, corvinone-, och rondinella-druvor plus ytterligare ett par lokala mindre kända druvor. Druvorna skördas något sent, mot slutet av oktober, för hand från 15 till 45 år gamla vinstockar. Jordmånen är svart vulkanisk beläget från 40 till 190 meter över havet.Efter skörd genomgår druvorna en kort torkning på 10 dagar innan stjälkarna tas bort innan jäsning. Alkohol- och malolaktiskjäsning med skalkontakt pågår under 15 dagar. Detta följs av 12-24 månader mognad i franska och amerikanska ekfat innan vinet buteljeras. Vinet får slutligen vila ytterligare 6-12 månader innan det släpps till försäljning."The winery Ernesto Ruffo creates with great passion and traditional production techniques small quantities of the highest quality. Ruffo magically creates some of the largest wines that Veneto and Valpolicella can perform, completely out of category in his own idyllic vineyards."Restsockerhalt: 3,9 g/lAlkoholhalt: 14.5%Lagringspotential: Årgång 2016 är Valpolicellas kanske bästa årgång någonsin som har gett rika viner kombinerat med fräschör i frukt och bär som från en sval årgång. Basaltico 2016 är fortfarande ungt och bör vila ett par månader även om det redan är väldigt gott. Drick från 2020 - 2022+. Vinet håller längre men idéen med detta vin är att få uppleva fräsch frukt och bärighet från Valpolicella och därav min rekommendation att dricka kommande två till tre år.Servering och matmatchning. Servera vinet svalt kring 18 grader, gärna till salta lagrade ostar, kolgrillad entrecote eller höstens och vinterns mustiga grytor.Artikelnr: 78121, pris: 525 kr/flaska (säljs i kartong om 6 flaskor, men går bra att beställa styckvis)Vänliga hälsningar, Fredrik | |
---|
|
---|
|
|